满分5 > 高中英语试题 >

Renaissance is a French word. It means “...

Renaissance is a French word. It means “rebirth”. It’s a strange name for a period of history. What was exactly “ reborn” during the Renaissance?

To answer this question, we need to look back at the time of the Roman Empire. At this time Roman artists, scientists and writers influenced by Greek ideas were the world’s most advanced. They had become skilled observers of the natural world around them, and had become experts in studying animals, plants, the human body or the stars and planets. They wrote down their ideas about what they saw, and based their theories about the world on their observations.

During the fourth and fifth centuries the Roman Empire slowly broke down. Many of the Romans’ art and sculptures were destroyed and some manuscripts(原稿)were lost as well. But most importantly, some of the ancient attitudes were lost. A questioning approach to the world was replaced by an unquestioning one.

Why did this happen? One reason was to do with the influence of the Christian Church. Through the thousand years following the fall of the Roman Empire, the Church controlled many aspects of life including education and learning. The Church ran all the universities and thought that the aim of a university should be to teach old ideas more clearly, not to introduce new ones. The scholars in the universities were expected to study God and heaven from the Bible and ancient books, rather than the world around them.

Take medicine for example. The main textbook for doctors had been written by a Greek doctor called Galen more than a thousand years earlier. But when Roger Bacon, a thirteenth-century priest(牧师), said that a new approach to medicine was needed --- doctors should do their own original research instead of reading writers from the past such as Galen-the Church put him in prison.

By the time of the fourteenth century, however, some parts of the Christian Church were becoming less strict about their ideas and there was a new state of mind among artists, doctors and scientist. People wanted to find out more about the world by studying it. This attitude of investigation had been common in classical scholars, and it was ‘reborn’ during the Renaissance.

1.We know from the text that scientists at the time of the Roman Empire believed in_______.

A. their companions’ observations 

B. what they saw with their own eyes

C. what they learned from the Greeks 

D. the most advanced theories at that time

2.We can infer that students in the Church controlled universities might_________.

A. have good memories  

B. change their beliefs

C. be lacking in creativity  

D. be interested in astronomy

3.Roger Bacon was put in prison because he_________.

A. gave up being a priest 

B. showed no respect for Galen 

C. did some research secretly 

D. challenged the Church

4.The text probably comes from a book about_________.

A. medicine   B. education   C. religion   D. history

 

1.B 2.C 3.D 4.D 【解析】 试题分析:文章讲述了罗马帝国时期及后来教会统治时期西方社会在科学文化方面的发展变化,阐明了文艺复兴时期真正的复兴是什么。 1.B推理判断题。根据第二段They had become skilled observers of the natural world around them, and had become experts in studying animals, plants, the human body or the stars and planets. They wrote down their ideas about what they saw, and based their theories about the world on their observations. 可知罗马帝国时期的科学家们进行了更多的研究,相信自己看到的,并且把观察到的记录下来。故选B. 2.C推理判断题。根据第四段The Church ran all the universities and thought that the aim of a university should be to teach old ideas more clearly, not to introduce new ones. The scholars in the universities were expected to study God and heaven from the Bible and ancient books, rather than the world around them.可知当时教会统治大学,教学陈旧没有新发现和创新。所以学生们缺乏创造力,故选C. 3.D推理判断题。根据倒数第二段But when Roger Bacon, a thirteenth-century priest(牧师), said that a new approach to medicine was needed --- doctors should do their own original research instead of reading writers from the past such as Galen-the Church put him in prison. 可知Roger Bacon提出了和教会不同的观点,鼓励做研究创新而遭到教会惩罚,被关进监狱。故选D. 4.推理判断题。文章讲述了罗马帝国时期及后来教会统治时期西方社会在科学文化方面的发展变化,阐明了文艺复兴时期真正的复兴是什么。这种文章讲的是发展史会出现在历史书籍中,其他三项是片面的,故选D. 考点:考查历史文化类短文阅读。 【名师点睛】 推理判断题的常见考查形式及解题方法: 推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了作出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,作出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。 一、常见的推理判断题的考法: 1)推测作者写作目的或意图。 2)推测文章的观点或结论。文章第32小题根据第二段They had become skilled observers of the natural world around them, and had become experts in studying animals, plants, the human body or the stars and planets. They wrote down their ideas about what they saw, and based their theories about the world on their observations. 可知罗马帝国时期的科学家们进行了更多的研究,相信自己看到的,并且把观察到的记录下来。故选B. 3)推断文章出处。35小题文章讲述了罗马帝国时期及后来教会统治时期西方社会在科学文化方面的发展变化,阐明了文艺复兴时期真正的复兴是什么。这种文章讲的是发展史会出现在历史书籍中,其他三项是片面的,故选D. 4)是非判断题。 5)逻辑排序题。 二、推理判断题的解题方法 : 推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。比如文章第33小题根据第四段The Church ran all the universities and thought that the aim of a university should be to teach old ideas more clearly, not to introduce new ones. The scholars in the universities were expected to study God and heaven from the Bible and ancient books, rather than the world around them.可知当时教会统治大学,教学陈旧没有新发现和创新。所以学生们缺乏创造力,故选C. 任何一篇文章都有其特定的写作目的,读者应当知道如何去做或按照某种方式传递思考问题。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据,即:已知部分-推论的前提,从中推测出未知部分-推理的结论,切忌妄加评论,把自己的观点当成作者的观点。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

