满分5 > 高中英语试题 >

What should we do when we are in a bad s...

What should we do when we are in a bad situation? Some may choose to give up. But is that what we should do? The following news report may get you encouraged.

With a population of 156 million, Bangladesh has one of the largest populations in the world. What makes the situation worse is that most of the country is situated on the low-lying Ganges delta(三角洲). As a result, it often suffers flooding, especially during the rainy season from July to October. In this period, the rivers rise as much as 12 feet. In such situations, people can only get to certain places by boat.

The problems are particularly serious in the Chalanbeel region, a poor area where people survive by farming on the rich delta soil when it is not underwater. But many parents there don’t want to send their children to school and there are not enough teachers. As a result, many kids living there do not attend school on a regular basis. The problem becomes worse during the rainy season when land schools cannot be reached. Many students never return to school after the forced breaks.

How to help students attend school regularly? 22-year-old Bangladeshi architect Mohammed Rezwan decided to take action. In 2002, the young man used $500 he had received in scholarships to start Shidhulai Swanirvar Sangstha. The non-profit organization’s mission was to set up floating schools. It took Rezwan four years to raise enough funds to open his first boat school. But as the world began to know about the organization’s worthy cause, money started to pour in. Until now, Shidhulai Swanirvar Sangstha has built 22 floating schools, some with playgrounds on the upper deck. Now a lot more children in the Chalanbeel region go to school regularly.

We should keep in mind that there is always a solution to every problem.

1.Which of the following statements about Bangladesh is TRUE?

A. It hardly suffers floods after October.

B. There are not many rivers around the country.

C. It is situated on the low-lying Ganges delta.

D. It sees a lot of floods from July to October.

2.It is implied in Paragraph 3 that in the Chalanbeel region, ________.

A. children can’t receive a good education

B. farmers don’t have rich soil to grow crops

C. parents consider education very important

D. teachers lose jobs as there aren’t enough students

3.Knowing about the cause of Mohammed Rezwan’s organization, many people ________.

A. realized education is very important

B. decided to do what they could to help

C. didn’t think his idea could be carried out

D. were encouraged and tried to solve their problems

 

1.D 2.A 3.B 【解析】 试题分析:本文介绍了孟加拉的一种特殊的教学方式——校船。因为孟加拉国地势较低,因此每年中有几个月孟加拉都会受到洪水的影响,在这期间孩子们无法上学。因此在孟加拉长大的Mohammed Rezwan创办了一个组织,这个组织提供了这种新式的船上学校。 1. 正误判断题。根据第二段As a result, it often suffers flooding, especially during the rainy season from July to October. In this period, the rivers rise as much as 12 feet.可知,每年七月到十月是洪水多发季节,故选D。 2. 推理判断题。第三段描述了Chalanbeel贫困地区没有充足的老师,并且由于洪水影响孩子们不能去上学,所以孩子们不能接受应有的教育。故选A。 3. 细节理解题。根据最后一段But as the world began to know about the organization’s worthy cause, money started to pour in. Until now, Shidhulai Swanirvar Sangstha has built 22 floating schools, some with playgrounds on the upper deck. Now a lot more children in the Chalanbeel region go to school regularly.可知,许多人捐钱捐物,贡献自己的一份力量。故选B。 考点:考查政治经济文化类短文阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Though there are about 400 languages from all over the world that are in danger of disappearing completely,Zoque-Ayapaneco,a native Mexican language is considered the most likely to become extinct,because the only two people in the world that speak it fluently do not talk to each other!

And,it's not because they live in different countries,states or even villages. In fact,Manuel Segovia and Isidro Velazquez,both in their 70s,live within 500 yards of each other,in the village of Ayapa in the Southern Mexican State of Tabasco. They,however,refuse to communicate because they simply don't have much in common. Segovia is apparently a little frank in nature while Velazquez is described as shy.

Segovia was at least able to talk in Zoque-Ayapanece with his brother until he passed away about 12 years ago,and still manages to practice it with his family,especially his son Manuel,who for the last five years has been trying to learn it and hopes to become fluent enough to teach it to the next generation. Velazquez on the other hand,has not been heard speaking in the language with anybody.

The two men say the language used to be widely spoken in the village,but the younger generation refused to learn it for fear of being laughed at,and it therefore began to die a slow death,as the elders passed away.

Unless the two men get their acts together,the only way to hear the language will be to either listen to Manuel's not-so-fluent statement or see them talk in a documentary entitled “Lengua Muerta” (Dead Language) that is being filmed to capture Zoque Ayapaneco and 364 other native Mexican languages that are in a similar state.

We sure hope Segovia and Velazquez soon find something common to talk about. Maybe the fact is that the language is dying and that they should start encouraging and teaching the next generation together.

1.What do we know about Zoque-Ayapaneco?

A.It was widely used twelve years ago.

B.It is a Southern American language.

C.It will be popular in Mexico in the near future.

D.It will be dying out if no effective measures are taken.

2.The reason why Segovia and Velazquez don't talk to each other is that ________.

A.they both are too shy

B.they have no similarity in their character

C.they are too familiar to talk

D.they live in different villages

3.From the passage,we can conclude that ________.

A.altogether 365 languages are becoming extinct in the world

B.Segovia and Velazquez will communicate with each other soon

C.the government cares a lot about the protection of Zoque-Ayapaneco

D.we can hear the language from Manuel or documentary “Lengua Muerta”

4.What's the main idea of the passage?

A.World's endangered languages are being filmed.

B.Villagers are trying to protect their old language.

