满分5 > 高中英语试题 >

Who taught you to speak English? Your pa...

Who taught you to speak English? Your parents, while you were a young child? Your teachers at school ? Perhaps even the BBC as a grown-up. Whoever it was, somehow you have developed an understanding of what is rapidly becoming a truly global language.

There are now about 376 million people who speak English as their first language and about the same number who have learnt it besides their mother tongue. It is said there are one billion people learning English now and about 80% of the information on the Internet is in English.

Is this a good thing, or a bad thing? Should we celebrate the fact that more and more of us can communicate, using a common language, across countries and cultures? Or should we worry about the dangers of “mono-culturalism", a world in which we all speak the same language, eat the same food and listen to the same music?

Does it matter if an increasing number of people speak the same language? On the contrary (相反),I would have thought——although I have never accepted the argument that if only we all understood each other better, there would be fewer wars. Ask the people of India (where many of them speak at least some English) and Pakistan (the same situation with India)…

If we all speak English, will we then all start eating McDonald's burgers? Surely not. If English becomes more dominant (占主导地位的), it will kill other languages? I doubt it. When I travel in Africa or Asia, I am always surprised by how many people can speak not only their own language but also one or more other related languages, as well as English and perhaps some French or German as well.

When we discussed this on Talking Point a couple of years ago, we received a wonderfully poetic email from a listener in Ireland. "The English language is a beautiful language. Maybe it's like a rose," he said. "But who would ever want their garden just full of roses?"

Well, I love roses, and I think they make a beautiful addition to any garden. But the way I see it, just by planting a few roses, you don't necessarily need to pull out everything else. If more and more people want to plant English roses, that's fine by me.

1. By saying "Ask the people of India … and Pakistan" (in Paragraph 4), the author is trying to show that _____.

A. speaking the same language doesn't necessarily bring peace

B. wars can destroy the relationship between two countries

C. English doesn't kill other languages

D. English is widely used in the world

2.What does "rose" in the last two paragraphs stand for?

A. The world        B. Family

C. Language         D. The Earth

3.The author would probably agree that _____.

A. it's very hard to plant many kinds of flowers in a garden

B. it's good for people from other countries to learn English

C. more and more people like to plant roses in their gardens

D. English is easier to learn than other languages

4.This passage is mainly about _____.

A. why English has become a global language

B. how many people in the world speak English

C. how people in the world learn English as a foreign language

D. whether we need to worry about English being a world language

 

1.A 2.C 3.B 4.D 【解析】 试题分析:文章讲述了英语的重要性,提出了有些人担心英语会成为世界单一的语言。对此作者以花园来比喻提出了多种语言共存的必要性,鼓励人们多学英语。 1.A细节推理题。根据第四段although I have never accepted the argument that if only we all understood each other better, there would be fewer wars.可知作者以印度和巴基斯坦为例说明彼此间更多的了解并不能减少战争,故选A. 2.C猜测词义题。最后两段作者提出没有人喜欢自己的花园只种玫瑰,想借此表达不能所有的国家都使用一种语言。此处garden指世界,rose指语言,故选C. 3.B推理判断题。根据最后一段But the way I see it, just by planting a few roses, you don't necessarily need to pull out everything else. If more and more people want to plant English roses, that's fine by me.可知作者用玫瑰比喻语言,他认为别的国家的人学英语是好的,故选B. 4. 考点:考查社会文化类短文阅读。 【名师点睛】 关于词义猜测题 做这种类型的题,要根据词、词组、句子所在的语境上下文来判断其意义。因此熟练掌握一些猜词技巧是做好这类题的关键。命题者在出这类题时惯用常规词义来麻痹考生,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境主观臆断。 下面结合文本及近几年高考试题,对词义猜测的技巧加以解读。 1.根据定义或上下文解释进行猜测 有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,下面接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。例如:It will be very hard but also very brittle—that is, it will break easily.从后面that is(也就是说)的解释中我们可以了解到brittle 是“脆”的意思。 2.根据同位关系进行猜测 阅读中出现的难词有时后面紧跟一个同位语,对前面的词进行解释,这时可利用同位关系对前面或后面的词义或句意进行猜测。例如:The “Chunnel”, a tunnel(隧道) connecting England and France, is now complete.此句中a tunnel connecting England and France是Chunnel的同位语。因此,The “Chunnel”就是英法之间的海底隧道。 3.根据构词法(前缀、后缀、复合、派生等)进行猜测 在英语中,有很多词可以在前面加前缀,在后面加后缀,从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是新词,但掌握了一定的构词知识,就不难猜出它的词义。例如:“Our parties are aimed for children 2 to 10,” Anaclerio said, “and they’re very interactive and creative in that they built a sense of drama based on a subject.”文中interactive是由前缀inter-(相互的)和active(活动的,活跃的)而构成的,同时根据上下文的意思可以判断,该词的含义应是“互动的”。 4.根据转折或对比关系进行猜测 根据上下句的连接词,如but, however, otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。另外,分号也可以表示转折、对比或不相干的意义。例如:A child’s birthday party doesn’t have to be a hassle; it can be a basket of fun.从前后两句的意思可以看出,hassle和a basket of fun肯定是近乎相反的意义。所以不难判断hassle的意思是“困难,麻烦”。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

After suffering through many months of unemployment  (失业). my wife and I moved this week from Colorado to Ohio. where she was starting a new job. Not knowing anybody there. we were pretty concerned about how we'd get our entire home unloaded (卸下) without killing ourselves.