“You’re leaving again?” asked my daughter as she saw me packing my carry-on.

More than her words, it was her face that pierced (刺穿) my heart ---I could see how crestfallen she was. 

“It’s only for two nights, “I explained.

But that didn’t matter to her. It was just one more trip after barely being home for five days. I decided in that moment to travel less whenever possible and I managed to avoid flying altogether for most of the summer. As a result, it was a summer full of discoveries. I realized that my kids really were proud of me. In their time away from me they had learned lessons I couldn’t have imagined.

Recently I began traveling a lot again. But this time it was different, mainly due to the fact that I had seen firsthand that my children value strong female role models. They realize that hard work pays off. Being away from them even for a day at a time in many ways had done them a lot of good.

In particular, being a working mom is teaching my daughter how important it is to be independent and that you can follow your dreams. In many ways, her idea of a professional woman is much more realistic than what I imagined when I was her age. I think that even at nine years old she already knows that for all the success you might achieve, there is a price to pay, whether it’s long hours, spending time away from those you love, or simply not having the energy to have fun at times. I know the wishes I would devote all of my time to her, but honestly, even if I didn’t work I would rather she learned not to depend on me for everything, She needs to realize that she can fly on her own --- and that isn’t possible if I am hovering over her every single second of the day .

I have also realized that having a career sets a good example for my son. He is not afraid of a strong woman, and has a great respect for them. When he’s older, this will help him build healthier relationship.

Therefore, for all the working moms out there who work long hours, remember to value the positive lessons you might be teaching your kids.

1.The underlined word “crestfallen” in Paragraph 2 can best be replaced by “_________” .

A. upset      B. excited      C. lucky      D. guilty

2.How did the author feel about traveling a lot after the summer ?

A .She felt even worse than ever.

B. She felt quite proud of herself.

C. She felt very sorry for her kids.

D. She felt much better than before.

3.The author hopes that her daughter will _______________________.

A. become more and more independent  

B. be realistic about all her problems

C. become a very successful lady 

D. become an honest person 

4.What is the author’s main purpose in writing the text ?

A. To tell stories about her two kids

B. To show how to teach kids about careers

C. To encourage women to work as hard as possible 

D. To prove kids can benefit a lot from working moms

 

查看答案

After a confirmed rabies(狂犬病) case in Parke County, Indiana, experts are urging caution if you find a bat(蝙蝠) in your home or office.

“If you try to kill a bat, you are more likely to get bitten,” said Joy O’Keefe, assistant professor of biology and director of Indiana State University’s Centre for Bat Research, Outreach and Conservation. “Most bats people find in their houses are healthy and are not going to bite them and give them rabies.” But they could be a federally endangered species, such as the Indiana Bat, which is found in this area.

So if you spot a bat in your home or office, don’t kill it or touch it with bare hands, O’Keefe said. Instead, put on a pair of heavy gloves and gently move it into a box or bucket. Once contained, the bat can be removed outside.

“If it’s a healthy bat, it’ll fly away eventually,” O’Keefe said. “If it doesn’t move or seem to be healthy, you can take it to the health department to be tested.”

