满分5 > 高中英语试题 >

Most people know that Marie Curie was th...

Most people know that Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize, and the first person to win it twice. However, few people know that she was also the mother of a Nobel Prize winner.

Born in September, 1987, Irene Curie was the first of the Curies’ two daughters. Along with nine other children the parents of whom were also famous scholars, Irene studied in their own school, and her mother was one of the teachers. She finished her high school education at the College of Sévigné in Paris.

Irene entered the University of Paris in 1914 to prepare for a degree in mathematics and physics. When World War I began, Irene went to help her mother, who was using X-ray facilities (设备) to help save the lives of wounded soldiers. Irene continued the work by developing X-ray facilities in military hospitals in France and Belgium. Her services were recognised in the form of a Military’s Medal by the French government.

In 1918, Irene became her mother’s assistant at the Curie Institute. In December 1924, Frederic Joliot joined the Institute, and Irene taught him the techniques required for his work. They soon fell in love and were married in 1926. Their daughter Helene was born in 1927 and their son Pierre five years later.

Like her mother, Irene combined family and career. Like her mother, Irene was awarded a Nobel Prize, along with her husband, in 1935. Unfortunately, also like her mother, she developed leukemia because of her work with radioactivity (辐射能). Irene Joliot-Curie died from leukemia on March 17, 1956.

1.Why was Irene Curie awarded a Military Medal?

A. Because she received a degree in mathematics.

B. Because she helped to save the wounded.

C. Because she won the Nobel Prize with Frederic.

D. Because she worked as a helper to her mother.

2.Where did Irene Curie meet her husband Frederio Joliot?

A. At the Curie Institute.B. At the University of Paris.

C. At a military hospital.D. At the College of Sévigné.

3.In which of the following aspects was Irene Cuire different from her mother?

A. Irene worked with radioactivity.

B. Irene combined family and career.

C. Irene won the Nobel Prize once.

D. Irene died from leukemia.

 

1.B 2.A 3.C 【解析】 试题分析:本文讲述了居里夫人的大女儿艾琳·居里的一生。她与自己的母亲有很多相似之处,唯一不同的就是,她只获得一次诺贝尔奖,而母亲获得过两次。 1. 细节理解题。根据第三段中Irene continued the work by developing X-ray facilities in military hospitals in France and Belgium. Her services were recognized in the form of a Military Medal by the French government.可知,由于她在战争期间用X设备帮助救治伤员,所以获得了军队的奖章,故选B。 2. 细节理解题。根据倒数第二段中In 1918, Irene became her mother’s assistant at the Curie Institute. In December 1924, Frederic Joliot joined the Institute...可知,Irene是在学院遇到她的丈夫,故选A。 3. 细节理解题。根据最后一段中Most people know that Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize, and the first person to win it twice. Irene was awarded a Nobel Prize, along with her husband, in 1935.可知,艾琳·居里与自己的母亲有很多相似之处,唯一不同的就是,她只获得一次诺贝尔奖,而母亲获得过两次。故选C。 【名师点评】在快速阅读的过程中,要掌握主旨大意,要有阅读的整体意识,避免那种“只见树木,不见森林”的逐字逐句的阅读习惯。接着是寻读,确定“信息源”,找出问题的相关信息出自文章何处,跟哪些段落或句子有关,仔细比较所给选项与文中细节一点一滴的区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案,这样对细节理解题的处理基本做到了有根有据,提高了判断的正确性。 考点:考查人物传记类短文阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

阅读下面短文,从短文后面各题的四个选项(A、B、C 和D)中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

I used to hate being called upon in class mainly because I didn’t like attention drawn to myself. And ________ otherwise assigned (指定) a seat by the teacher, I always ________ to sit at the back of the classroom.

All this ________ after I joined a sports team. It began when a teacher suggested I try out for the basketball team. At first I thought it was a crazy ________ because I didn’t have a good sense of balance, nor did I have the ________ to keep pace (跟上) with the others on the team and they would make fun of me. But for the teacher who kept insisting on my “________ for it”, I wouldn’t have decided to give a try.

Getting up the courage to go to the tryouts was only the ________ of it! When I first started ________ the practice sessions, I didn’t even know the rules of the game, much ________ what I was doing. Sometimes I’d get ________ and take a shot at the wrong direction — which made me feel really stupid. ________, I wasn’t the only one “new” at the game, so I decided to ________ on learning the game, do my best at each practice session, and not be too hard on myself for the things I didn’t ________ “just yet”.

I practiced and practiced. Soon I knew the ________ and the “moves”. Being part of a team was fun and motivating. Very soon the competitive ________ in me was winning over my lack of confidence. With time, I learned how to play and made friends in the ________ — friends who respect my efforts to work hard and be a team player. I never had so much fun!

With my ________ self-confidence comes more praise from teachers and classmates. I have gone from ________ in the back of the classroom and not wanting to call attention to myself, ________ raising my hand — even when I sometimes wasn’t and not 100 percent ________ I had the right answer. Now I have more self-confidence in myself.

1.A. asB. untilC. unlessD. though

2.A. hopedB. agreedC. meantD. chose

3.A. continuedB. changedC. settledD. started

4.A. ideaB. planC. beliefD. saying

5.A. rightB. chanceC. abilityD. patience

6.A. goingB. lookingC. cheeringD. applying

7.A. pointB. halfC. restD. basis

8.A. enjoyingB. preparingC. attendingD. watching

9.A. lessB. laterC. worseD. further

10.A. committedB. motivatedC. embarrassedD. confused

11.A. InterestinglyB. Fortunately

C. ObviouslyD. Hopefully

12.A. focusB. actC. relyD. try

13.A. wantB. doC. supportD. know

14.A. stepsB. ordersC. rulesD. games

15.A. rolesB. partC. mindD. value

16.A. processB. operationC. movementD. situation

17.A. expressedB. improvedC. preservedD. recognized

18.A. dreamingB. playingC. relaxingD. hiding

19.A. byB. forC. withD. to

20.A. luckyB. happyC. sureD. satisfied

 

查看答案

In China, people usually ________ firecrackers to celebrate the Spring Festival.

A. set outB. set upC. set aboutD. set off

 

查看答案

The conflict had developed into a stage ________ the two countries were gathering big troops on the border.

A. whereB. whichC. thatD. when

 

查看答案

—Why was Professor Smith unhappy recently?

—Because the theory he stuck to ________ wrong.

A. provesB. was provedC. provedD. proving

 

查看答案

Today, the forests have almost gone. People must ________ down too many trees.

A. stop to cutB. stop from cutting

C. be stopped to cutD. be stopped from cutting

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.