C.An endangered language is spoken by only two people.

D.There are a lot of languages in Mexico.

 

查看答案

 

Dear Mr. Rupp,

The day I met you was the first day of high school. We liked each other immediately. You gave me a lot of advice over the next four years, like how I should get my ass to Berkeley where I belonged. I’m still there, by the way. I wish you were still around, too.

I remember your laugh, which would start with a rough guffaw(狂笑) and end with a hacking smoker’s cough that would make even the most rebellious (叛逆的) teenager decide to lay off the cigarettes. I remember the way you didn’t lower your standards, yet still refused to give up on us. You were tough on us, and we were tough on you. Love is tough sometimes.

The last time I wrote you a letter, it was 2005four years after I graduated. I had just become a teacher, like you, and it had given me a new appreciation for the work you did with countless high school students over the years.

It’s hard to say what I’ll miss the most about you. There are simply too many memories to sort through those four years, and it hurts to think you’ll never read this letter. I want to believe that you knew how much you meant to your family, your students, your community, and your colleagues, but that would be a lot of realization to handle, even for you.

You changed the lives of everyone around you. Even now, you are reminding me to cherish life and its brevity and beauty, and to tell the people I love how much they mean to me before it is too late.

Dear teacher, dear mentor, and dear friendI miss you and all that is about you. God bless you in Heaven.

To infinity and beyond,

Teresea

1.What does the underlined phrase “lay off” in Paragraph 2 most probably mean?

A. likeB. get intoC. give outD. throw away

2.When did the author meet her teacherMr. Rupp?

A. In 1997.B. In 2001.C. In 2005.D. In 2009.

3.Why did the author write a letter to her teacher in 2005?

A. She wanted to tell her teacher that she had become a teacher.

B. She had some difficulties in study and needed her teacher’s help.

C. She wanted to be a teacher and needed her teacher’s instruction.

D. She wanted to borrow some books from her teacher.

4.When the author wrote this letter, her teacher—Mr. Rupp was_______.

A. about to dieB. seriously ill

C. deadD. in good shape

 

查看答案

 

Book: No Looking Back

Author: Shivani Gupta

Shivani had thrown a party one evening and awoke the next morning in hospital because of a car crash. It took Shivani years of pain, struggle and determination to regain control of her life and her body. Then tragedy struck again. As the newly-married Shivani drove to Manali with her family, a truck crashed into her car. Shivani refused to give inshe wouldn't let her injury keep her from achieving her ambitions.

Book: Courage Beyond Compare

Author: Sanjay Sharma

The 10 sportspersons in the book are champions in diverse fields like athletics, swimming, and badminton, who have brought glory to the country. They overcame their physical limitations to reach the top of their chosen fields.

Book:Face to Face

Author: Ved Mehta

Blind since the age of four, the author led a lonely childhood in India until he was accepted to the Arkansas School for the Blind, to which he flew alone at 15. America and the school changed his life, leading him to degrees at Oxford and Harvard and a fruitful writing career.

Book: This Star Won’t Go Out

Author: Lori and Wayne Earl

Diagnosed with cancer at 12, Esther Earl was a bright and talented, but very normal teenager. She lived a hope-filled and generous life. A cheerful, positive and encouraging daughter, sister and friend, Esther died in 2010, shortly after turning 16, but not before inspiring thousands through her growing online presence.

1.The book No Looking Back mainly talks about ________.

A. an unlucky girl who experienced two car accidents

B. 10 disabled athletes who are champions in sports field

C. a successful author who was blind during his childhood

D. an inspiring teenager who died of cancer

2.When reading the book written by Sanjay Sharma, we will ________.

A. find the author is a sports lover

B. get inspired by the sportspersons' spirits

C. be proud to be a sportsperson

D. find sportspersons are full of power

3.In which book does the author tell of himself?

A. Face to FaceB. This Star Won’t Go Out

C. Courage Beyond CompareD. No Looking Back

4.Which word can best describe the characters of all the four books?

A. Intelligent.B. Passionate.

C. Inspiring.D. Pessimistic.

 

查看答案

假如你是李华,是某中学高一的新生。请你给以前的好朋友小明写封信。介绍你现在各方面的情况。信中包括以下内容:

1.学校环境优美,操场,树木成荫。

2.老师要求严格,生活中很友好,关心同学。

3.同学都很优秀,很勤奋。彼此相处融洽。

4.高中生活充满压力,但是在老师的帮助下,我充满信心,一定会不断取得进步。

注意:1. 内容应包括以上要点,可以适当发挥,增加细节,以使文章连贯;

      2. 开头已给出,但不计入总词数; 词数:100左右。

      3.不要在文中出现真实姓名和班级。参考词汇:压力 stress

Dear Xiao Ming,

I’m Li Hua. I’m writing to tell you my lifestyle in the new school.

 

 

 

                                                         Yours

                                                          Li Hua

 

查看答案

单句改错。

注意:每句中只有一处错误,每处错误涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词

1.66. I can well remember that there was a time that my father would go fishing with me.

2.67. The student told his headteacher that he stayed up,playing the computer games the night before .

3.68. It is me who am going to help her.

4.69.It is extreme cold outside.

5.70. The little girl was frightening when seeing the snake.

6.71.She heard a terrible noise, that made her swallow her heart.

7.72.The young soldier was taken to the hospital because of he had been wounded seriously.

8.73.Our legs were very heavy and cold that they felt like blocks of ice.

9.74.To climb the mountains was a hard work.

10.75.Would you please give me other cup of tea?

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.