This is the time of year when bats move from their summer resting sites to their winter resting sites, O’Keefe said.

“We get calls every year during the first month of school year from people finding bats in the university’s buildings,” said O’Keefe.

Bats are a great help to people, as every night they can eat up to their entire body weight of insects. Bats, however, are facing great threats from epidemics(流行性疾病), habitat destruction and other things.

“The best way the average person can help bats is by understanding them and by telling other people how awesome bats are and what bats do for us,” O’ Keefe said. “Hopefully, it will make people think that if there’s a bat in their house, they should try to get it out but not kill it. That would be really positive for bats—to not have people be one of their major threats.”

1.According to the text, experts are giving the public a warning about _______.

A. the biting by bats 

B. the danger of keeping bats

C. the spreading of an infectious disease

D. the extinction of an endangered species

2.In O’Keefe’s opinion, when you find a bat in your house, you should _______.

A. put it on a tree                      B. send it to get tested

C. remove it with gloves                 D. report to the health department

3.We can infer that the text is probably written in _______.

A. spring        B. summer         C. autumn         D. winter

4.The underlined word “it” in the last paragraph probably means _______.

A. what bats like to eat

B. people’s awareness of bats

C. the best way to protect bats 

D. the greatest threat bats are facing

 

查看答案

Summer time is a great opportunity for kids to learn how to work and earn a little bit of spending money. If your child needs a summer job, here are a few options to consider:

Lemonade/Cookie Stand

Benefits

Creates a concept of running a business: Your child will be his own boss, set his own price , and run the show. It’s a great introduction to running his own business.

Limited Start-Up Costs: The things used to make lemonade are cheap, so your child should be able to get back his investment with a handful of sales.

What Kids Learn About Money: Your child will learn a very valuable lesson about pricing. The price of his lemonade will decide how much he can sell, if he will recover his investment and the amount of profit.

Yard Work

Benefits:

Repeated Customers: If a homeowner needs help raking (耙地) this year, he’ll probably want help again next year. Your child should be able to maintain a regular set of customers after one season.

Safety: Yard work is generally safer than a lawn-mowing job. Without having to operate machines, your child will be much safer.

What Kids Learn About Money: Because of the variability (变动) in pay, your child will need to learn how to negotiate(谈判) a fair price with homeowners if they ask.

Lifeguard

Benefits:

Responsibility: Kids learn a lot about responsibility when lifeguarding. They are within rights to tell whether a certain activity is safe and are allowed to take action as they see fit.

Exercise: Lifeguards need to be proficient at swimming and must exercise to stay in shape.

What Kids Learn About Money: To be a lifeguard, one must be certified. Your child may have to pay for lifeguard training, although some employers provide it on-site.

1.Which one is not the benefit of selling lemonade or cookies for children?

A. To learn how to run a business.

B. To own repeated customers.

C. To learn profit and loss.

D. To lower the risk of losing money.

2.Which is suitable if you want your child to learn communication and negotiation?

A. Lemonade/Cookie Stand

B. Yard Work

C. Lifeguard 

D. All of the above

3.If your kid wants to be a lifeguard, he or she has to do all the following except ______.

A. keeping a good figure

B. excelling at swimming

C. receiving training for free

D. learning to take action when necessary

 

查看答案

假如你(李华)的网友John即将外出旅行,请你根据以下提示,用英语给他写封电子邮件,向他介绍你对旅游的看法并提醒他旅行注意事项。

内容提示:1. 旅游是一种非常好的活动。放松身心,有益健康。

2. 旅行前的准备。了解天气,带好衣服、相机、常用药品等。

3. 旅行时注意饮食卫生和安全,防止小偷。

要求:1、适当添加内容;行文连贯。2、词数:120词左右

Dear John,

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

                                               Yours 

Li Hua

 

查看答案

短文改错

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线()划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

I happen to meet some American tourists at the gate of the Summer Palace last week. I greeted them with English and then we began to chat. I got to know that they were college student travelling in China. Most of us were fond of Chinese medicine. They were busy take pictures and were surprising at the changes that had taken place in the past few years. After that, we went boat and had a good time. We were exchanged our e-mail addresses so that we could write to each other in the future. They thanked me again and again . I was gladly to have a chance to practice my oral English. What wonderful experience it was!

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.