满分5 > 高中英语试题 >

阅读理解。 Many people write to newspaper and...

阅读理解。

Many people write to newspaper and magazines to express their opinions. Letters to the editor must carry the writer’s full name, address and telephone number, although the information is not necessary for publication. This requirement to provide personal particulars is a clear indication that writers are held responsible for what they say. When a writer wants his voice heard, he needs to claim ownership of his voice. Responsibility is the name of the game.

“People today prefer living together to putting their signatures on a marriage certificate because they refuse to accept responsibility for the relationship,” said social worker Ken Yip, “and this is what is causing a lot of family problems.” When we sign a paper, for example, a business contract or a bank document, the signature is a seal of consent, an agreement to take the matter seriously. Most governments and many organizations will not process written complaints if they do not bear the writer’s signature. The absence of a signature, they explain, tells us that the writer cannot be too serious and therefore does not deserve a reply.

There are people who wish to remain anonymous(匿名的) for various reasons. Multi-billionaire Mr. King donates generously to charity several times a year. He gives simply because he wants to help but not for the publicity his donations may bring, and he does not want his good deeds to make news. In other cases, people insist on anonymity because they are afraid of the consequences of revealing their identity. Crime witnesses may be willing to assist the police, but most are unwilling to give their names when reporting a crime.

Name or no name? The answer is very personal and lies in how much we want to get involved. We all have a name. It is a matter of responsibility to use it when we make a statement, a claim or an accusation. We all want to honor our own name, and it is only by stamping our expression of an opinion with our own name that we honor what we say.

1.What does the writer mean by saying “Responsibility is the name of the game”?

A. Writers need to provide their personal information in the game.

B. Publication must bear the writer’s full name, address and phone number.

C. Writers should be responsible for their names.

D. Names are required to indicate writers’ responsibility for what they say.

2.The second paragraph suggests that a paper without a signature may ________.

A. not get a replyB. help to end a relationship

C. be accepted all the sameD. become a family problem

3.Some people don’t want their names known because they are ________.

A. hesitant to make a donationB. unwilling to draw public attention

C. afraid of an accusationD. ready for involvement

4.The passage is mainly about ________.

A. honor and writers

B. identity and signature

C. signature and responsibility

D. anonymity and signature

 

1.D 2.A 3.B 4.C 【解析】 试题分析:本文讲的是签名与责任的关系。 1. 细节理解题。根据第一段第三句This requirement to provide personal particulars is a clear indication that writers are held responsible for what they say.可知,签名是为了表示负责,故选D。 2. 细节理解题。根据第二段中Most governments and many organizations will not process written complaints if they do not bear the writer’s signature. The absence of a signature, they explain, tells us that the writer cannot be too serious and therefore does not deserve a reply.可知,很多政府和组织不受理没有签名的投诉,并解释说这是因为上诉人不太严肃,不值得回复。故选A。 3. 推理判断题。根据第三段提到慈善匿名捐款的事例可知,他们不想暴露在广众之下。故选B。 4. 主旨大意题。根据第一段话中的内容可知签名意味着为自己的话负责,又根据第二段和第四段的内容可以判断本文的中心话题是:签名与责任。故选C。 【名师点睛】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心 要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。28小题C主旨大意。根据第一段话中的内容可知签名意味着为自己的话负责,又根据第二段和第四段的内容可以判断本文的中心话题是:签名与责任。故选C。 考点:考查社会生活类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。

Tonight, my piano concert was the most important thing in my family. My grandparents were coming by plane to hear me play. Even my busy Aunt Dianne who is on TV every night reading the news, was coming.

But one thing was for sure. I would never win an award for my piano playing. And that's just because the more I practiced ,the more nervous I got. So there I was, on stage, in my beautiful dress, and I sat down at the piano. But when I started to play, I hit a wrong note. I told myself to start over. But then I hit the wrong note again. It was as if I hadn't practiced at all.

Finally the disaster was over. I ran off the stage. I couldn't understand why people were applauding. But they were. My mom and my dad had flowers for me, and we were all supposed to go out for a nice dinner, but I couldn't. I just wanted to go home and cry and never go anywhere again. After we went back home, Aunt Dianne just came in and sat down on the side of my bed.

"It was my first night on the air," she said."I had never been on television before, and I made a mistake. I mispronounced my name and the name of the news show. And you know what? No one even noticed but me. Just like tonight, no one noticedjust you". Aunt Dianne was right. I think we are harder on ourselves than anyone else is. Maybe I will leave my room. And maybe, I'll play the piano again.

1.The underlined part "the disaster" in paragraph 3 refers to ________

A.the loud cheer of the audience

B.the laughs from the audience

C.the author's piano performance

D.the author's long dress

2.We can infer from the text that ________.

A.music played a big role in the author's life

B.the author enjoyed staying with her family

C.piano practice made the author fell confident

D.the author got support from her family

3.What did the author learn from her piano performance?

