满分5 > 高中英语试题 >

Last year I ruined my summer vacation by...

Last year I ruined my summer vacation by bringing along a modern convenience

that was too convenient for my own good: the iPad. Instead of looking at nature, I checked my email. Instead of paddling a small boat, I followed my Twitter feed (推特简讯). Instead of reading great novels, I stuck to reading four newspapers each morning. I was behaving as if I were still in the office. My body was on vacation but my head wasnt.

So this year I made up my mind to try something different: withdrawal (退出) from the Internet. I knew it wouldnt be easy, since Im bad at self-control. But I was determined. I started by giving the iPad to my wife.

The cellphone signal at our house was worse than in the past, making my attempts at cheating an experience in frustration (沮丧). I was trapped, forced to go through with my plan. Largely cut off from e-mail, Twitter and my favorite newspaper websites, I had few ways to connect to the world except for radio and how much radio can one listen to, really? I had to do what I had planned to all along: read books.

This experience has had a happy ending. With determination and the strong support of my wife, I won in my vacation struggle against the Internet, realizing finally that it was I, not the iPad, that was the problem.I knew I had won when we passed a Starbucks and my wife asked if I wanted to stop to use the Wi-Fi. I don’t need it,” I said.  

However, as we return to post -vacation life, a harder test begins: Can I continue when I’m back at work? There are times when the need to know whats being said right now is great. And I have no intention of giving up my convenience completely. But I hope to resist the temptation (诱惑) to check my e-mail every five minutes, which leads to checking my Twitter feed and a website or two.

I think a vacation is supposed to help you reset your brain to become more productive. Here I hope this one worked.

1.What do we know about the author’s last summer vacation

A. He was determined to enjoy the beautiful view.

B. He felt satisfied that he had stuck to his usual timetable.

C. He hated himself for acting as if he were at work on vacation.

D. His iPad ruined his plan of finishing a great novel.

2.What did the author do to keep away from the Internet this year

A. He cut off his cellphone signal.

B. He handed his iPad to his wife.

C. He refused to cheat in his house.

D. He listened to the radio most of the time.

3. When back at work, the author will probably choose to_______.

A. continue to read more and more books.

B. stay away from the Internet for ever.

C. stop checking what is being said right now completely.

D. keep control of when and how to use the Internet.

4.What is the author’s opinion of a great vacation in the passage

A. A vacation means a change of pace to make one more creative.

B. A vacation is a period of time to do whatever one wished to.

C. A vacation is having nothing to do but read all day.

D. A vacation proves that a life of pleasure is overvalued.

 

1.C 2.B 3.D 4.A 【解析】 试题分析: 试题分析:作者去年的假期被IPad毁掉了,所以今年他直接把IPad交给妻子,并远离网络。在假期里让自己的思想得到了充分的休息。以此告诉我们要适当控制上网的时间。 1.C推理判断题。根据文章第一句Last year my summer holiday was ruined by my bringing along a modern convenience that was too convenient for my own good: the iPad.可知我去年的假期被IPad毁掉了。根据本段2-4句“Instead of ......still in the office”可知我虽然是在度假,但是我仍然在处理工作上的很多事情。我非常不喜欢这样的假期,所以今年我就改变了做法。故C项正确。 2.B细节理解题。根据第二段最后一句I started by giving the iPad to my wife.为了避免重蹈覆辙,今年我把IPad直接交给了妻子。故B项正确。 3.D推理判断题。根据文章倒数第二段There are times when the need to know what’s being said right now is great. I have no intention of giving up my convenience completely. But I hope to resist the temptation to check my e-mail every five minutes, which leads to checking my Twitter feed and a website or two可知作者控制了使用网络的时间和次数。故D正确。 4. 【名师点睛】 推理判断题在高考中占很大的比重,学生在此类题型中也失分最多。推理判断题要求考生考虑文中信息并在通篇理解文章的基础上领会作者的言外之意,弦外之音做出合理的推理和判断。 (一)、理解定义。判断是对已知的事实仔细评价之后做出的合理决定。推理是对事实的内涵所做的陈述或以事实为依据对未知所做的陈述。注意无论是判断还是推理都是以已知事实为依据。 (二)、推理题常见的提问形式。常以infer,imply,indicate,suggest,conclude,learn,intend,mean,describe,purpose等词提问。或含有表推测的情态动词,如can,could,might,would等和其他表示可能性的动词,如probably,most likely等。 (三)、具体策略 1.通过辨认细节的技巧,找到相关的事实或证据,对这些事实或证据进行分析和评价,在此基础上再作决定。切记:推断是以文章提供的事实为依据,而不是凭空想象,更不是读者自己的意愿。 2.借助常识。在推理判断题中,我们平时积累的一些常识通常会派上用场。一篇关于通信发展史的阅读最为典型。 3. 务必要用排除法。排除法在此类题型中发挥着不可磨灭的作用。根据在文章中找到的事实依据和常识排除错误信息,再排除和文章中一词不差的信息(文章里的原句不会是推理判断出来的结果,但通过同义词或句型转换过的选项有可能是正确答案),最后再排除无关或偏离信息,正确答案就不言而喻了。 4.词句段篇,相互交融。词的理解要放在句子里,句子的理解要靠段,段的理解也离不开篇。单独说floor谁都知道是什么意思,但…she was floored to see her own name and address inside the cover,in her own handwriting…这个语境里是surprised的意思。因此不能独立地看某个词或某句话。此外,学生对一词多义或一些习语的积累也是很有必要的,这就要靠同学们课下多下工夫了。 5.平时扩大词汇量的同时也要注意学习词的深刻内涵。从措辞去寻找文章的感情色彩,猜测作者的态度或写作意图。现举一简单的例子。When the phone finally rang,he leaped from the edge of his chair and grabbed for it.从这几个词我们能形象地看出他等电话之久,紧张迫不及待的心情,同时也说明电话之重要,这正是作者的真正意图 考点:考查记叙文阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

I've always had strong opinions of how love should be expressed,but others had their own ways of showing care.

