满分5 > 高中英语试题 >

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳...

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。

You may be surprised to see “making sure children never suffer” as a mistake. The following ________ may help you understand how rescuing children from all suffering ________ weakness.

A little boy felt sorry for a butterfly ________ to emerge from its chrysalis(蛹). He decided to ________ the butterfly. So he peeled the chrysalis open for the butterfly. The little boy was so ________ to watch the butterfly spread its wings and fly off into the sky. Then he was horrified ________ he watched the butterfly fall to the ground and die because it did not have the muscle and ________ to keep flying. In fact, the butterfly’s struggle to ________ the chrysalis helps the butterfly become stronger.

Like the little boy, ________ too often want to protect their children from struggle in the ________ of love. They don’t realize that their children need to struggle, to experience ________, to deal with disappointment, and to solve their own problems. Only in this way ________ children strengthen their emotional strength, become ________ and develop the skills necessary for the even bigger struggles they will meet throughout their lives. Children experiencing sufferings can ________ the ups and downs of life.

However, it isn’t helpful either in this case when parents ________ lectures(训斥), blame and shame to what the child is experiencing. Mothers ________ to say, “Stop crying and acting like a spoiled boy. You can’t always get what you want.” These ________ words should be avoided. Instead, parents can offer loving support. You can say, “Don’t lose ________. Be brave! You will succeed if you try again.” Then comes the tough part—no ________ and no lectures. Simply allow him to discover that he can ________ his disappointment and figure out what he can do to get what he wants in the future.

1.A. sayingB. storyC. proverbD. experiment

2.A. damagesB. burnsC. experiencesD. creates

3.A. turningB. devotingC. strugglingD. coming

4.A. killB. feedC. helpD. rescue

5.A. movedB. excitedC. puzzledD. depressed

6.A. untilB. sinceC. beforeD. as

7.A. powerB. energyC. strengthD. force

8.A. break away fromB. do away with

C. get along withD. come up with

9.A. teachersB. parentsC. relativesD. friends

10.A. caseB. chargeC. nameD. course

11.A. friendshipsB. scholarships

C. relationshipsD. hardships

12.A. shouldB. doC. canD. are

13.A. warm-heartedB. strong-willed

C. absent-mindD. cold-blooded

14.A. expectB. predictC. surviveD. avoid

15.A. addB. adaptC. devoteD. contribute

16.A. pretendB. happenC. tendD. seem

17.A. inspiringB. discouragingC. interestingD. touching

18.A. heartB. faceC. sightD. weight

19.A. parkingB. smokingC. drinkingD. rescuing

20.A. get throughB. get overC. get acrossD. get away

 

