满分5 > 高中英语试题 >

Ever wonder how much a cloud weighs? Wha...

Ever wonder how much a cloud weighs? What about a hurricane? A meteorologist(气象学家) has done some estimates and the results might surprise you.

Let’s start with a very simple white puffy cloud—a cumulus cloud(积云). How much does the water in a cumulus cloud weigh? Peggy LeMone, senior scientist at the National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado, did the numbers. “The water in the little cloud weighs about 550 tons,” she calculates. “Or if you want to convert it to something that might be a little more meaningful...think of elephants.” Assume(假设) an elephant weighs about six tons, she says, that would mean the water inside a typical cumulus cloud would weigh about one hundred elephants.

The thought of a hundred elephants’ worth of water floating in the sky begs another question—what keeps it up there?

“First of all, the water isn’t in elephant-sized particles(微粒); it’s in tiny tiny tiny particles,” explains LeMone. And those particles float on the warmer air that’s rising below. But still, the concept of so much water floating in the sky was surprising even to a meteorologist like LeMone. “I had no idea how much a cloud would weigh, actually, when I started the calculations(计算),” she says.

So how many elephant units of water are inside a big storm cloud—10 times bigger all the way around than the “puffy” cumulus cloud? Again, LeMone did the numbers: About 200,000 elephants.

Now, come to the calculations for a hurricane about the size of Missouri and the figures get really massive. “What we’re doing is weighing the water in one cubic meter theoretically pulled from a cloud and then multiplying by the number of meters in a whole hurricane,” she explains.

The result? Forty million elephants. That means the water in one hurricane weighs more than all the elephants on the planet. Perhaps even more than all the elephants that have ever lived on the planet.

1.The weight of ________ is NOT mentioned in the passage.

A. a cumulus cloudB. a storm cloud

C. a hurricaneD. a tornado

2.How did Peggy LeMone feel about the result of her calculations?

A. She found it not convincing.

B. She thought it needed further calculations.

C. She considered the calculations inaccurate.

D. She was quite surprised at it.

3.What can be inferred from the passage?

A. A storm cloud weights about 200,000 elephants.

B. The water in the cloud is in very tiny particles.

C. There are less than forty million elephants living on the earth.

D. The water in a hurricane weights more than that in any other kind of cloud.

4.What is the best title for the passage?

A. Surprising Results

B. Elephants in the Sky

C. How Much a Cloud Weighs

D. How Much a Hurricane Weighs

 

1.D 2.D 3.C 4.B 【解析】 试题分析:本文是一篇说明文,说明了气象学专家对积雨云和飓风的重量进行了测量,测量结果令人吃惊。 1. 细节理解题。根据第一段第一行Ever wonder how much a cloud weighs? What about a hurricane?第二段第一行a cumulus cloud第五段a big storm cloud可以知道,a tornado没有被提到,故选D。 2. 推理判断题。根据第一段最后一句A meteorologist has done some estimates and the results might surprise you.可以知道,Peggy LeMone对这个结果很惊讶,故选D。 3. 推理判断题。由最后一段The result? Forty million elephants. That means the water in one hurricane weighs more than all the elephants on the planet. Perhaps even more than all the elephants that have ever lived on the planet.可知,地球上的大象不到4千万,故选C。 4. 主旨大意题。气象学专家对云的重量进行了测试,把云的数量和地上的大象进行比较,就是把天上的云看成大象,以用来称重,B项能概括文意又能吸引读者,适合作为标题,故选B。 考点:考查科普类短文阅读。 【名师点睛】 主旨大意题的解题思路与应试技巧 做这类题时常用略读法。快速阅读文章找出各个段落的主题句。把各个段落的主题句联系起来着眼于全文结构安排,了解文章的重心,就能概括出文章的中心。文章的标题是中心思想最精炼的表达形式,选择的标题意义范围要能涵盖全文,不能太大也不能太小。命题者在出这类题时,常常利用生活常识编造干扰项,把文中的细节当主旨,利用局部信息编造干扰项,编制超出文章范围的标题或不能涵盖文章中心意义的标题来考查考生的理解程度,考生要特别留意。 概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词。) 。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。此时,要注意一些转折词,如but, yet, however, although, in spite of, by contrast, on the contrary等。当文章中表示相反的观点时,往往用到这些词。答题时要弄清哪个是作者的观点,排除迷惑性信息,准确归纳主旨大意。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

In the English language there are striking similarities to many of the characteristics present in Spanish, French, and German. So what are the things that make English so difficult for foreign people to learn?

