满分5 > 高中英语试题 >

Recently, the TV show Where Are We Going...

Recently, the TV show Where Are We Going, Dad? has become one of China’s most popular TV shows, attracting more than 600 million viewers each week.

In this program, five celebrity(名人) fathers traveled to six countryside locations across China, including some villages in Beijing, Yunnan, Shandong, Hunan, Heilongjiang and a desert in Ningxia.   

They took care of their kids without the help of the kid’s mothers. At the same time, they also took part in different kinds of activities with their kids together, such as cooking, fishing and selling goods.

Why is the show so popular? “It reflects (反应) social reality. In big cities, fathers are always busy earning money and making achievements in their career. They don’t spare more time with their kids.” said Xie Dikui, general director of the show. As the father of a 3-year-old daughter, Xie said that he found his own heart being touched as he made it. “Although these fathers are busy, they are able to spare time for their kids. We can do better than them.”

This also happens in some rural areas in China. More and more men from rural areas are now working in big cities, leaving their kids at home under the Grandparents’ care. “I have a son and a daughter in my hometown.” said Xu Canyong, a 33-year-old man working in Shantou, Guangdong Province. “They come to live with me only during summer and winter vacations. I miss them very much. I want to have them live with us in Shantou, but the cost of living here is too high.” said Xu.

1.The TV show Where Are We Going, Dad? is popular mainly because _______ .

A. the five fathers are all famous stars

B. there are many beautiful sights in it

C. Xie Dikui is a popular director in China

D. it reflects the problems about family education

2.The underlined word “This” in Paragraph 4 refers to_________ .

A. the TV show Where Are We Going, Dad?

B. the fact that fathers have less time with their kids

C. the trip of five celebrity fathers with their kids

D. the relationship between Xie Dikui and his daughter

3.Xu Canyong can’t live with his two kids in Shantou because________ .

A. he can’t afford to live there together  

B. he has no time to look after his kids

C. Shantou is too far from his hometown

D. his kids are used to living with their grandparents

4.From this passage, we may infer ________ .

A. fathers will raise the kids instead of mothers

B. the five celebrity fathers will give up their own jobs

C. in some rural areas, more and more kids live with their grandparents

D. Mr Xu often goes back to his hometown during summer and winter vacations

 

1.D 2.B 3.A 4.C 【解析】 试题分析:通过“爸爸去哪了”节目的受欢迎的原因,反映了当今社会父亲管孩子少这一现实。 1.D推理判断题。根据第四段It reflects (反应) social reality. In big cities, fathers are always busy earning money and making achievements in their career. They don’t spare more time with their kids.和最后一段This also happens in some rural areas in China. More and more men from rural areas are now working in big cities, leaving their kids at home under the Grandparents’ care.可知这个节目之所以受欢迎是因为反映了社会现实,故选D. 2.B猜测词义题。根据第四段In big cities, fathers are always busy earning money and making achievements in their career. They don’t spare more time with their kids.可知这是当今的社会现象,划线词语就指代父亲没时间陪孩子这一现象,故选B. 3.A细节推理题。根据最后一段I want to have them live with us in Shantou, but the cost of living here is too high.可知Xu Canyong不能把孩子接到城市是因为城市花费太高,故选A. 4.This also happens in some rural areas in China. More and more men from rural areas are now working in big cities, leaving their kids at home under the Grandparents’ care.可知农村留守儿童越来越多,故选C. 考点:考查社会现象类短文阅读。 【名师点睛】 推理判断题的常见考查形式及解题方法: 推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了作出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,作出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。 一、常见的推理判断题的考法: 1)推测作者写作目的或意图。 2)推测文章的观点或结论。文章第58小题根据最后一段This also happens in some rural areas in China. More and more men from rural areas are now working in big cities, leaving their kids at home under the Grandparents’ care.可知农村留守儿童越来越多,故选C. 3)推断文章出处。 4)是非判断题。 5)逻辑排序题。 二、推理判断题的解题方法 : 推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。比如文章第55小题根据第四段It reflects (反应) social reality. In big cities, fathers are always busy earning money and making achievements in their career. They don’t spare more time with their kids.和最后一段This also happens in some rural areas in China. More and more men from rural areas are now working in big cities, leaving their kids at home under the Grandparents’ care.可知这个节目之所以受欢迎是因为反映了社会现实,故选D. 任何一篇文章都有其特定的写作目的,读者应当知道如何去做或按照某种方式传递思考问题。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据,即:已知部分-推论的前提,从中推测出未知部分-推理的结论,切忌妄加评论,把自己的观点当成作者的观点。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Reading is very important to help you learn English. To learn as much as you can from reading, you need to read different kinds of English. This book provides not only different kinds of English but also a good way to check your reading ability.

