满分5 > 高中英语试题 >

Compassion is a desire within us to help...

Compassion is a desire within us to help others. With effort, we can translate compassion into action. An experience last weekend showed me this is true. I work part-time in a supermarket across from a building for the elderly. These old people are our main customers, and it’s not hard to lose patience over their slowness. But last Sunday, one aged gentleman appeared to teach me a valuable lesson. This untidy man walked up to my register (收款机) with a box of biscuits. He said he was out of cash, had just moved into his room, and had nothing in his cupboards. He asked if we could let him have the food on trust. He promised to repay me the next day.

I couldn’t help staring at him. I wondered what kind of person he had been ten or twenty years before, and what he would be like if luck had gone his way. I had a hurt in my heart for this kind of human soul, all alone in the world. I told him that I was sorry, but store rules didn’t allow me to do so. I felt stupid and unkind saying this, but I valued my job.

Just then, another man, standing behind the first, spoke up. If anything, he looked more pitiable. “Charge it to me,” was all he said.

What I had been feeling was pity. Pity is soft and safe and easy. Compassion, on the other hand, is caring in action. I thanked the second man but told him that was not allowed either. Then I reached into my pocket and paid for the biscuits myself. I reached into my pocket because these two men had reached into my heart and taught me compassion.

1.The aged gentleman who wanted to buy the biscuits _______.

A. promised to obey the store rules

B. forgot to take any money with him

C. hoped to have the food first and pay later

D. could not afford anything more expensive

2.Which of the following best describes the old gentleman?

A. Kind and lucky.

B. Poor and lonely.

C. Friendly and helpful.

D. Hurt and disappointed.

3.The writer acted upon the store rules because _______.

A. he wanted to keep his present job

B. he felt no pity for the old gentleman

C. he considered the old man dishonest

D. he expected someone else to pay for the old man

4.What does the writer learn from his experience?

A. Wealth is more important than anything else.

B. Helping others is easier said than done.

C. Experience is better gained through practice.

D. Obeying the rules means more than compassion.

 

1.C 2.B 3.A 4.B 【解析】 试题分析:文章讲述了作者在超市收银时,遇到了一位贫穷又孤独的老人,老人没钱支付,想赊账,但商店的规定是不允许的,这时有个人要帮老人付账,但作者最终帮老人付了账。在作者看来,帮助别人说起来容易做起来难,经过努力,我们可以将爱心转化成行动帮助别人。 1. 细节理解题。由第一段中这位老人的话可以得知,他并非忘了带钱,而是没有现金(out of cash),新家又没有食物,因而想赊账(on trust)。故选C。 2. 推理判断题。根据第一段中He said he was out of cash, had just moved into his room, and had nothing in his cupboards. He asked if we could let him have the food on trust.可知,这位老人既贫穷又孤独。故选B。 3. 细节理解题。第二段最后一句话与答案对应,“I valued my job”意为“我很看重我的这份工作”。故选A。 4. 推理判断题。本题答案与文章开头两句及最后一段前三句相呼应,说明“compassion(同情)”更重要的是“action(行动)”,说说容易做起来难。故选B。 【名师点拨】 推理判断题。要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含infer,suggest,imply,conclude indicate等标志性词语。 这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。24.5. 考点:考查人生感悟类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

假如你是李华,你在布告栏中看到学校每日早操前将开展“疯狂英语”集中训练活动,需要招募一位英语资料编辑兼领读员,请你根据以下要点写一封自荐信,内容包括:

1. 写信的目的;        2. 你的特长;    3. 希望被招聘。

注意:

1. 总词数 100 左右;    2. 可适当增加细节,使行文连贯。

Dear Sir or Madam,

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________

Yours sincerely

Li Hua

 

查看答案

短文改错

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在此处加一个漏字符号(∧),并在下面写出增加的词;

删除:把多余的词用斜线(﹨)划掉;

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

只允许修改10处,多者(从11处起)不计分。

One day a lady saw a mouse running across his kitchen floor. She was very afraid of mice, so she ran out of the house, getting on a bus and went to a nearby shop. Here she bought a mousetrap and was advised to put any cheese in it. The lady went home with her mousetrap, and could not find any cheese. She had no choice but cut a picture of some cheese out of a magazine and put it in the trap. Surprising, the picture of the cheese is quite “successful”! When the lady came down to the kitchen in the next morning, she found a picture of a mouse in the trap besides the picture of the cheese!

 

查看答案

 

1.装有家具的 ____________

2.有幸拥有 ____________

3.反对 ____________

4.在下降 ____________

5.试验 ____________

6.沦落到 ____________

7.引爆,引发 ____________

8.折叠起来 ____________

9.原产于 ____________

10.偶然遇到 ____________

 

查看答案

根据句意填写单词,用所给单词的正确形式填空

1.“Don’t!” cried Oliver, ___________ (挣扎). “Let go of me!”

2.Oliver was __________ (铤而走险的) with hunger and bitterness.

3.They suffered from starvation, yet their welfare was of no c_________ (关心、在意) to the taxpayers.

4.They were photographed i__________(单个地)and then as a group.

5.The __________ (共识) of most people is that Canto pop is good music.

6.Last week they s____________(交换) places and will repeat the switch weekly.

7.The medical team ____________ (consist) of 10 doctors and 5 nurses will set out at dawn.

8.I didn’t intend her ____________ (see) the painting until it was finished.

9.I bought a ____________ (一份) of USA Today from a street-corner machine.

10.She turned to face him; her anger was a____________ (显然) gone.

 

查看答案

Online shopping is coming into fashion in most cities, where people are able to make full use of the rapidly-developed internet technology. Nowadays, can we find a person _1.___ hasn’t experienced online shopping? Definitely not.

Online shopping __2.__ (welcome) by most people due to various reasons. From the perspective of consumers, it can save some time for people who don’t have much spare time. Just click the mouse, they can get _3.__ they want while staying at home. For the retailers, it can cut some costs for those who don’t have enough circulating funds. __4.__ (compare) with the traditional trade mode, they don’t have to spend money in renting a house. _5._, there are still some disadvantages in online shopping. First, a face-to-face deal makes online shopping less reliable and trustworthy. Second, people will lose __6._ fun of bargain.

__7.__ is undeniable that shopping on the internet has become an irresistible trend in modern society. It’s _8.__ great urgency that we need to make the relative laws _9.__ the rapid growth of online shopping. Only in this way can we enjoy the pleasure and __10.__ (convenient) of online shopping without the concern of being cheated.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.