1.B 2.D 3.C 4.C 5.B 6.D 7.C 8.A 9.B 10.C 11.D 12.C 13.B 14.C 15.A 16.C 17.B 18.A 19.D 20.B 【解析】 试题分析:本文主要通过小男孩好心剪开茧帮助蝴蝶出来,结果却导致蝴蝶无法飞翔并且死亡的故事说明:父母不要以爱的名义为孩子们遮挡所有的风雨,这会不利于孩子们的成长。当然,在孩子经历事情的时候父母也不能只是训斥或者责备。 1. 考查名词辨析。A. saying谚语,格言;B. story故事;C. proverb谚语,格言;D. Experiment实验,试验。根据后文可知,第二段主要讲小男孩好心剪开茧帮助蝴蝶出来,结果却导致蝴蝶无法飞翔并且死亡的故事。这里表示“接下来的故事”,故选B。 2. 考查动词辨析。A. damages损害;B. burns烧伤;C. experiences经历;D. creates创造。根据原文The following story may help you understand how rescuing children from all suffering 42 weakness.(下面的这个故事也许会帮助你理解帮助孩子避过所有的困境会产生怎样的致命弱点),D项符合语境。 3. 考查动词辨析。A. turning转变;B. devoting奉献;C. struggling斗争,努力;D. coming来。根据语境A little boy felt sorry for a butterfly 43 to emerge from its chrysalis(蛹).(一个小男孩看到一只蝴蝶努力地从它的茧里钻出来,感到它很可怜),struggle to emerge from its chrysalis表示“挣扎着从蛹里钻出来”,故选C。 4. 考查动词辨析。A. kill杀死;B. feed喂养;C. help帮助;D. rescue营救。根据前文A little boy felt sorry for a butterfly struggling to emerge from its chrysalis(一个小男孩看到一只蝴蝶努力地从它的茧里钻出来,感到它很可怜)和后文So he peeled the chrysalis open for the butterfly(小男孩把茧撕开)可知,此处小男孩是决定“帮助”蝴蝶。故选C。 5. 考查形容词辨析。A. moved感动的 B. excited兴奋的 C. puzzled困惑的;D. depressed沮丧的。根据原文The little boy was so 45 to watch the butterfly spread its wings and fly off into the sky. (当看到蝴蝶展开它的翅膀飞向天空的时候,小男孩是如此的开心),B项符合语境。 6. 考查连词辨析。A. until直到;B. since自从,因为;C. before在……之前;D. as因为,随着。根据原文Then he was horrified 46 he watched the butterfly fall to the ground and die(当他看到蝴蝶掉在地上死亡的时候,小男孩惊呆了)。As引导了一个时间状语从句。故选D。 7. 考查名词辨析。A. power权利;B. energy能量;C. strength力量,长项;D. force武力。根据原文because it did not have the muscle 47 to keep flying因为它没有保持飞翔的肌肉力量。故选C。 8. 考查动词短语辨析。A. break away from with脱离,打破;B. do away with除去,废除,去掉;C. get along with和……相处;D. come up提出,出现。根据原文In fact, the butterfly’s struggle to 48 the chrysalis helps the butterfly become stronger(实际上,蝴蝶在破茧而出时的挣扎努力使得它变得更加强壮)可知,选A。 9. 考查名词辨析。A. teachers老师;B. parents父母;C. relatives亲戚,关系;D. friends朋友。根据语境Like the little boy, 49 too often want to protect their children(就像这个小男孩,父母总是想保护他们的孩子)可知,选B。 10. 考查固定短语。in the name of以……的名义。父母总是想以爱之名保护他们的孩子。故选C。 11. 考查名词辨析。A. friendships友谊;B. scholarships奖学金;C. relationships关系;D. hardships苦难。根据语境They don’t realize that their children need to struggle, to experience 51 , to deal with disappointment, and to solve their own problems(他们没有意识到他们的孩子需要奋斗,需要经历苦难,需要面对失望,需要解决他们自己的问题。)可知,故选D。 12. 考查情态动词辨析。A. should应该;B. do做;C. can能;D. are是。只有以这种方式,孩子们才会加强他们的情商。故选C。 13. 考查形容词辨析。A. warm-hearted热心肠的;B. strong-willed意志力强的;C. absent-mind心不在焉的;D. cold-blooded冷血的。只有以这种方式,孩子们才会加强他们的情商,变得意志坚强,培养必要的能力。故选B。 14. 考查动词辨析。A. expect期待;B. predict预测;C. survive幸存;D. avoid避免。经历了困苦的孩子们才能在生活的起起落落中幸存下来。故选C。 15. 考查形容词辨析。A. add增加;B. adapt适应;C. devote奉献,投入;D. contribute贡献。父母对孩子们经历的事情施加训斥,责备或者羞耻感是没有帮助的。add...to...向……增加……。故选A。 16. 考查动词辨析。A. pretend假装;B. happen发生;C. tend趋势,倾向于;D. seem似乎,看起来像。母亲总是说:“不能哭,要像个男子汉。你不能总是得到你想要的。”根据后文words should be avoided暗示母亲们总是倾向于说这类话。tend to do sth.倾向于做某事。故选C。 17. 考查形容词辨析。A. inspiring令人鼓舞的;B. discouraging令人沮丧的,使人泄气的;C. interesting有趣的;D. touching令人感动的。根据前文“Stop crying and acting like a spoiled boy. You can’t always get what you want.”(不能哭,要像个男子汉。你不能总是得到你想要的。)可知,这些是“令人沮丧的”话。故选B。 18. 考查名词辨析。A. heart心;B. face面孔;C. sight目光;D. weight重量。不要灰心,勇敢一点。再试一次,你肯定会成功的。lose heart灰心丧气。故选A。 19. 考查名词辨析。A. parking停车;B. smoking抽烟;C. drinking酗酒,喝;D. rescuing营救。然后就到了艰难的一步:不帮忙也不训斥。根据本文的主要内容可知在孩子们经历困境的时候父母帮助或者训斥都是不好的。故选D。 20. 考查动词短语辨析。A. get through通过;B. get over克服;恢复;C. get across通过;使...被理解;D. get away离开;逃脱。让他去发现他自己可以从失望中恢复过来并且弄清楚在未来的生活中,他可以做一些事情来得到他所想要的东西。故选B。 【名师点睛】 1.近几年来状语从句和宾语从句的引导词在完形填空中频繁地考查,21.连词辨析。A. Until直到B. Since自从,因为C. Before在...之前D. As因为,随着。根据原文Then he was horrified 46 he watched the butterfly fall to the ground and die当他看到蝴蝶掉在地上死亡的时候,小男孩惊呆了。As引导了一个时间状语从句。故选D。 2.上下文对照,抓关键词。 解完型填空题时,单独看一句话是找不到正确答案的,需要阅读下句或者若干句才能明白。所谓上下对照,即在上文和下文中找到与正确答案相同的关键词。因此,在做题时要边读边在大脑中储存上下文信息的能力,捕捉关键词。22.形容词辨析。A. Inspiring令人鼓舞的B. discouraging令人沮丧的,使人泄气的 C. Interesting有趣的D. Touching令人感动的。根据前文“Stop crying and acting like a spoiled boy. You can’t always get what you want.”不能哭,要像个男子汉。你不能总是得到你想要的。可知,这些是“令人沮丧的”话。故选B。 考点:考查议论文类短文阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

