满分5 > 高中英语试题 >

Science textbooks around the world have ...

Science textbooks around the world have become suddenly out of date. Four new chemical elements(元素)have been added to the periodic table. A big decision now lies ahead-elements 113,115,117 and 118 need to be given their official names and symbols.

New elements can be named after a mythical(神话的) concept, a mineral, a place or country, a property(性质) or a scientist. The names have to be unique and maintain “historical and chemical consistency”. This means a lot of “-iums”.

“They’re Latinising the name,” explains chemist Andrea Sella. “The most recent tradition is to name them after places or people.” The places chosen tend to be where the element was discovered or first produced.

No one has yet named an element after themselves but many elements are named in honour of important scientists. Albert Einstein was given einsteinium. This can also be a way of righting the wrongs of the past. “Lise Meitner was really the chemist who spotted nuclear fission(核裂变)but she was never really recognised for it because she was Jewish and a woman, ” says Sella. “Giving an element a name that reminds us of her is greatly important. ”

The naming process isn’t quick. The scientists who discovered them will start things off by suggesting a name. But it will be down to the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) to approve it. A special division of the US-based group has to accept the suggestion. Then there is a public review period of five months before the IUPAC gets the final approval. Once it’s ready, the name is announced in the scientific journal Pure and Applied Chemistry.

Naming an element is not just about functionality. Names are always important.

1.What is the function of Paragraph 1?

A. To introduce the topic.

B. To present a finding.

C. To point out a problem.

D. To call for a decision,

2.Why was Lise Meitner mentioned in the naming process in Paragraph 4?

A. To praise her.

B. To build her reputation.

C. To correct the wrongs of the past.

D. To end racial discrimination

3.Who has the final say in the naming process of an element?

A. The scientist who discovered them.

B. The special division of US-based group.

C. The scientific journal Pure and Applied Chemistry,

D. The International Union of Pure and Applied Chemistry.

4.What i$ the passage mainly about?

A. How elements get their names.

B. Why science textbooks are out of date.

C. How new elements are discovered.

D. How functional naming an element is.

 

1.A 2.C 3.D 4.A 【解析】本文为一篇科普题材的说明文,文章主要介绍了 每当一个新元素被发现之时我们该如何对其进行命名,该用什么对其进行命名,文章中介绍了我们可以用某段神话故事,某种物质或是某个地名对其进行命名文章的最后部分介绍了当一个元素被发现之后又当如何将其命名的名字得到许可。 1.主旨大意题,同归题目我们可以将答案定位到文章的第一段,A选项意为引出话题, B选项意为展示发现,C选项意为指出问题,D选项意为寻求建议,通过综合分析该题应当选择A项引出话题。 2.细节理解题,通过问题我们可以将答案定位到文章的第四段“ This can also be a way of righting the wrongs of the past.”这句话意为“这也可能是一种纠正过去错误的方式”因而该题选择C项。 3.细节理解题,通过分析问题“对于元素的命名过程谁具有最终得话语权?”可以将答案定位到文章的第五段“But it will be down to the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) to approve it.”故该题选择D项。 4.主旨大意题,A选项意为“元素是如何获得自己的名字?”B选项意为“为什么科学文本总是过期?”C选项意为新元素是如何被发现的?”D项意为命名元素真是一项颇具程序性的事!”BCD三项不符合题意,故选择A项。 【名师点睛】 本文是一篇科普类的说明文,这类文章除了要考查考生对于文章内容的理解之外也要懂得通过上下句之间的关联来弄懂生僻词的意思在本文当中就多次出现这种情况。对于科普类文章来讲文章本身的结构较为易懂 难点就在于科普雷说你明文存在有大量的生词,这就要求考生出了在平日里多积累之外,也要在阅读时通过对上下文的理解推测出某些单词的含义。例如文章中的““They’re Latinising the name,” explains chemist Andrea Sella. ”的latinising,通过上文“New elements can be named after a mythical(神话的) concept”通过上文便可得知该词与神话相关在通过单词的发音可以得知该词是与拉丁相关。因而推测出本词的意思。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

It’s 10:00 on a beautiful Sunday morning in California. To my left is some of the most beautiful coastline. I’m walking along a road ordinarily packed with cars on days like this, but today, thanks in part to my $135 entry fee, it is closed to traffic.

There’s only one problem: I should be running, not walking. Over the past year, I’ve spent hundreds of dollars on running gear(设备) and race entry fees. I’ve jogged than 1,600 miles training for this event.

Dozens of runners pass me on either side, each of them experiencing varying degrees of sadness similar to my own. Most of them, like me, have traveled hundreds of thousands of miles to get here, spending $500, $1,000 or more to participate in this event.

Actually I’m by no means a competitive athlete. My best finish ever was fourth place, in a 5-kftometer race with only 74 participants, many of whom were walking the entire course.

Last year, over 500,000 runners completed a marathon in the U.S. alone. Nearly all of these runners had absolutely no chance of victory. The PR-personal record-is everyone’s definition of a “good race,” whether he finishes in first or 301st.

