满分5 > 高中英语试题 >

Here is an astonishing and significant f...

Here is an astonishing and significant fact: Mental work alone can’t make us tired. It sounds absurd. But years ago, scientists tried to find out how long the human brain could labor without reaching a stage of fatigue (tiredness). To the amazement of these scientists, they discovered that blood passing through the brain, when it is active, shows no fatigue at all! If we took a drop of blood from a day laborer, we would find it full of fatigue toxins (毒素) and fatigue products. But if we took blood from the brain of an Albert Einstein, it would show no fatigue toxins at the end of the day.

So far as the brain is concerned, it can work as well and swiftly at the end of eight or even twelve hours of effort as at the beginning. The brain is totally tireless. So what makes us tired?

Some scientists declare that most of our fatigue comes from our mental and emotional attitudes. One of England’s most outstanding scientists, J.A. Hadfield, says, “The greater part of the fatigue from which we suffer is of mental origin. In fact, fatigue of purely physical origin is rare.” Dr. Brill, a famous American scientist, goes even further. He declares, “One hundred percent of the fatigue of sitting worker in good health is due to emotional problems.”

What kinds of emotions make sitting workers tired? Joy? Satisfaction? No! A feeling of being bored, anger, anxiety, tenseness, worry, a feeling of not being appreciated—those are the emotions that tire sitting workers. Hard work by itself seldom causes fatigue. We get tired because our emotions produce nervousness in the body.

1.What surprised the scientists a few years ago?

A. Fatigue toxins could hardly be found in a laborer’s blood.

B. Albert Einstein didn’t feel worn after a day’s work.

C. The brain could work for many hours without fatigue.

D. A mental worker’s blood was filled with fatigue toxins.

2.According to the author, which of the following can make sitting workers tired?

A. Challenging mental work.

B. Unpleasant emotions.

C. Endless tasks.

D. Physical labor.

3.What’s the author’s attitude towards the scientists’ idea?

A. He agrees with them.

B. He doubts them.

C. He argues against them.

D. He hesitates to accept them.

4.We can infer from the passage that in order to stay energetic, sitting workers need to ________.

A. have some good food

B. enjoy their work

C. exercise regularly

D. discover fatigue toxins

 

1.C 2.B 3.A 4.B 【解析】 试题分析:本文是一篇说明文,科学家们发现脑力劳动不能使人劳累,使人劳累的是人的精神和情感状态,即厌烦、生气、焦急、紧张、忧虑以及不被欣赏等。因而在体内产生紧张感,因而觉得身体累了。 1. 细节理解题。根据第一句Here is an astonishing and significant fact: Mental work alone can’t make us tire.可知,“纯粹的脑力劳动不会让感觉到累”这个事实让科学家感到惊讶,故选C。 2. 细节理解题。根据最后一段中A feeling of being bored, anger, anxiety, tenseness, worry, a feeling of not being appreciated—those are the emotions that tire sitting workers.可知,厌烦、生气、焦虑、紧张还有不高兴的情感才会导致坐着工作的工人劳累,这四个选项里只有B才提到,故选B。 3. 推理判断题。根据文章最后一句We get tired because our emotions produce nervousness in the body.可知,作者同意我们感觉到累是因为我们身体里产生了紧张,也就是作者赞同科学家的观点,故选A。 4. 推理判断题。根据最后一段最后两句Hard work by itself seldom causes fatigue. We get tired because our emotions produce nervousness in the body.可孩子,我们累是因为我们紧张,故只要人们心情不紧张,好好享受生活,那么就能保持精力旺盛,不觉得累,故选B。 【名师点拨】 细节题的破解一般采用寻读法,即先看试题,再读文章。对有关信息进行快速定位,再将相关信息进行整合、甄别、分析、对比,有根有据地排除干扰项,选出正确答案。此法加强了阅读的针对性,提高了做题的准确率,节省了宝贵的时间。寻读法还特别适用于对图形表格类题材的理解。做此类型的题目还要特别注意句子的逻辑关系。英语中有许多功能词,如:表因果关系的because, since, as等;表转折关系的but, however ,on the contrary, on the other hand等等。5.最后一段中A feeling of being bored, anger, anxiety, tenseness, worry, a feeling of not being appreciated—those are the emotions that tire sitting workers.可知,厌烦、生气、焦虑、紧张还有不高兴的情感才会导致坐着工作的工人劳累,这四个选项里只有B才提到,故选B。 考点:考查科普类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Compassion is a desire within us to help others. With effort, we can translate compassion into action. An experience last weekend showed me this is true. I work part-time in a supermarket across from a building for the elderly. These old people are our main customers, and it’s not hard to lose patience over their slowness. But last Sunday, one aged gentleman appeared to teach me a valuable lesson. This untidy man walked up to my register (收款机) with a box of biscuits. He said he was out of cash, had just moved into his room, and had nothing in his cupboards. He asked if we could let him have the food on trust. He promised to repay me the next day.