One of the common complaints we hear from the people around us are problems they are facing. Every day and everywhere there are problems. Many times we find it hard to stay happy. When one problem is solved, another one comes up. How to solve them? The answer is that we must equip ourselves to deal with different kinds of worries by learning the three basic steps of problem analysis. The three steps are:

Get the facts

Why is it so important to get the facts? Unless you have the facts, you can’t possibly attempt to solve your problem intelligently. Without the facts, all you can do is wondering around in confusion. It is not an easy job to get facts. When you are worried, your emotions are riding high.      1.    

When trying to get the facts, you can pretend that you are collecting this information not for yourself but for some other person.     2.   You can also pretend that you are a lawyer preparing to agree. Try to get all the facts both on your side and the other side of the case. You will generally find the truth lies somewhere in between.

     3.   

Whenever you are worried, write down the questions that make you worry. And write out all the various steps you could take and then the probable consequences of each step. For example, what am I worrying about? What can I do about it? Here is what I’m going to do about it. After carefully weighing all the facts, you can calmly come to a decision.

Act on that decision.

     4.    How can you break the worry habit before it breaks you? Crowd worry out of your mind by keeping busy. Plenty of action is one of the best ways to cure worry.

     5.   If you know a situation is beyond your power, say to yourself: “It is so; it can’t be otherwise.” Don’t permit little things to ruin your happiness. Try to cultivate a mental attitude that will bring you peace and happiness.

A. Analyze the facts.

B. Accept what can’t be avoided.

C. Decide how much anxiety a thing may be worth.

D. This will help you to take a cold and fair view of the evidence.

E. There comes a time when you must decide and never look back.

F. But here are two ideas that can help you see the facts in a clear and objective way.

G. Unless you take your action, all your fact-finding and analysis is a sheer waste of energy.

 

查看答案

 

The kindly “Chinese Fortune Grandpa” wearing Han Chinese clothing and holding a fortune bag debuted (亮相) at the Imperial Ancestral Shrine in Beijing on the day after Christmas. The final image of the Chinese gift-giver was selected through a global design competition against “Santa Claus”, according to a report by Guangming Daily.

