满分5 > 高中英语试题 >

From good reading we can derive pleasure...

From good reading we can derive pleasure, companionship, experience, and instruction. A good book may absorb our attention so completely that for the time being we forget our surroundings and even our identity. Reading good books is one of the greatest pleasures in life. It increases our contentment when we are cheerful, and lessens our troubles when we are sad. Whatever may be our main purpose in reading, our contact with good books should never fail to give us enjoyment and satisfaction.

With a good book in our hands we never feel lonely. Whether the characters described are taken from real life or are purely imaginary, they may become our companions and friends. In the pages of books we can walk with the wise and the good of all lands and all times. The people we meet in books may delight us either because they resemble human friends whom we hold dear or because they present unfamiliar types whom we are glad to welcome as new acquaintances(熟人). Our human friends sometimes may bore us, but the friends we make in books never weary us with their company. By turning the page we can dismiss them without any fear of hurting their feelings. When human friends leave us, good books are always ready to give us friendship, sympathy, and encouragement. One of the most valuable gifts given by books is experience. Few of us can travel far from home or have a wide range of experiences, but all of us can lead varied lives through the pages of books. Whether we wish to escape from the seemingly dull realities of everyday life or whether we long to visit some far-off place, a book will help us when nothing else can.

To travel by book we need no bank account to pay our way; no airship or ocean liner or stream-lined train to transport us; no passport to enter the land of our heart's desire. Through books we may get the thrill of dangerous adventure without danger. We can climb lofty mountains, brave the dangers of an Antarctic winter, or cross the scorching(赤日炎炎) sands of the desert, all without hardship. In books we may visit the studios of Hollywood; we may join the picturesque peasants in an Alpine village or the kindly natives on a South Sea island. Indeed, through books the whole world is ours for the asking. The possibilities of our literary experiences are almost unlimited. The beauties of nature, the enjoyment of music, the treasures of art, the triumphs of architecture, the marvels (令人惊叹)of engineering, are all open to the wonder and enjoyment of those who read.

1.Why is it that we sometimes forget our surroundings and even our identity while reading?

A. No one has come to disturb you.

B. Everything is so quiet and calm around you.

C. The book you are reading is so interesting and attractive.

D. Your book is overdue; you are finishing it at a very fast speed.

2.The word “weary” means ________.

A. to attract someone’s attention

B. to distract someone’s attention

C. to make someone very bored

D. to make someone interested

3.Which one of the following statements is true?

A. Your wish to visit some far-off place can be realized through the pages of the books.

B. To escape from the dull realities of everyday life, you should take up reading.

C. Books can always help you to live a colorful life.

D. You may obtain valuable experience from reading good books.

 

1.C 2.C 3.D 【解析】 试题分析:本文讲述了人们可以从阅读好书中得到快乐、陪伴和经验。 1. 细节理解题。由第一段第二句(absorb our attention completely)可知,答案为C。 2. 猜测词义题。由两个分句的转折关系可知,never weary应与bore反义,即weary与bore同义,都是“使人疲倦/厌烦”之意。故选C。 3. 细节理解题。由第二段第八句One of the most valuable gifts best owed by books is experience.可知,答案为D。 【名师点拨】 利用上下文提供的情景和线索,进行合乎逻辑的综合分析进而推测词义,是阅读过程中的一大关键,这也是近年来高考考查的热点。最常见的就是利用上下文语境、常识和语法关系推断词义。1.抓住所需推断词汇前后的“mean”或系动词或破折号等直接定义该词的部分。2.抓住文章主旨与该段所表达的中心。特别对于议论文要牢记论点与论据的相互支撑关系。4. 考点:考查教育类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Can dogs and cats live in perfect harmony in the same home? People who are thinking about adopting a dog as a friend for their cats are worried that they will fight. A recent research has found a new recipe of success. According to the study, if the cat is adopted before the dog, and if they are introduced when still young (less than 6 months for cats, a year for dogs), it is highly probable that the two pets will get along swimmingly. Two-thirds of the homes interviewed reported a positive relationship between their cat and dog.

However, it wasn’t all sweetness and light. There was a reported coldness between the cat and dog in 25% of the homes, while aggression and fighting were observed in 10% of the homes. One reason for this is probably that some of their body signals were just opposite. For example, when a cat turns its head away it signals aggression, while a dog doing the same signals submission (屈服、投降).

In homes with cats and dogs living peacefully, researchers observed a surprising behavior. They are learning how to talk each other’s language. It is a surprise that cats can learn how to talk ‘dog’, and dogs can learn how to talk ‘cat’.

What’s interesting is that both cats and dogs have appeared to develop their intelligence. They can learn how to read each other’s body signals, suggesting that the two may have more in common than we previously suspected. Once familiar with each other’s presence and body language, cats and dogs can play together, greet each other nose to nose, and enjoy sleeping together on the sofa. They can easily share the same water bowl and in some cases groom (梳理) each other.

The significance of the research on cats and dogs may go beyond petsto people who don’t get along, including neighbors, colleagues at work, and even world superpowers. If cats and dogs can learn to get along, surely people have a good chance.

1.What is the passage mainly about?

A. How cats and dogs develop their intelligence.

B. Whether cats and dogs can live in harmony.

C. What cats and dogs have in common.

D. Why cats and dogs can understand each other.

2.Some cats and dogs may fight when ________.

