满分5 > 高中英语试题 >

If Confucius (孔子) were still alive today...

If Confucius (孔子) were still alive today and could celebrate his September 28 birthday with a big cake, there would be a lot of candles. He’d need a fan or a strong wind to help him put them out.

While many people in China will remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing thought. It’s nothing personal. Most Americans don’t even remember the birthdays of their own national heroes.

But this doesn’t mean that Americans don’t care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.

In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually included Chinese art, history and philosophy (哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantage of the ancient Chinese wisdom to make up for the drawbacks of Westerners philosophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers.

So the old thinker’s ideas are still alive and well.

Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.

As for the old thinker, he will not soon be forgotten by people in the West, even if his birthday is.

1.We can learn from Paragraph 4 that American students ________.

A. play an important role in Chinese competitions

B. have a great interest in studying Chinese

C. try to get high scores in Chinese exams

D. fight for a chance to learn Chinese

2.What is the best title for the passage?

A. Forgotten Wisdom in America

B. Huge Fans of the Chinese Language

C. Chinese Culture for Westerners

D. Old Thinker with a Big Future

3.The passage is likely to appear in ________.

A. a biography

B. a history paper

C. a newspaper

D. a philosophy textbook

 

1.B 2.D 3.C 【解析】 试题分析:本文主要讲述了外国人对中国文化的兴趣越来越浓,对于孔子的思想也越来越感兴趣这一社会现象。 1. 推理判断题。根据第四段中Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese.可知,现在美国的学生正争先恐后学习汉语,故B正确。 2. 主旨大意题。本文主要讲述的正是中国越来越引起世界的关注,同样,中国的文化也引起了世界人民的兴趣,很多人都开始了解中国的文化,这给孔子这位中国的思想家带来了新生,故D正确。 3. 推理判断题。本文主要讲述了外国人对中国文化的兴趣越来越浓,对于孔子的思想也越来越感兴趣这一社会现象,很有可能是新闻报道的内容,不可能出现在“传记、历史文件和哲学课本”中,故C项正确。 【名师点评】本文主要讲述了外国人对中国文化的兴趣越来越浓,对于孔子的思想也越来越感兴趣这一社会现象。本文主旨鲜明,很容易在文中找到答案。做题时要注意文章的首段和每一段的首句或尾句,因为它们往往就是文章的主题句。阅读中要注意要点之间的关系。然后带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读任务。 考点:考查新闻报道类短文阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Most people know that Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize, and the first person to win it twice. However, few people know that she was also the mother of a Nobel Prize winner.

Born in September, 1987, Irene Curie was the first of the Curies’ two daughters. Along with nine other children the parents of whom were also famous scholars, Irene studied in their own school, and her mother was one of the teachers. She finished her high school education at the College of Sévigné in Paris.

Irene entered the University of Paris in 1914 to prepare for a degree in mathematics and physics. When World War I began, Irene went to help her mother, who was using X-ray facilities (设备) to help save the lives of wounded soldiers. Irene continued the work by developing X-ray facilities in military hospitals in France and Belgium. Her services were recognised in the form of a Military’s Medal by the French government.

In 1918, Irene became her mother’s assistant at the Curie Institute. In December 1924, Frederic Joliot joined the Institute, and Irene taught him the techniques required for his work. They soon fell in love and were married in 1926. Their daughter Helene was born in 1927 and their son Pierre five years later.

Like her mother, Irene combined family and career. Like her mother, Irene was awarded a Nobel Prize, along with her husband, in 1935. Unfortunately, also like her mother, she developed leukemia because of her work with radioactivity (辐射能). Irene Joliot-Curie died from leukemia on March 17, 1956.

1.Why was Irene Curie awarded a Military Medal?

A. Because she received a degree in mathematics.

B. Because she helped to save the wounded.

C. Because she won the Nobel Prize with Frederic.

D. Because she worked as a helper to her mother.

2.Where did Irene Curie meet her husband Frederio Joliot?

A. At the Curie Institute.B. At the University of Paris.

C. At a military hospital.D. At the College of Sévigné.

3.In which of the following aspects was Irene Cuire different from her mother?

A. Irene worked with radioactivity.

B. Irene combined family and career.

C. Irene won the Nobel Prize once.

D. Irene died from leukemia.

 

查看答案

阅读下面短文,从短文后面各题的四个选项(A、B、C 和D)中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

I used to hate being called upon in class mainly because I didn’t like attention drawn to myself. And ________ otherwise assigned (指定) a seat by the teacher, I always ________ to sit at the back of the classroom.

All this ________ after I joined a sports team. It began when a teacher suggested I try out for the basketball team. At first I thought it was a crazy ________ because I didn’t have a good sense of balance, nor did I have the ________ to keep pace (跟上) with the others on the team and they would make fun of me. But for the teacher who kept insisting on my “________ for it”, I wouldn’t have decided to give a try.

Getting up the courage to go to the tryouts was only the ________ of it! When I first started ________ the practice sessions, I didn’t even know the rules of the game, much ________ what I was doing. Sometimes I’d get ________ and take a shot at the wrong direction — which made me feel really stupid. ________, I wasn’t the only one “new” at the game, so I decided to ________ on learning the game, do my best at each practice session, and not be too hard on myself for the things I didn’t ________ “just yet”.

I practiced and practiced. Soon I knew the ________ and the “moves”. Being part of a team was fun and motivating. Very soon the competitive ________ in me was winning over my lack of confidence. With time, I learned how to play and made friends in the ________ — friends who respect my efforts to work hard and be a team player. I never had so much fun!

With my ________ self-confidence comes more praise from teachers and classmates. I have gone from ________ in the back of the classroom and not wanting to call attention to myself, ________ raising my hand — even when I sometimes wasn’t and not 100 percent ________ I had the right answer. Now I have more self-confidence in myself.

1.A. asB. untilC. unlessD. though

2.A. hopedB. agreedC. meantD. chose

3.A. continuedB. changedC. settledD. started

4.A. ideaB. planC. beliefD. saying

5.A. rightB. chanceC. abilityD. patience

6.A. goingB. lookingC. cheeringD. applying

7.A. pointB. halfC. restD. basis

8.A. enjoyingB. preparingC. attendingD. watching

9.A. lessB. laterC. worseD. further

10.A. committedB. motivatedC. embarrassedD. confused

11.A. InterestinglyB. Fortunately

C. ObviouslyD. Hopefully

12.A. focusB. actC. relyD. try

13.A. wantB. doC. supportD. know

14.A. stepsB. ordersC. rulesD. games

15.A. rolesB. partC. mindD. value

16.A. processB. operationC. movementD. situation

17.A. expressedB. improvedC. preservedD. recognized

18.A. dreamingB. playingC. relaxingD. hiding

19.A. byB. forC. withD. to

20.A. luckyB. happyC. sureD. satisfied

 

查看答案

In China, people usually ________ firecrackers to celebrate the Spring Festival.

A. set outB. set upC. set aboutD. set off

 

查看答案

The conflict had developed into a stage ________ the two countries were gathering big troops on the border.

A. whereB. whichC. thatD. when

 

查看答案

—Why was Professor Smith unhappy recently?

—Because the theory he stuck to ________ wrong.

A. provesB. was provedC. provedD. proving

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.