满分5 > 高中英语试题 >

It is quite reasonable to blame traffic ...

It is quite reasonable to blame traffic jams, the cost of gas and the great speed of modern life, but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel. It is all right to have a tiger in a cage, but to have one in the driver’s seat is another matter.

Road politeness is not only good manners, but a good sense. It takes the most cool-headed drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving. On the other hand, a little politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarreling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and becomes so necessary in modern traffic conditions. But such behavior of politeness is by no means enough. Many drivers nowadays don’t even seem able to recognize politeness when they see it.

However, misplaced politeness can also be dangerous. A typical example is the driver who waves a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may not be able to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to.

An experienced driver, whose manners are faultless, told me it would help if drivers learnt to correctly join in a traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers can’t even learn to drive, let alone master the roadmanship (公路驾车技能). Years ago, experts warned us that the fast increase of the car ownership would demand more give-and-take (互谅互让) from all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.

1.The passage mainly talks about ________.

A. traffic jamsB. good manners

C. road politenessD. modern drivers

2.Troubles on the road are often caused by ________.

A. traffic jams

B. the behavior of the drivers

C. the great speed of modern life

D. terrible road conditions

3.According to the writer, a good driver should ________.

A. encourage children to cross the road whenever they want to

B. beat back when forced to face rude driving

C. be able to recognize politeness when he sees it

D. join in a traffic stream quickly however other people feel

4.It is not always right for drivers to ________.

A. master the roadmanship

B. neglect politeness when they see it

C. give a friendly nod in answer to an act of politeness

D. encourage old ladies to cross the road whenever and wherever they want to

 

1.C 2.B 3.C 4.D 【解析】 试题分析:本文讲述的道路行车礼仪的话题,道路行车的礼仪正变得越来越糟糕了,道路行车礼仪不仅仅是有礼貌的还是有意义的,接下来介绍了一些不恰当的做法,最后提出文明行车势在必行。 1. 主旨大意题。文章从正反两面讲述了司机在道路上行驶的时候所应该注意的礼貌问题,而且作者在文章末段介绍了一位有经验的司机对此的看法,由此判断C选项正确。 2.判断题。根据第一句...but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel but good sense too. It takes the most cool-headed drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving.可知,马路上的麻烦很多都是由人的行为引起的,故B项为最佳答案。 3. 细节理解题。根据文章第二段内容Many drivers nowadays don't even seem able to recognize politeness when they see it.可知,一名优秀的司机应该知道什么是道路礼节,故答案选C。 4. 细节理解题。根据文章第三段作者举的例子可知,礼貌使用不当会给人的生命安全带来危害,故答案选D。 【名师点评】本文要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。任何一篇文章都有其特定的写作目的,读者应当知道如何去做或按照某种方式传递思考问题。 考点:考查社会现象类短文阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Having experienced a shocking electrical accident, which caused him to become both blind and deaf, James Franco’s world became completely dark and quiet for almost ten years. The loss of sight and hearing threw him into such sorrow that he tried a few times to put an end to his life. His family, especially his wife, did their best to tend and comfort him and finally he regained the will to live.

One hot summer afternoon, he was taking a walk with a stick near his house when a thunderstorm started all at once. He stood under a large tree to avoid getting wet, but he was struck by lightning. Witnesses (目击者) thought he was dead but he woke up 20 minutes later, lying face down in muddy water. He was trembling badly, but when he opened his eyes, he could hardly believe what he saw: a tree and a muddy road. When Mrs. Franco came running up to him, shouting to their neighbors to call for help, he could see her and hear her voice for the first time in nearly ten years.

The news of James regaining his sight and hearing quickly spread and many doctors came to examine him. Most of them said that he regained his sight and hearing from the shock he got from lightning. However, none of them could give a compelling answer as to why this should happen. The only reasonable explanation given by one doctor was that, since James lost his sight and hearing as a result of a sudden shock, perhaps, the only way for him to regain them was by another sudden shock.

1.The reason why James attempted to kill himself was that ________.

A. a terrible electrical accident happened to him

B. he had to live in a dark and silent world

C. he was struck by lightning once more

D. nobody in the world cared about him

2.What was James doing when he was struck by lightning?

A. Sheltering from the rain under a tree.

B. Putting an end to his life.

C. Taking a walk with a stick.

D. Lying on the ground.

3.What does the underlined word “compelling” in Paragraph 3 mean?

A. wrongB. convincingC. unexplainedD. true

4.Which of the following can be the best title for the text?

A. A Terrible Electrical Accident

B. James Franco and His Wife

C. An Unforgettable Experience

D. What a Sudden Shock!

 

查看答案

Do you want to get home from work knowing you have made a real difference in someone’s life?

If yes, don’t care about sex or age! Come and join us, and then you’ll make it.

Position: Volunteer Social Care Assistant

(No Pay with Free Meals)

Place: Manchester

Hours: Part Time

We are now looking for volunteers to support people with learning disabilities to live active lives! Only 4 days left. Don’t miss the chance of lending your warm hands to help others!

Role:

You will provide people with learning disabilities with all aspects of their daily lives. You will help them to develop new skills. You will help them to protect their rights and their safety. But your primary(首要的;主要的) concern is to let them know they are valued.

Skills and Experience Required:

You will have the right values and great listening skills. You will be honest and patient. You will have the ability to drive a car and to communicate in fluent written and spoken English since you’ll have to help those people with different learning disabilities. Previous care-related experience will be a great advantage for you.

1.The text is meant to ________.

A. leave a note

B. send an invitation

C. carry an advertisement

D. present a document

2.The volunteers’ primary responsibility is to help people with learning disabilities ________.

A. to get some financial support

B. to realize their own importance

C. to properly protect themselves

D. to learn some new living skills

3.Which of the following can first be chosen as a volunteer?

A. The one who has done similar work before.

B. The one who can drive a car.

C. The one who has patience to listen to others.

D. The one who can use English to communicate.

 

查看答案

每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改。 增加: 在缺词处加一个漏字符号(∧), 并在其下面写出该加的词。删除: 把多余的词用斜线(\)划掉。修改: 在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:每句只有一处错误,多改不计分。

1.My school looks similar from the one in the picture.

2.They reach for excellence, not just in classroom achievements also in the development of character.

3.Next to the table is her books which she read the night before.

4.There is a serious competition for a place at university.

5.Pupils have to repeat after the teacher again.

6.They live in a society which education is very important.

7.She gets home at midnight and falls asleep, completely exhausting.

8.They continue their commitment to being their best at all time.

9.I felt too shy that I didn’t dare to say anything before the class.

10.I had to go to school without breakfast in hurry.

 

查看答案

单词拼写

根据下列句子及所给汉语注释或首字母, 把单词的正确形式完整地写在相应的横线上。(每空只写一词)

1.My eyes slowly grew __________ (习惯于) to the dark.

2.They are m__________ girls for their age and not shy like the other middle-school girls.

3.We all have similar __________ (情感的) expressions like smiling and crying.

4.In the c__________ of this journey they are provided an experience in Kindergarten through Twelfth Grade.

5.The q__________ we have in common is the desire to achieve one’s best.

6.Is English a __________ (必修的) subject?

7.She has artistic __________ (潜能) as an artist.

8.Even in this village, you can find some __________ (典型的) British pubs.

9. How can the __________ (全体教员) improve their teaching so as to encourage creativity?

10.Up to 40% of teenagers leave school with no q__________ and the prospect of unemployment.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.