Many Chinese cities have been filled with Christmas neon lights, Christmas songs, Christmas trees, and the images of “Santa Claus”in recent days. As a matter of fact, foreign festivals are becoming more popular than certain traditional Chinese festivals among the Chinese people, particularly the youth. “Certain traditional festivals have died out because people have forgotten their spiritual meanings, ”said noted writer Feng Jicai. More and more Chinese people are beginning to exchange gifts on Valentine's Day and Christmas. However, many of them know nothing about Chinese New Year pictures or sugarcoated figurines(小糖人), and have never heard suona music. Certain folk customs on the Dragon Boat Festival, Tomb Sweeping Day, and other traditional festivals have gradually disappeared. Under such circumstances, even the “Chinese Fortune Grandpa” is unlikely to defeat “Santa Claus”.

However, it is not a bad thing to some extent. It constantly reminds people to restore the “true face” of traditional festivals. China has listed traditional Tomb Sweeping Day, Dragon Boat Festival and Mid-Autumn Festival as legal holidays, which brings more paid leaves to the public, and helps to awake the public awareness of traditional festivals.

In modern society, festival is a carrier of culture and its meaning largely depends on their understandings and usages by people. Compared with foreign festivals, traditional Chinese festivals are not inferior (次于) in cultural meanings, but lack of fashion sought by modern people. If people do not appreciate the historical culture contained by traditional festivals, and only take pleasure-seeking as the most important, the significance of traditional festivals will fade away and the inheritance (继承) of fine traditional culture will be cut off.

1.The second paragraph implies that ________.

A. traditional festivals should co-exist with foreign festivals

B. all the Chinese festivals are disappearing in the near future

C. western festivals are constantly impacting on our festivals

D. the Chinese people have the public awareness of traditional festivals

2.We can learn from the passage that ________.

A. an image designed by the Chinese people will be displayed

B. the Chinese gift-giver was intended to symbolize traditional culture

C. many foreigners know nothing about Chinese festivals

D. the Chinese are beginning to exchange gifts on the Mid-Autumn Festival

3.Many Chinese youth dislike traditional festivals because they think ________.

A. traditional festivals are out of fashion now

B. the historical culture is more difficult to understand

C. western festivals contain more cultural meanings

D. the inheritance will cut off their contact with western festivals

4.What would be the best title of the passage?

A. Gone are Chinese Traditional Festivals

B. True Face of Chinese Traditional Culture

C. Foreign Festivals Popular with Chinese

D. Chinese Fortune Grandpa VS. Santa Claus

 

查看答案

This could be the perfect gift for the partner, who embarrasses you on the dance floor. Smart socks, which can teach to dance, may be the answer for anyone with two left feet.

The socks have been developed as a running tool to help runners improve their skills. Thanks to the socks, users can accurately record not only how far and fast they run but also how well. It means the user maximizes their performance, and reduces damage to body and prevents hurt. The hi-tech socks are made of special fibers that watch the movements of your feet. They look, feel and can be washed like normal clothes.

Sensors (传感器) record each movement and send it by an ankle transmitter (脚踝发射器) to a smart phone. Then a “virtual coach” application shows the information and can tell the user what they are doing wrong, and help to improve skill in any task with feet.

The socks should be useful to athletes and weekend joggers. “People think running is so easy and of course everybody can do it but not necessarily safely and well,” Dr Davide Vigano said. A recent study showed that between 60 and 80 percent of runners got hurt per year. This is pretty much more than any other human activity. Researchers say the technology can also be developed to teach people how to dance, play sports such golf, or even to help to teach women to walk better in high heels.

Mr. Vigano said, “People could all benefit from the idea. We have had interest from all sorts of sports, like skiing, football, cycling and golf. Anything where you have to use your feet can use it. It could even be put in high heels to help women walk in them safely.”

Socks are just the start, and the technology could be used in gloves, hats and boots. The socks, anklet and software package, are expected to be sold for around £120, which will go on sale in March.

1.What does the underlined part “anyone with two left feet” refer to?

A. People who are disabled.

B. People who are interested in dancing.

C. People who are not good at dancing.

D. People who invented the socks.

2.What’s special about fibers that the socks are made of?

A. They feel much softer than normal clothes.

B. They can monitor the movement of feet.

C. They are expensive to produce.

D. They act as a smart phone for users.

3.Which of the following is NOT mentioned about the socks?

A. They can improve the skill of running.

B. They can help women walk better in high heels.

C. They can teach people to dance well.

D. They can be worn for days without washing.

4.According to Dr Vigano, ________.