A.Don't be too hard on yourself.

B.Things seldom go as well as people expect.

C.No one will care what others have done.

D.Never think much of a matter.

4.What would be the best title for the text?

A My piano lesson        B. My family and I

C. My aunt Dianne         D. A piano concert disaster

 

查看答案

假定你是李华,你的美国朋友Peter想来中国旅行,他写信向你了解他到北京后乘坐何种交通工具旅行比较适宜。请你给他写封回信,建议他乘坐高铁。

建议理由:

1. 便捷,准点;

2. 舒适,安全;

3. 购票方便,价格适宜。

注意:

1. 词数100左右;

2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;

3. 开头语已为你写好。

参考词汇:中国高铁CRH(China Railway High-speed)

自助售票机 self-service ticket machine

Dear Peter,

I’m expecting you to come to China._____________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

 

查看答案

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加在缺词处加一个漏字符号(∧)并在其下写出该加的词。

删除把多余的词用斜线(\)划掉。

修改在错的词下划一横线, 并在该词下面写出修改后的词。

注意1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处, 多者(从第11处起)不计分。

I love camping. It is my favorite way to spent the summer vacation. Last year, my family and I went camping in the countryside. It was one of the most excited experiences I had never had. We slept in a tent and went on a long walk every day. We cook over a fire and the food always tasted wonderfully.

For a whole week, I saw lovely mountain views or breathed fresh air. At night, I heard the gentle wind blowing in the tree, and I felt so peaceful. It doesn’t cost many to camp, and which I believe it’s the best way to get close nature and enjoy its beauty.

 

查看答案

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。将答案填写在答题卷的相应位置。

Yuan Longping grows 1. is called super hybrid rice. This special strain of rice makes it possible 2. (produce) 20% more of the crop in the same fields.

Born in 1930, Yuan graduated from Southwest Agricultural College in 1953. Since then, finding ways to grow more rice 3. (be) his life goal. As a young man, he saw the great need for increasing the output. At that time, hunger was a 4. (disturb) problem. Yuan searched for a way to increase rice harvests 5. expanding the area of the fields. In 1950, Chinese farmers could produce about 56 million tons of rice. In a recent harvest, 6. , nearly 200 million tons of rice was produced. These 7. (increase) harvests mean now 225 of the world’s people 8. (feed) from 7% of the farmland in the world. Yuan is now circulating his knowledge in India, Vietnam and many other less developed 9. (country) to increase their rice harvest. 10.(use) his hybrid rice, farmers are producing harvests twice as large as before.

 

查看答案

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Are you carrying too much on your back at school? Lots of kids at the same age are as you are. Not only are students in China ______ from this problem, but kids in the United States are ______ fed up with heavy school bags.

Experts are starting to ______ that more and more young students are having back and neck problems as a result of school bags ______ too heavy for them. “It’s hard for me to get up the ______ with my bag because it’s so heavy,” said Rich Hammond, ______ 11-year-old student in the US. Rich is among the students who have ______ backpacks with two straps (带子) to carry them, ______ a number of other students choose rolling backpacks. But even with rolling backpacks, ______ up stairs and buses with them is ______ a problem for kids. Many of them have hurt their knees, backs or necks because of heavy school bags.

But how much is too ______? Experts say students should carry ______ more than 10 to 15 percent of their own body weight. Scott Bautch, a Wisconsin ______ doctor, said kids under 4th grade should ______ with 10 percent. But it’s also important that older kids don’t go ______ 15 percent, because their bones are still growing. Bautch explained that there are other injuries caused by backpacks. “Kids are ______ their balance and falling down with these backpacks,” he said.

Parents and teachers are starting to tell the kids to only take ______ library books they will be reading that night. Some teachers are using worksheets or ______ workbooks for students to take home. One of the best answers is, as some ______ themselves suggested, to have no homework ______!

1.A. facingB. meetingC. sufferingD. experiencing

2.A. alsoB. alreadyC. yetD. always

3.A. explainB. sayC. announceD. worry

4.A. beB. beingC. areD. is

5.A. schoolsB. housesC. stairsD. homes

6.A. thisB. anC. aD. that

7.A. commonB. unusualC. specialD. strange

8.A. whenB. andC. thenD. but

9.A. goingB. climbingC. gettingD. turning

10.A. stillB. onlyC. evenD. just

11.A. moreB. veryC. manyD. much

12.A. tooB. noC. anyD. much

13.A. childrenB. studentC. backD. bag

14.A. stayB. carryC. takeD. bring

15.A. aboutB. underC. beforeD. beyond

16.A. keepingB. losingC. missingD. making

17.A. homeB. classC. schoolD. city

18.A. valuableB. importantC. thinD. interesting

19.A. kidsB. teachersC. parentsD. reports

20.A. for allB. after allC. in allD. at all

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.