满分5 > 初中英语试题 >

阅读下面短文,根据短文内容,回答下列问题。 ①Getting recogniti...

阅读下面短文,根据短文内容,回答下列问题。

①Getting recognition(认可)from National Geographic, a famous US magazine, is the dream for many  photographers. A Chinese teenage photographer has made this dream come true.

②With his work Weed(野草)on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan, won the 2014 International Photography Competition for Kids in China. It was hosted by National Geographic Kids. Gong got the first place for the subject Wild Vacation. His photo shows the shadow of a weed on the Forbidden Citys red walls. In photographer Li Shaobais words, The picture is silent but powerful.

③Gong learned photography from his father, a professional photographer working for Hunan TV. Since the age of 4, he has been following his father to take pictures of nature and society.

Gong is a patient photographer. When he finds something amazing, he can spend hours waiting for the perfect time to catch the moment. In his first work, Gong took the beautiful view of the sunset near his hometown. It looked simple, but Gong worked for four days to take the best photo.

⑤Now, the young photographer cares more about social (社会的)problems. In Gongs pictures of Liuyang River, hundreds of dead fish show us the deadly results of pollution. He has made up his mind to document polluted rivers at least once every year to make people pay more attention to environmental protection.

Now photography is not only a hobby, but also a duty(责任)for me. said Gong.

满分5 manfen5.com

 

1.Whats the name of the photo that helped Gong Zijie get the first place?

2.What does photographer Li Shaobai think of Gongs work?

3.Did Gong learn photography by himself?

4.What does the writer want to tell us about Gong in Paragraph 4?

5.What can you learn from Gong?

 

1.Weed on the Wall. 2.The picture is silent but powerful. 3.No, he didn’t 4.Gong is a patient photographer. 5.The spirit of his patience and responsibility 【解析】 试题分析:本文讲述了少年摄影家龚子杰:他四岁开始随父学习摄影,他的作品《墙头草》获2014美国《国家地理》全球青少年摄影大赛中国区“野外度假”类一等奖。 他有耐心,关心社会问题,拍摄作品《浏阳河之殇》,画面里中毒死去的大片鱼群让人触目惊心。他说:摄影对他不仅仅是一种爱好,更是一种责任。 1.Weed on the Wall. 细节理解题。题意:帮助龚子杰获得一等奖的摄影作品的名字是什么?由第二段第一句:With his work Weed(野草)on the Wall, Gong Zijie, a 14-year-old boy from Changsha, Hunan, won the 2014 International Photography Competition for Kids in China. 可知他得一等奖的摄影作品叫《墙头草》,故回答:Weed on the Wall。 2.The picture is silent but powerful. 细节理解题。题意:画家李少白认为龚的作品怎样?由第二段最后一句:In photographer Li Shaobai’s words, “The picture is silent but powerful.”可知,他认为这副画静而有力。故回答:The picture is silent but powerful. 3.No, he didn’t 细节理解题。题意:龚自学的摄影吗?由第三段第一句:Gong learned photography from his father可知他是向父亲学习的摄影。故作否定回答:No, he didn’t. 4.Gong is a patient photographer. 主旨大意题。题意:作者在第四段里想要告诉我们什么?第四段通过举例说明了龚子杰是一位有耐心的摄影师,即本段第一句:Gong is a patient photographer. 5.The spirit of his patience and responsibility 开放性表达题。题意:你可以从龚身上学会什么?根据短文,龚子杰有耐心,对社会问题有责任性。我们可以学习他的这两种精神。故可以回答:The spirit of his patience and responsibility 【考点定位】 考查任务型阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

阅读下面短文,在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺。(每空格限填一词)

Indians always shake their heads when they talk to others. It does not have the same meaning as our   1.  . If someone wants to visit India, he should know this or it will give him some   2.  .

One day, a foreign officer went to India on business. He hired (雇用)a car and an Indian driver. When he told his driver to take him to his office, the driver shook his head at once. The officer   3.  his order and the driver shook his head again. At last, the officer, of course, got   4. 

How dare(敢)you refuse my order? he   5. , Drive me to the office at once!

The driver answered in a very loud voice too. Yes, sir. But to the officers surprise, the driver shook his head at the same time.

The car started and the officer was now so surprised that he   6.  say a word. He thought about it for a while and nodded with a smile, No means Yes here!

 

查看答案

用方框内所给词的适当形式完成下面短文。(每词限用一次)

metre      be        build         until        nervous

The sun was going down when we arrived at the ground floor of the building. I was afraid of going to the top of tall buildings, so I was a little   1.  when I walked into a lift. The lift climbed faster and faster 2.  we reached the 88th floor. It   3.  high up there, but I was not afraid when I stood at the top.

The Jin Mao Tower in Shanghai is 420.5 4. high. It is one of the tallest buildings in the world. It   5. in 1999, and it has a fantastic view of Pudong District and the centre of Shanghai. I really like t he tower and I am sure I will visit it again.

 

查看答案

用方框内所级词的适当形式完成下列句子。(每词限用一次)

friend       warn         your         three        snow

1. Excuse me, wheres the nearest bookshop?

--Go along the road and its just on the _______ street.

2.Lingling, if you dont warm up before taking exercise, you may hurt ________.

3.In winter theres a lot of ______ in New York.

4.Were going to collect litter in the park next to my _______ house this afternoon.

5.Earthquakes always happen suddenly, so its difficult _____ people about them.

 

查看答案

根据对话内容,从所给的七个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,使对话内容完整。(有两项为多余选项)

Shop worker: What can I do for you?

Betty:   1.

Shop worker: What colour do you like?

Betty: Purple.

Shop worker: All right.    2.

Betty: Small.

Shop worker: What about this one?

Betty:    3.

Shop worker: Certainly.

Betty: Oh, I like it.     4.

Shop worker: Its 198 yuan.

Betty:     5.

Shop worker: But wait a minute! There is a sale on today. Everything is half price.

Betty: OK! Ill take it.

A. Thats too expensive.

B. May I try it on?

C. Id like to buy a T-shirt.

D. Im afraid I dont like it.

E. How much is it?

F. What else would you like?

G. What size do you take?

 

 

查看答案

Car pool(拼车)

Beep, Beep, goes the car horn(喇叭). Youve got dressed, but youve not had time to eat breakfast. You run out of the front door with your schoolbag, and jump into the waiting car. Inside, your friends say hey as one of their parents drives you to school.     1.

Car pools are a common way of transport for many students in the US. You, along with many of your friends, can sit in one car. 2. And your parents many take turns to drive you all to school.

3.  If youre late, you can eat that breakfast you dont have time for at home. If youre behind on your homework, this is your last chance to finish it before class. Some simply add to their sleep time before classes begin.

Besides walking or cycling to class, car pools are green if you cant take the school bus. Instead of four cars taking four students to school each day, they can all squeeze into one.   4.

More importantly, car pooling teaches students valuable life lessons not taught in class. It can teach students about being on time. It can also teach them the bad influence of being late. If youre late, then all of your friends will be late too.

满分5 manfen5.com

 

A. What do friends do in the car?

B. This is the daily car pool to school.

C. Of course, its better to take the school bus.

D. Why is car pool so popular in the USA?

E. Think of how much oil that can save!

F. You share the journey to school each day.

 

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.