A. everyone can make good use of the smart socks

B. users can run as fast as they like with the socks

C. 60 to 80 percent of runners would like to buy the smart socks

D. no runners will get hurt, thanks to the socks

 

查看答案

Having experienced a shocking electrical accident, which caused him to become both blind and deaf, James Franco’s world became completely dark and quiet for almost ten years. The loss of sight and hearing threw him into such sorrow that he tried a few times to put an end to his life. His family, especially his wife, did their best to tend and comfort him and finally he regained the will to live.

One hot summer afternoon, he was taking a walk with a stick near his house when a thunderstorm started all at once. He stood under a large tree to avoid getting wet, but he was struck by the lightning. Witnesses thought he was dead but he woke up 20 minutes later, lying face down in muddy water. He was trembling badly, but when he opened his eyes, he could hardly believe what he saw: a tree and a muddy road. When Mrs. Franco came running up to him, shouting to their neighbors to call for help, he could see her and hear her voice for the first time in nearly ten years.

The news of James regaining his sight and hearing quickly spread and many doctors came to examine him. Most of them said that he regained his sight and hearing from the shock he got from the lightning. However, none of them could give a compellent answer as to why this should happen. The only reasonable explanation given by one doctor was that, since James lost his sight and hearing as a result of a sudden shock, perhaps, the only way for him to regain them was by another sudden shock.

1.The reason why James attempted to kill himself was that ________.

A. a terrible electrical accident happened to him

B. nobody in the world cared about him

C. he was struck by the lightning once more

D. he had to live in a dark and silent world

2.What was James doing when he was struck by the lightning?

A. Putting an end to his life.

B. Sheltering from the rain under a tree.

C. Taking a walk with a stick.

D. Lying on the ground.

3.What does the underlined word “compellent” in paragraph 3 mean?

A. convincingB. wrongC. unexplainedD. true

4.Which of the following can be the best title for the text?

A. A Terrible Electrical Accident

B. What a Sudden Shock

C. An Unforgettable Experience

D. James Franco and His Wife

 

查看答案

The summer holidays are upon us again. Here is our guide to summer holiday fun in Peterborough!

Peterborough Museum

The Age of the Dinosaurs’ is the museum’ s main attraction this summer. Get up close to prehistoric creatures via some great hands-on exhibits! Watch out for monsters lurking (潜伏)around every ember! The museum is open from 10:00 am to 5:00 pm Monday to Saturday, and from 12:00 pm to 4:00 pm on Sundays in August.

Call 01733 864663 for details.

Saxon Youth Club

School holiday fun: Young people aged 13-19 will be able to produce their own music, compete in spots activities, or try their hand at cooking at Saxon Youth Club, Saxon Community Center, Norman Road, Peterborough every Monday and Wednesday from 3:00 pm. PLUS an aero ball tournament will take place on Thursday, 12th August between 3:30 pm and 6:30 pm.

Houghton Mill

Alice through the Looking Class-a new production of the family favorite on Monday, 30th August. Bring rugs or chairs to sit on and a picnic if you wish to eat during the play. Gates open 5:30 performance 6:30 pm-8:30 pm. Tea room will be open until end of the interval. Adult £10. Child £7. Family £20.

Farmland Museum and Denny Abbey

Farmland Games: From Wellie Wanging to Pretend Ploughing matches, come and join the Farmland Team. Collect your sporting stickers and create a colorful rosette (玫瑰形饰物)that is fit for a winner! No need to book, just turn up between 12:00 pm and 4:00 pm on Thursday, 19th August. Suitable for children aged four and above, each child should be accompanied by an adult and all activities are included in the normal admission price. Tickets Cost £7 per child.

For further information, call 01223 810080.

1.If you are interested in cooking, you can go to ________.

A. Peterborough Museum

B. Houghton Mill

C. Saxon Youth Club

D. Farmland Museum

2.You want to watch the new play with your parents, so it will cost you ________.

A. £21B. £17C. £27D. £20

3.Which of the following activities needs parents’ company?

A. Playing farmland games.

B. Watching a new play.

C. Competing in sports activities.

D. Visiting the dinosaur exhibition.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.