There are four parts in the book:

Part 1 is Messages: In this part somebody wants to wad(填充)information in writing to somebody else. There is a test on timetables and a test on text messages.

Part 2 is People: In this part all the tests are about people. For example, there is an informal letter between friends. There is formal English in biography (传记). There is a job application as a model to help with your writing, as well as testing your reading.

Part 3 is Places: In this part, too many different kinds of English are shown, some informal and some formal. There is the informal English of a holiday postcard. There is also the formal English in a letter of complaint.

Part 4 is Things: You will find some descriptive writing in this part. There are descriptions of clothes and of a computer.

      You can do these tests in any order you like, or you can do all the tests with a formal or informal text. I enjoyed writing this book and I hope you enjoy using it,

1.We can find the introduction to a product in ______,

A. Part 1           B. Part 2         C. Part 3         D.Part 4

2.Which of the following is most probably written in informal English?

A. A letter of complaint.              B. A computer handbook.

C. A letter to a friend.                D. A story of a president.

3.The passage is most probably written for _____.

A. test designers      B. students

C. test-takers         D. teachers

4.What is the best title of the book?

A. Test Your Reading  

B. Help with Your Writing

C. Learn Different Kinds of English

D. Practice English in Different Ways

 

查看答案

 

A boy was walking home from school when he saw a large, tempting(诱人的)apple on one of the branches of an apple tree hanging out over a tall fence. The boy wasn’t much of a fruit-eater,   a bar of chocolate if given the choice. , as the saying goes, the forbidden fruit can be tempting. Seeing the apple, the boy wanted it. The more he looked at it, the   he felt and the more he wanted that apple.

   as high as he could , but even as his tallest height he was _    to touch it. He began to  up and down , as high as he could, at the top of each jump stretching his to get the apple . Still it remained out of     .

Not giving up , he thought , if only he had something to    on . His school bag wouldn’t give enough height and he didn’t want to     the things inside , like his lunch box , pencil case , and Gameboy . Looking ,  he hoped he might find an old box , a rock , or ,   enough, a ladder , but it was a tidy neighborhood and there was nothing he could use .

He had tried everything he could think to do.     seeing any other choices , he gave up and started to walk   . At first he felt angry and disappointed thinking about how hungry he had become from his    , and how he really wanted that apple . The more he    like this , the more unhappy he became.

However, the boy of our story was a pretty smart guy,   he couldn’t always get what get he wanted .He started to say to himself, “This isn’t   , I don’t have the apple and I’m feeling miserable as well. There’s   more I can do to get the apple--that is unchangeable-but we are supposed to be able to  our feelings. If that’s the case, what can I do to feel better?”

1.A. preferring     B. offering       C. receiving        D. allowing[

2.A. So           B. Then         C. However        D. Or

3.A. sadder        B. angrier       C. hungrier         D. tastier

4.A. hanging      B. stretching     C. standing         D. pulling

5.A. unable        B. unwilling     C. careful         D. glad

6.A. jump         B. look          C. walk           D. glance

7.A. feet          B. arms         C. head            D. legs

8.A hope          B. hand          C. sight           D. reach

9.A. put           B. stand         C. get             D. hold

10.A. break        B. shake         C. take            D. strike

11.A. up           B. forward        C. down          D. around

12.A. unluckily     B. carefully       C. luckily         D. carelessly

13.A. After        B. Through       C .Without         D. Upon

14.A. back         B. away          C. up             D. down

15.A. wishes       B. beliefs        C. efforts          D goals

16.A. thought      B. imagined       C. tried            D. claimed

17.A. even if       B. as if          C. only if         D. if only

18.A. skillful       B. cheerful       C. harmful        D. helpful

19.A. something    B. anything       C. everything       D. nothing

20.A. change       B. express        C. forget          D. describe

 

查看答案

--- You must have spoken to him today.

---- ________, I haven’t.

A. As a matter of fact   B. Generally speaking 

C. Unluckily               D. You are right.

 

查看答案

Although working mothers are very busy , they still ______ a lot of time to their children.

A. determine      B. devote       C. provide     D. spend

 

查看答案

His ____ of life has changed a lot since the experience he had in Africa three years ago.

A. sight      B. attitude     C. view    D. altitude

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.