English doesn’t necessarily have more regular consonant(辅音) or vowel(元音) sounds than other languages, but how the stress is placed on some of those consonants or vowels makes it such a difficult language for learners. There are hard and soft consonants like “c” taking on a “k” sound or an “s” sound depending upon the situation. There are silent letters in some words and then some consonants that take on an entirely different sound ( like “th” ) when combined. The changes in the pronunciation of words make English much more difficult to learn.

Another thing that makes English difficult to learn has to do with verb tense. Some languages have very limited changes in verb tense, sometimes just present and past, which makes it relatively simple to grasp. English, on the other hand, is a bit more difficult in this area. For example, in different situations it may be proper to use any of the following tenses: present, past, future, past perfect or present perfect. The verb “choose” can be used in the following forms depending on tense: choose, chose or chosen. This can be very difficult for a foreigner to grasp.

Slang(俚语) is more widely used in American English than proper grammar. In the US just knowing the language as it’s generally taught isn’t enough. In every single region or even close neighborhoods, the same slang terms make an almost entirely different language. In some areas there are repeatedly used terms that wouldn’t even be found in the Webster’s Dictionary. They are created by locals and only locals understand them. This can make it very difficult for someone not familiar with the language to get used to it, especially if they don’t remain in one area for a very long period.

1.The purpose of this passage is to ________.

A. tell us how to deal with slang terms in English

B. encourage us to speak formal English

C. tell us why English is very difficult to learn

D. give advice on how to learn English well

2.According to the passage, the letter “c” in English ________.

A. is often silent

B. has at least two sounds

C. never takes on an “s” sound

D. is always stressed

3.Compared with other languages, ________.

A. English has very limited changes in verb tense

B. English has relatively simple verb tense to grasp

C. English has more forms of verbs according to the tense

D. English has three more verb tenses

4.It can be inferred from the passage that ________.

A. pronunciation is the most difficult thing in English learning

B. all the slang terms should be added to the Webster’s Dictionary

C. if you want to learn English well you first should learn some slang terms

D. people may understand the local language after living in a place for years

 

查看答案

Argentina in the late nineteenth century was an exciting place. Around 1870, it was experiencing an economic boom(繁荣), and the capital, Buenos Aires, attracted many people. Farmers, as well as a flood of foreigners from Spain and Italy, came to Buenos Aires seeking jobs. These jobs didn’t pay well, and the people felt lonely and disappointed with their new life in the city. As the unhappy newcomers mixed together in the poor parts of the city, the dance known as the tango(探戈舞) came into being.

At the beginning the tango was a dance of the lower classes. It was danced in the bars and streets. At that time there were many fewer women than men, so if a man didn’t want to be left out, his only choice was to dance with another man so that he could attract the attention of the few available women. Gradually, the dance spread into the upper classes of Argentinean society and became more respectable.

In Europe at this time, strong interest in dance from around the world was beginning. This interest in international dance was especially evident in Paris. Every kind of dance from ballet(芭蕾舞) to belly dancing could be found on the stages of the Paris theaters. After tango dancers from Argentina arrived in Europe, they began to draw the interest of the public as they performed their exciting dance in cafes. Though not everyone approved of the new dance, saying it was a little too shocking, the dance did find enough supporters to make it popular.

The popularity of the tango continued to grow in many other parts of the world. Soldiers who returned to the United States from World War I brought the tango to North America. It reached Japan in 1926, and in 2003 the Argentinean embassy(大使馆) in Seoul hired a local tango dancer to act as a kind of dance ambassador, and promote tango dancing throughout South Korea.

1.The origin of the tango is associated with ________.