A. they are cold to each other

B. they look away from each other

C. they are introduced at an early age

D. they misunderstood each other’s signals

3.It is suggested in Para.4 that cats and dogs ________.

A. have common interests

B. have a common body language

C. are less different than we thought

D. are less intelligent than we expected

4.What can we human beings learn from cats and dogs?

A. We should learn to live in harmony.

B. We should know more about animals.

C. We should live in peace with animals.

D. We should learn more body languages.

 

查看答案

I was riding my special motorbike this past weekend and stopped at a convenience store. As I was getting my wheelchair off the back, a man watched me from his car and I noticed a wheelchair in his back seat. We spoke for a moment and I asked him about the wheelchair. He answered that it was for his daughter. “Well, do you think she would like to go for a ride on my motorbike with me?” I asked. He seemed shocked that a total stranger would ask him this. He thought about it for a second and said, “OK, as long as I can follow you.”

He introduced me to Amy and he sat her on my back seat. Her father followed me for a few miles and she talked non-stop about what she wanted for Christmas.

As we came back to the convenience store, she said, “This ride is the best Christmas present I could ever receive. I have been in a wheelchair my whole life and didn’t know I could do this.” I told her about some of the other things I do (ski, travel the world by myself, etc.). As her father was taking her off my bike, she turned to him and said, “Oh Daddy, I’m going to be OK. Mr. Bryant does all kinds of things, and I will too.” Her father turned away as a tear of joy rolled down his cheek. He hugged me and said, “I was sitting here praying for a gift for Amy that would encourage her. She often felt that her life was dull compared to other children. God answered my prayer just now. Now I pray that God will bless you for your gift to Amy today.” I believed what he said. Being kind and thoughtful to others, we can be an answer to prayer.

1.How did the father feel at first when the author invited his daughter for a ride?

A. He felt surprised because he didn’t know the author.

B. He was happy because his daughter could gain excitement.

C. He was moved because the author was willing to help his daughter.

D. He felt nervous because he was worried about his daughter’s safety.

2.What can we know about the author?

A. He was a disabled man.

B. He usually drove too fast.

C. He worked in a convenience store.

D. He often helped people who were in trouble.

3.According to the passage, the girl ________.

A. used to be a completely healthy person

B. was not allowed to do some fierce sports

C. usually felt sad about life due to her disability

D. was unwilling to communicate with a stranger

4.What was the author’s gift according to the girl’s father?

A. The motorbike.B. The wheelchair.

C. The blessing.D. The ride.

 

查看答案

At the age of 16, I joined a volunteer group with my dad. I went on my first volunteer project in West Virginia. On the night we arrived, we ________ that “our family” was living in a trailer (拖车) that was in ________ condition. A crew had been working on it for two weeks, ________ every time they finished one problem, another surfaced.

We decided the only reasonable ________ was to build a new house something unusual but ________ under these circumstances. The family was overjoyed with their new house that was twenty by thirty feet with three bedrooms, a bath and a kitchen.

On Tuesday of that week, while we ate lunch together, I asked the family’s three boys, Josh, Eric and Ryan, “What do you want for your new room? ” Expecting ________ and other gadgets (小玩意) that children usually ask for, we were ________ when Josh responded, “I just want a bed.”

The boys had ________ slept in a bed! They were accustomed to plastic mats. That night we had a meeting and decided that beds would be the perfect ________. On Thursday night, a few adults in our group drove to the nearest city and bought beds and new bedding.

When we saw the delivery truck coming, we told the family about the surprise. We could hardly ________ ourselves. It was like watching excited children on Christmas morning.

That afternoon, as we fitted the frames of the beds together, Eric ran into the house to ________ us. Too dirty to enter his room, he observed with wide-eyed enthusiasm from the ________.

As my father slipped a pillowcase (枕套) onto one of the pillows, Eric asked, “What is that?”

“A pillow,” he replied.

“What do you do ________ it?” Eric continued to ask.

“When you go to sleep, you put your head on it,” I answered softly. Tears came to my eyes as my father handed Eric the pillow.

“Oh ... that’s soft,” he said, ________ it tightly.

Now, when my sister or I start to ask for something that seems urgent, my Dad gently asks,“Do you have a pillow?” We know exactly what he ________.

1.A. imaginedB. ignoredC. discoveredD. required

2.A. brightB. strangeC. perfectD. poor

3.A. soB. butC. otherwiseD. though

4.A. effortB. purposeC. solutionD. treatment

5.A. necessaryB. expensiveC. amazingD. rare

6.A. toysB. moneyC. foodD. sneakers

7.A. upsetB. gladC. disappointedD. astonished

8.A. stillB. justC. neverD. seldom

9.A. awardB. giftC. lessonD. target

10.A. controlB. believeC. helpD. express

11.A. amuseB. guideC. helpD. watch

12.A. bedB. doorwayC. yardD. house

13.A. withB. forC. aboutD. on

14.A. squeezingB. huggingC. throwingD. shaking

15.A. explainsB. provesC. meansD. reflects

 

查看答案

________ in the queue for half an hour, Tom suddenly realized that he had left his wallet at home.

A. To waitB. Have waitedC. Having waitedD. To have waited

 

查看答案

I’m afraid I can’t come to the station to ________, so let’s say goodbye now.

A. see you offB. give you away

C. pick you upD. pay you off

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.