满分5 > 高中英语试题 >

As is often the case, when your teacher ...

As is often the case, when your teacher asks a question, there is only one correct answer. But there is one question that has millions of current answers. That question is "What's your name?" Everyone gives a different answer, but everyone is correct.

Have you ever thought about people's names? Where do they come from? What do they mean?

People's first names, or given names, are chosen by their parents. Sometimes the name of a grandparent or other member of the family is used. Some parents choose the name of a well-known person. A boy could be named George Washington Smith; a girl could be named Helen Keller Jones.

Some people give their children names that mean good things. Clara means "bright"; Beatrice means "one who gives happiness"; Donald means "world ruler"; Leonard means “as brave as a lion”.

The earliest last names, or surnames, were taken from place names. A family with the name Brook or Brooks probably lived near brook(小溪); someone who was called Longstreet probably lived on a long, paved road. The Greenwood family lived in or near a leafy forest.

Other early surnames came from people's occupations. The most common occupational name is Smith, which means a person who makes things with iron or other metals. In the past, smiths were very important workers in every town and village. Some other occupational names are: Carter — a person who owned or drove a cart; Potter — a person who made pots and pans.

The ancestors of the Baker family probably baked bread for their neighbors in their native village. The Carpenter's great-great-great-grandfather probably built houses and furniture.

Sometimes people were known for the color of their hair or skin, or their size, or their special abilities. When there were two men who were named John in the same village, the John with the gray hair probably became John Gray. Or the John was very tall could call himself John Tallman. John Fish was probably an excellent swimmer and John Lightfoot was probably a fast runner or a good dancer.

Some family names were made by adding something to the father's name. English-speaking people added –s or –son. The Johnsons are descendants of John; the Roberts family's ancestor was Robert. Irish and Scottish people added Mac or Mc or O. Perhaps all of the MacDonnell’s and the McDonnell’s and the O’Donnell’s are descendants of the same Donnell.

1.Which of the following aspects do the surnames in the passage NOT cover?

A. People's characters.

B. Talents that people possessed.

C. People's occupations.

D. Places where people lived.

2.According to the passage, the ancestors of the Potter family most probably ________.

A. made things with metals

B. made kitchen tools or contains

C. built houses and furniture

D. owned or drove a cart

3.Suppose an English couple whose ancestors lived near a leafy forest wanted their new-born son to become a world leader, the baby might be named ________.

A. Leonard CarterB. George Longstreet

C. Donald GreenwoodD. Beatrice Smith

4.The underlined word "descendants” in the last paragraph means a person's ________.

A. friends and relatives

B. colleagues and partners

C. grandparents

D. later generations

 

1.A 2.B 3.C 4.D 【解析】 试题分析:本文讲述英语中姓氏的来源和意义。 1. 细节理解题。根据文中介绍可知,最早的姓氏来自:1.人们生活的地点;2.人们的工作;3.与他们的特殊能力有关。没说人的姓与人的性格有关。故选A项。 2. 细节理解题。根据Potter—a person who made pots and pans.(Potter是一个制作锅的人。)可知,选B。 3. 推理判断题。根据The Greenwood family lived in or near a leafy forest.和Donald means “world ruler”可知,如果一对夫妇他们的祖先住在茂密的森林附近,想让他们新出生的孩子将来成为一个“世界的统治者”,那么叫Donald Greenwood最合适,故选C。 4. 词义猜测题。根据本段的主题句子Some family names were made by adding something to the father's name. 一些家庭的名字是在父亲的名字基础上加东西形成的。English-speaking people added –sor –son. The Johnsons are descendants of John; the Roberts family's ancestor was Robert.说英语的国家加上–sor –son。Johnsons是John的后代,the Roberts家族的祖先是Robert。 Irish and Scottish people added Mac or Mc or O. 爱尔兰和苏格兰人加上Mac ,Mc或者O.。故这里划线的句子Perhaps all of the MacDonnell’s and the McDonnell’s and the O’Donnell’s are descendants of the same Donnell.或许,所有的MacDonnell’s,McDonnell’s和O’Donnell’s都是Donnell的后代。故descendants的意思是“后代”,故选D。 考点:考查文化类短文阅读。 【名师点睛】 我们在做阅读理解时的具体步骤: (1)先精读问题,了解题后做到心中有数。 (2)用目光略读全文,捕捉有关信息。可利用标题、主题句等。例如,读记叙文时我们要问5W,即为何(Why)、什么(What)、谁(Who)、何时(When)、何地(Where)、怎样(How)。例如要找一个人名,我们可以直接找到含有这个人名的句子。(3)停下来读这个句子。如果是答案。我们这个问题就解决了,如果不是,可以继续搜寻查找。同时注意一些关键的提示词和标点符号。如本文的57小题,根据The Greenwood family lived in or near a leafy forest.和Donald means “world ruler”可知,如果一对夫妇他们的祖先住在茂密的森林附近,想让他们新出生的孩子将来成为一个“世界的统治者”,那么叫Donald Greenwood最合适,所以选C。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

WELCOME

Welcome to Windsor Castle, the oldest and largest occupied castle in the world. Windsor is one the official residences (住所) of the Queen, who sometimes stays here.