I couldn’t help staring at him. I wondered what kind of person he had been ten or twenty years before, and what he would be like if luck had gone his way. I had a hurt in my heart for this kind of human soul, all alone in the world. I told him that I was sorry, but store rules didn’t allow me to do so. I felt stupid and unkind saying this, but I valued my job.

Just then, another man, standing behind the first, spoke up. If anything, he looked more pitiable. “Charge it to me,” was all he said.

What I had been feeling was pity. Pity is soft and safe and easy. Compassion, on the other hand, is caring in action. I thanked the second man but told him that was not allowed either. Then I reached into my pocket and paid for the biscuits myself. I reached into my pocket because these two men had reached into my heart and taught me compassion.

1.The aged gentleman who wanted to buy the biscuits _______.

A. promised to obey the store rules

B. forgot to take any money with him

C. hoped to have the food first and pay later

D. could not afford anything more expensive

2.Which of the following best describes the old gentleman?

A. Kind and lucky.

B. Poor and lonely.

C. Friendly and helpful.

D. Hurt and disappointed.

3.The writer acted upon the store rules because _______.

A. he wanted to keep his present job

B. he felt no pity for the old gentleman

C. he considered the old man dishonest

D. he expected someone else to pay for the old man

4.What does the writer learn from his experience?

A. Wealth is more important than anything else.

B. Helping others is easier said than done.

C. Experience is better gained through practice.

D. Obeying the rules means more than compassion.

 

查看答案

假如你是李华,你在布告栏中看到学校每日早操前将开展“疯狂英语”集中训练活动,需要招募一位英语资料编辑兼领读员,请你根据以下要点写一封自荐信,内容包括:

1. 写信的目的;        2. 你的特长;    3. 希望被招聘。

注意:

1. 总词数 100 左右;    2. 可适当增加细节,使行文连贯。

Dear Sir or Madam,

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________

Yours sincerely

Li Hua

 

查看答案

短文改错

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在此处加一个漏字符号(∧),并在下面写出增加的词;

删除:把多余的词用斜线(﹨)划掉;

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

只允许修改10处,多者(从11处起)不计分。

One day a lady saw a mouse running across his kitchen floor. She was very afraid of mice, so she ran out of the house, getting on a bus and went to a nearby shop. Here she bought a mousetrap and was advised to put any cheese in it. The lady went home with her mousetrap, and could not find any cheese. She had no choice but cut a picture of some cheese out of a magazine and put it in the trap. Surprising, the picture of the cheese is quite “successful”! When the lady came down to the kitchen in the next morning, she found a picture of a mouse in the trap besides the picture of the cheese!

 

查看答案

 

1.装有家具的 ____________

2.有幸拥有 ____________

3.反对 ____________

4.在下降 ____________

5.试验 ____________

6.沦落到 ____________

7.引爆,引发 ____________

8.折叠起来 ____________

9.原产于 ____________

10.偶然遇到 ____________

 

查看答案

根据句意填写单词,用所给单词的正确形式填空

1.“Don’t!” cried Oliver, ___________ (挣扎). “Let go of me!”

2.Oliver was __________ (铤而走险的) with hunger and bitterness.

3.They suffered from starvation, yet their welfare was of no c_________ (关心、在意) to the taxpayers.

4.They were photographed i__________(单个地)and then as a group.

5.The __________ (共识) of most people is that Canto pop is good music.

6.Last week they s____________(交换) places and will repeat the switch weekly.

7.The medical team ____________ (consist) of 10 doctors and 5 nurses will set out at dawn.

8.I didn’t intend her ____________ (see) the painting until it was finished.

9.I bought a ____________ (一份) of USA Today from a street-corner machine.

10.She turned to face him; her anger was a____________ (显然) gone.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.