     We made a phone call to hire (临时雇用) a couple of college students to help with all the heavy lifting once we got there. But one neighbor after another stopped by to help us. What ? Have we moved to some other country ? Maybe we've died and gone to heaven!    

  Unloading actually became fun and joy because there were so many wonderful new friends to help when we worked. The more people helped. the easier the work became. We were afraid the job might take days for the two of us alone. but it was finished in a few hours. Many total strangers would either walk by the sidewalk or drive by to ask us if we were moving in. Many were happy that this old house that had sat empty for so long was coming to life again. We were invited to an outdoor meal yesterday by neighbors on the same street.

     All the time. my brain was resting on this new sense of hope that people can be so friendly to strangers. Among all the conversation were lots of offers to help each other in all kinds of ways. It's wonderful to live in such a kind little town. I feel so grateful to be here. and wish the rest of the world could see how an entire community can model  (做榜样) what it's like to help each other.

1.The author and his wife moved to Ohio because________.

A. they liked moving from one place to another 

B. they were both out of work in Colorado

C. the students of his wife were living there 

D. his wife had found a new job there

2.From the underlined part , we can learn when offered help , the author felt________.

A. grateful        B. surprised

C. bored           D. crazy

3.We can learn from the passage that the author's neighbors________.

A. thought it hard work to move in

B. were curious about the newcomers

C. were glad that the old house would have its new owner

D. hired two college students to help him

4.According to the passage , which of the following is TRUE?

A. The author has many old friends in Ohio.

B. It took the author and his wife days to get home unloaded.

C. The author and his wife invited the neighbors to a dinner.

D. The author is very satisfied with his new home and new neighbors.

5.It can be inferred from the passage that________.

A. we don't know what is good until we have lost it

B. kindness is the sunshine of social life

C. where there is a will. there is a way 

D. there is no place like home

 

查看答案

Have you ever wanted to travel back in time? What about traveling into the future? There’s an easy way to do it. One way you can make a time travel journey is by writing a letter to your future self to be opened in the future. To your future self, the letter will be a visit from the past. 

  What can be gained by writing a letter to yourself? Depends on how good your letter is. You have the chance to say something to your future self. What would you want to say? You’ll be able to talk to yourself 5,10,15 years down the road. There may be instructions for your future self, or you may have goals that you will want to reach.

There are a lot of things you could include in your letter or letters to yourself. The more you include, the better the letter will be to you. Be creative with what you put in your letter. Include a picture of yourself or family to show the period from which the letter came.

You can store your letter in many different ways. You can give your letter to a friend or family member to keep and mail to you. If you can get others to take part, have them write letters to themselves as well and ask someone to be the letter holder until it’s time to send the letters. You can also use a service online to store your letter and e-mail it to you. Ready to write to yourself two and a half years down the road?

1.How can you travel into the future?

A.By traveling back in time. 

B.By paying a visit to the future

C.By opening a letter from the past.

D.By writing a letter to your future self.

2.If you want to gain more in the future, you should_________.

A.have the chance to say something to your future self

B.talk to yourself 5, 10, 15 years down the road

C.write more about instructions for your future self

D.include as many things as possible in your letter

3.Why do you put a picture in your letter?

A.To check up on your goals. 

B.To share your feelings with your family.

C.To show the time when the letter was written.

D.To find out your thoughts and feelings now.

 

查看答案

假设你是李华,你的朋友林涛面对全新的高中学习感到有些迷茫和无所适从,希望你给他一些学习方法方面的指导和建议。请结合以下要点,给他写一电子邮件:

1.制定生活学习计划,合理安排时间;

2.课前预习,课上认真听讲、做笔记,课后复习;

3.劳逸结合。

注意:1、词数100字左右(开头己给出,但不计入总词数);

2、可以适当增加细节,以使行文连贯。

参考词汇:preview预习

Dear Lin Tao,

Im sorry to hear that youre having trouble with your schoolwork. _______

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Yours,

Li Hua

 

查看答案

文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词。

     2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

    Good morning, ladies and gentlemen. May I have your attention, please?

I have something important to tell you. Our plan to visit the countryside has to put off till tomorrow because the rain. Now I will introduce their plan for today. we would go to visit a middle school by bus on this morning. A school has a history of 85 years. Then well go to an exhibition of some new invention. I think it will be interested. The bus will wait at the gate of the hotel. We’ll set out at 8:30. Taking everything necessary with you and please get on the bus on time. You are welcome to ask me unless you still have any questions. Thank you for listening.

 

查看答案

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

Friendship is one of the most important things in everyone’s life. _1._ is very difficult to find a better definition(定义) of friendship. A true friend is the person __2.__ can share all our sadness and double all our happiness. In time of trial(尝试), he or she is always at our side to give us his or her help and comfort. Knowing how __3.__ (value) friendship is, we should be very careful with our choice of a friend. We should choose those people with a good character __4.___ our friends, but we must try to avoid ___5.__ (make) friends with a bad man. Besides, we should forgive their mistakes and try to help them as much as possible.

A true friend can always ___6.__ (trust), loved and respected. If you tell a friend your secrets, he or she won’t tell __7.__. Friends share their joys and sorrows. They help each other when they are ___8.__ trouble, and cheer each other up when they are sad. ___9.__ most important thing is that a friend always understands you.

In conclusion, ___10.__ you have made a good friend, don’t forget him or her.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.