I should buy a new watch that not only tracks my location by GPS, but also by counting steps. This can more accurate and much more expensive. Finally, I have reached the finish line. I know that the official race photographers will be taking photos as I cross the line, so I raise my arms in “victory” I finish, in a time of 3:37:55, good for 354th place.

A few days after the race, the race organizers email me a link to a site where I can preview my official photos 一 and download them, for a fee, of course.

I wish I could say the feeling was unique; it’s probably not Indeed probably a feeling most runners get in most marathons. Running a lot of marathons 9 in fact, may not even be good for your health.

In America, marathoning is a rich person’s sport.

1.Which of the following is free of charge for the marathoners according the passage?

A. Race entry.

B. Coastal scenery.

C. Running gear.

D. Official photos.

2.What was the author sure of before entering for the marathon?

A. His winning the victory.

B. His improvement of speed.

C. His falling behind many others.

D. His setting up a new record.

3.How did other runners feel while running on the coastline road according to the author?

A. Happy    B. Unhappy.

C. Unique.    D. Excited.

4.What would the author agree with?

A. Marathons are not worth it.

B. Marathon can improve our PR.

C. Marathons are based on attitudes.

D. Marathons are good for our health.

 

查看答案

Mobile World Congress

Mobile World Congress (MWC) is the world’s biggest and best mobile industry event consisting of a big exhibition, an award-winning conference, outstanding networking opportunities and the Glomo Awards.

Who is MWC for?

MWC is a B2B event for anyone and everyone in mobile and those in nearby industries who want to discover how mobile technology can benefit their industries. In short, anyone in business will find relevant learning and networking opportunities to make the trip to Barcelona worthwhile.

Where does MWC take place?

Mobile World Congress takes place each year in the Mobile World Capital Barcelona, Spain, at twolocations: Fira Gran Via and Fira Montjuic. Fira Gran Via is a cutting-edge exhibition and conference facility(场所)located just 10 km from the Barcelona airport. The physical address of it is:

Fira Graft Via Av. Joan Carles I, 64 08908 L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona

Unless otherwise noted, all events take place at Fira Gran Via. However, selected events, including 4YFN, will take place at Fira Montjuic, a historical location 4 km down the road.

Fira Montjuic Avda. Reina Maria Cristina, s/n 08004 Barcelona

Please do not send any MWC materials or shipments to the above addresses as they will be refused.

When is it?

Mobile World Congress occurs at die end of February each yea£. Our 2017 event will begin Monday, 27 February and continue through Thursday, 2 March, If you’re planning your travel now, note we encourage attendees to arrive in Barcelona and collect their badges (徽章) over the weekend before the event, 25-26 February.

1.Who is Mobile World Congress aimed at?

A. Exhibitors.

B. Spanish travellers.

C. World congressmen.

D. People In mobile industries

2.Where will most events be held for the MWC?

A. In Fira Gran Via.

B. In Fira Montjuic.

C. At the Bacelona Airport.

D. In a place of historical interest.

3.When do the organizers suggest people should arrive at Barcelona for this year’s MWC?

A. On Feb.27.

B. On Thursday, 2 March.

C. On Feb.25-26.

D. At the end of February.

 

查看答案

假如你是张可,你的好友王羽因不擅长与他人交流,感到非常苦恼。最近,他来

信向你求助。请你用英语给他写一封100词左右的回信。主要内容包括:

1.劝他不必为此事感到苦恼;

2.告诉他与别人有效地交流是很重要的;

3.就如何改变目前的状况给他提出几点建议。

(1)直接、真诚的与人交流 (2)清楚的表达自己的想法 (3) 学会倾听

注意:新的开头和结尾已经给出,但不计入总词数。

Dear Wang Yu,

I know you are feeling annoyed these days because you are not able to communicate with others effectively.

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

I hope my advice will be of help to you.

All the best.

Yours,

Zhang Ke

 

查看答案

文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(︿),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下面划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词。

2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Today we had a chemistry test. I found the test difficulty, but I tried hardly to do it. Suddenly, my best friend Mary asking me to let her to copy my answers. After think for some time, I let her copy my answers. But after the test, all of us were called to the teacher’s office. The teacher was angry because we had same answers in the tests. We were warned not to cheat again so she would need to see our parents. I was very upset. I was just helping a friend. Why does she punish me?

 

查看答案

 

1.I am only able to look at nature through dirty c___________ hanging before very dusty windows.

2.People from England made ___________ (航海) to conquer other parts of the world.

3.___________ (事实上) all languages change and develop when cultures meet and communicate with each other.

4.The latter gave a separate___________ (身份) to American English spelling.

5.She gave me a d___________ look — the kind that said she would not change her mind.

6.After g___________ from college, we finally got the chance to take a bike trip.

7.She insisted that she ___________(组织)the trip properly.

8.While walking the dog, you were careless and it got l___________ and was hit by a car.

9.I wonder if it’s because I haven’t been able to be o___________ for so long that I’ve grown so crazy about everything to do with nature.

10.Two years ago she bought an expensive mountain bike and then she _____________ (说服)me to buy one.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.