A. the capital of Argentina

B. a Spanish city

C. American soldiers

D. belly dancers

2.Which of the following is true about the tango?

A. A dancer in Seoul became the Argentinean ambassador.

B. People of the upper classes loved the tango most.

C. It was often danced by two males in the beginning.

D. It was created by foreigners from Spain and Italy.

3.Before World War I, the tango spread to ________.

A. South KoreaB. JapanC. FranceD. America

4.What can be the best title for the text?

A. The Modern Tango BoomB. The History of the Tango

C. How to Promote the TangoD. How to Dance the Tango

 

查看答案

When I was eight, I saw a movie about an island that had an erupting volcano and jungles filled with wild animals. The island was ruled by a beautiful woman called Tondalaya, the Fire Goddess of the Volcano. It was a low-budget(小成本) movie, but to me, it represented the perfect life. But through the years, Tondalaya was forgotten.

The week I turned 50, my marriage came to a sudden end. My house, furniture and everything I’d owned was sold to pay debts that I didn’t even know existed. In a week I had lost my husband, my home and my parents who had refused to accept a divorce (离婚) in the family. I’d lost everything except my four teenage children. I used every penny I had to buy five plane tickets from Missouri to Hawaii. Everyone said I was crazy to think I could just run off to an island and survive. I was afraid they were right.

I worked 18 hours a day and lost 30 pounds because I lived on one meal a day. One night as I walked alone on the beach, I saw the red orange lava (火山岩) pouring out of Kilauea Volcano in the distance. It was time to live my imagination!

The next day, I quit my job, bought some art supplies and began doing what I loved. I hadn’t painted a picture in 15 years. I wondered if I could still paint. My hands trembled the first time I picked up a brush. But before an hour had passed, I was lost in the colors spreading across the canvas (画布) in front of me. And as soon as I started believing in myself, other people started believing in me, too. The first painting sold for $1,500.

The past six years have been filled with adventures. My children and I have gone swimming with dolphins, watched whales and hiked around the crater rim (火山口边缘) of the volcano. We wake up every morning with the ocean in front of us and the volcano behind us. The dream I had more than 40 years is now reality. I’m living freely and happily ever after.

1.Why did the writer go to Hawaii?

A. To realize her childhood dream.

B. To free herself from trouble.

C. To spend her holiday.

D. To make a living.

2.Which of the following is the writer’s dream?

A. Living in nature with animals.

B. Becoming a successful painter.

C. Getting close to wildlife.

D. Living a free and happy life.

3.We can infer from the passage that ________.

A. the writer’s husband took away most of her money

B. the writer wasn’t sure whether she could survive in Hawaii at first

C. the writer had never done painting before

D. the writer’s parents encouraged her to divorce

 

查看答案

假定你是李华,你的英国笔友正在写一篇关于各国中学生课外阅读(extra-curricular reading)情况的调查报告,给你发了一封电子邮件,想了解相关情况。请你根据以下提示,给他回一封电子邮件。

1. 你校学生课外阅读的现状;

2. 原因分析;

3. 你的看法;

注意:1.根据所给提示,适当发挥,要求内容充实,语意连贯。

2.字数不少于100。开头和结尾已经写好,不计入总词数。

3.邮件中不得提及考生所在学校及本人姓名。

Dear Helen,

Thank you for your email. Now I would like to tell you something about 

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Best wishes!

Yours,

LiHua

 

查看答案

短文改错

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改。

增加: 在缺词处加一个漏字符号(^,并在其下面写出该加的词;

删除:把多余的词用斜线(\)划掉;

修改: 在错词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

It is good to see that today more people have realized the importance exercising and are playing sports regular. But the problem is that there are not enough sports facilities to meet the public growing demand. I love playing basketball and often play with my friends on weekends. Therefore, it is difficult to rent a basketball field and possible to find a free one. It seems that all courts in the city were always full. Weather permitted, we can play in outdoors. But on rainy days or in winter we have to turn to indoor courts. There are not much in my city, and the charge is high. The government should build more public sports facilities, so easier access will encourage more people participate in sports.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.