What I remember most about visiting my        parents is the loud tick of the        in the dining room as we        ate our meal. With so little conversation I was quick to        his family as cold. When we got into the        to go home,his father suddenly appeared.       , he began to wash his son’s windscreen. I could feel he is a        man through the glass.

I      another lesson about love a few years later. I always return phone calls        and regularly contact my friends. I       the same from them. But I had one friend who      called,answering my messages with short e-mails. I rushed to the       : She wasn’t a good friend! My anger       as the holidays approached. But then she came to a gathering I hosted and       me a beautiful dress I had fallen in love with when we did some window-shopping the previous month. I was       at her thoughtfulness,and regretful for     I'd considered her to be uncaring. Clearly I needed to        my expectations of friends.

Far too often,I ignored their unique        , eagerly expecting them to do things in my      . Over the years, however, I’ve learned to      other persons’ love signs.

1.A. ownB. boyfriend’sC. girlfriendsD. father’s

2.A. clockB. tableC. platesD. dishes

3.A. excitedlyB. nervouslyC. silentlyD. instantly

4.A. regardB. treatC. getD. have

5.A. busB. trainC. carD. plane

6.A. PunctuallyB. CarefullyC. ProudlyD. Coldly

7.A. coldB. strange C. toughD. caring

8.A. understoodB. learnedC. taughtD. tried

9.A. in orderB. in turn C. without delayD.without difficulty

10.A. expect B. considerC. intendD. ask

11.A. regularlyB. still C. evenD. rarely

12.A. faithB. suggestionC. judgmentD. approval

13.A. remainedB. failedC. grewD. quit

14.A. handedB. boughtC. helpedD. offered

15.A. depressedB. upsetC. fascinatedD. shocked

16.A. howB. whatC. whyD. whether

17.A. makeB. changeC. appreciateD. draw

18.A. expectationsB. experiencesC. adventuresD. expressions

19.A. mannersB. skillC. meansD. way

20.A. sendB. readC. giveD. express

 

查看答案

完成句子

1.事情已经发展到双方家长被叫来的阶段。

The incident had reached to a                 both their parents were to be called in.

2.只有以这种方式我们才能学好英语。

__________in this way           we learn English well.

3.看起来这的水好像不干净,不宜游泳。

It looked __________ __________ the water isnt clean enough to swim here.

4.我家有五口人,没有一个人以前去过西藏。

There are five people in my family , __________ of __________ has been to Tibet before.

5.并非所有城里的人都见过他。

__________ __________ the people in the city have seen him.

 

查看答案

每句中最多有一处错误。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏词符号(/\),并在此符号下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:每句错误及其修改均仅限一词

1.I wonder that its because I havent been able to be outdoors for so long that Ive grown so crazy about everything to do with nature.

2.One evening when it was so warm, I stayed awake on purpose until half past eleven in order have a good look at the moon by myself.

3. Ever since middle school, my sister Wang Wei and I had dreamed about taking a great bike trip.

4.She gave me a determining look--- the kind that said she would not change her mind.

5. It was felt in Beijing, which is more than two hundreds kilometers away.

6.Workers built shelters for survivors who homes had been destroyed.

7.Native English speakers can understand each other if they dont speak the same kind of English.

8.English now is also speaking as a foreign or second language in South Asia.

9.The school which I studied for only two years was three kilometers away.

10. But I was happy to help because it would help us achieve our dream of make black and white people equal.

 

查看答案

根据所给单词的首字母或汉语提示,在空格中写出单词的正确形式

1.After g          from high school, Jerry was admitted to (被录取到) a key university.

2.Tom p          to die rather than give in when he was arrested.

3.Can you finish the job on __________(时间表)?

4.After several delays, we           (最后) took off at six o clock.

5. It is           (极度地) cold outside the room.

6. Both the drivers were i          in the accident.

7.They were shocked at the          (令人恐惧的) news that they had cheated so much money.

8.In my o          , its time for me to change my attitude to this problem.

9. He drove back and sent me his c          on winning the award last night.

10. He _______________( 专心于) himself to creating a peaceful world many years ago.

 

查看答案

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式

I had to visit my sister in another town because her husband __1.__ (be) very ill. My children stayed back in ___2.__ (they) father's care, except for the youngest. I was nervous taking a train journey alone with my one-year-old daughter. However, I gathered all my courage and boarded the train.

It was __3.__ (surprise) that there were only three other passengers in that carriage, two old ladies and a young man. My daughter was crying, missing her dad. I tried to comfort her, ___4.___ her crying wouldn't stop.

Just then the young man offered __5.____ (take) my baby into his arms. He stood with her near the window and started talking to her in a soft voice. My daughter stopped crying ___6.__ (slow). I was both surprised and relieved. __7.__ stranger handed my daughter back once she was asleep. During the long train journey this young man continuously helped me. He fed my baby, sang to her and told her countless _8.___ (story). I was grateful for this man __9.__ had come to my rescue.

After so many years, I still remember this stranger on the train with a ___10.___ (thank) heart.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.