Audio tours

Free audio tours are available on leaving the Admission Centre at the start of your visit. There is a descriptive audio tour for blind and poor-sighted visitors.

Guided tours

Visitors can explore the history of the Castle through a tour of the Precincts with an expert guide. Tours depart at regular intervals throughout the day from the Courtyard and finish at the entrance to the State Apartments.

Visitors with children

For those visiting with children, a special family tour and various activities are offered during school holidays and at weekends. Please note that, for safety reasons, pushchairs are not permitted in the State Apartments. However, baby carriers are available to borrow.

St George's Chapel

Visitors arriving at the Castle after 15:00 from March to October are advised to visit St George’s Chapel first, before it closes.

Shopping

Shops offer a wide range of souvenirs designed for the Royal Collection, including books, postcards, china, jewellery, and children's toys. Please ask at the Middle Ward shop about our home delivery service.

Refreshments

Bottled water can be purchased from the Courtyard and Middle Ward shops. From April to September ice cream is also available, Visitors wishing to leave the Castle for refreshments in the town may obtain re-entry permits from the castle shops. Eating and drinking are not permitted in the State Apartments or St George's Chapel.

Photography and mobile phones

Non-commercial photography and filming are welcomed in the Castle. Photography, video recording and filming are not permitted inside the State Apartments or St George's Chapel. Mobile phone must be switched off inside the State Apartments and St George's Chapel in consideration of other visitors.

Security

As Windsor Castle is a working royal palace, visitors and their belongings should get through airport-style security checks. For safety and security reasons a one-way system operates along the visitor route.

1.What is specially offered to visitors with kids?

A. A pushchair.B. A free toy.

C. A baby carrier.D. A security guard.

2.Who can get re-entry permits?

A. Visitors buying gifts in the castle shops.

B. Visitors buying water from the Courtyard.

C. Visitors eating outside St George's Chapel.

D. Visitors wishing to eat outside the Castle.

3.Why are visitors required to turn off their mobile phones?

A. To ensure the security of the Castle.

B. To prevent them from disturbing others.

C. To prevent the use of the built-in cameras.

D. To ensure the safety of others.

4.In the last part, a "working royal palace" refers to one ________.

A. still used by the royal family

B. where the Queen usually works

C. where works of art are on show

D. still being constructed

 

查看答案

阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

In the recent interview, Evelyn Glennie who was the first lady of solo percussion in Scotland, recalled how she became a percussion soloist (打击乐器独奏演员) in spite of her disability.

Early on I decided not to allow the ________ of others to stop me from becoming a musician. I grew up on a farm in northeast Scotland and began ________ piano lessons when I was eight. The older I got, the more my passion (酷爱) for music grew. But I also began to gradually lose my ________. Doctors concluded that the nerve damage was the ________ and by age twelve, I was completely deaf. But my love for music never ________ me.”

“My ________ was to become a percussion soloist, even though there were none at that time. To perform, I ________ to hear music differently from others. I play in my stocking feet and can ________ the pitch of a note (音调高低) by the vibrations (振动). I feel through my body and through my ________. My entire sound world exists by making use of almost every ________ that I have.”

“I was ________ to be assessed as a musician, not as a deaf musician, and I applied to the famous Royal Academy of Music in London. No other deaf student had ________ this before and some teachers ________ my admission. Based on my performance, I was ________ admitted and went on to ________ with the academys highest honours.”

“After that, I established myself as the first full-time solo percussionist. I ________ and arranged a lot of musical compositions since ________ had been written specially for solo percussionists.

I have been a soloist for over ten years. ________ the doctor thought I was totally deaf, it didnt ________ that my passion couldn’t be realized. I would encourage people not to allow themselves to be ________ by others. Follow your passion; follow your heart, they will lead you to the place you want to go.”

1.A. opinionsB. actionsC. recommendationsD. conditions

2.A. choosingB. takingC. givingD. enjoying

3.A. hearingB. touchC. tasteD. sight

4.A. resultB. excuseC. causeD. evidence

5.A. excitedB. accompaniedC. disappointedD. left

6.A. decisionB. promiseC. goalD. purpose

7.A. learnedB. usedC. oughtD. turned

8.A. seeB. hearC. smellD. tell

9.A. movementB. imaginationC. experienceD. carefulness

10.A. effortB. feelingC. ideaD. sense

11.A. astonishedB. determinedC. discouragedD. dissatisfied

12.A. acceptedB. advisedC. admittedD. done

13.A. followedB. requiredC. opposedD. supported

14.A. finallyB. possiblyC. hopefullyD. usually

15.A. researchB. graduateC. progressD. study

16.A. translatedB. copiedC. readD. wrote

17.A. someB. manyC. fewD. enough

18.A. AlthoughB. WhenC. SinceD. However

19.A. seemB. concludeC. sayD. mean

20.A. guidedB. taughtC. limitedD. directed

 

查看答案

________ from the top of the mountain, the scenery was very beautiful.

A. SeeingB. SeenC. Having been seenD. I saw

 

查看答案

Peter’s teacher is so proud that he is the only one of the brightest students ________ his degree.

A. receivedB. has receivedC. who receiveD. receiving

 

查看答案

She dressed down to visit her poor relatives, ________ offend them by a show of her wealth.

A. in order that heB. so that she won’t

C. so as not toD. intending to

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.