满分5 > 高中英语试题 >

完形填空 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A B C D)中,选出可以...

完形填空

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A B C D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

After giving a talk at a high school, I was asked to pay a visit to a special student. An _________  had kept the boy home, but he had expressed an interest in meeting me. I was told it would mean a great _________ to him, so I agreed.

During the nine-mile drive to his home, I found out something about Matthew. He had muscular dystrophy (肌肉萎缩症). When he was born, the doctor told his parents that he would not live to five, and then they were told he would not   _________  it to ten. Now he was thirteen. He wanted to meet me _________ I was a gold-medal power lifter, and I knew about _________  obstacles and struggling to achieve my dreams.

I spent over an hour talking to Matthew. Never once did he   _________ or ask, “Why _________  ?” He spoke about winning and succeeding and achieving his dreams. _________ , he knew what he was talking about. He didn’t mention that his classmates had   _________ him because he was different. He just talked about his _________ for the future, and how one day he wanted to lift weights with me.

When we had finished talking, I went to my briefcase and _________ the first gold medal I had won and put it around his _________  . I told him he was more of a _________ and knew more about success and conquering difficulties than I ever would. He looked at it for a moment, then took it _________ and handed it back to me. He said, “You are a champion. You _________ that medal. Someday when I get to the Olympics and win my own medal, I will show it to you.” Last summer I received a   _________ from Matthew’s parents telling me that Matthew had _________ away. They wanted me to have a letter he had written to me a few days before:

Dear Dick,

My mum said I should send you a thank-you letter for the picture you sent me. I also want to let you know that the doctors tell me that I don’t have _________ to live any more, but I still smile as much as I can.

I told you someday that I would go to the Olympics and win a gold medal, but I know now I will never get to do that. _________, I know I’m a champion, and God knows that too. When I get to Heaven, God will give me my _________and when you get there, I will show it to you. Thank you for loving me.

Your friend,

Matthew

1.A. order         B. illness      C. instruction    D. idea

2.A. desire       B. conscience  C. deal           D. intention

3.A. manage       B. rid            C. survive      D. make

4.A. because      B. until          C. before       D. though

5.A. overcoming   B. overlooking    C. overtaking  D. overflowing

6.A. explain       B. laugh          C. panic        D. complain

7.A. you           B. us           C. me             D. it

8.A. Strangely    B. Obviously    C. Abruptly       D. Occasionally

9.A. made use of   B. made notes of C. made fun of    D. made out of

10.A. hopes        B. fears        C. standards   D. illusions

11.A. carried      B. pulled       C. sucked         D. wiped

12.A. hand         B. arm          C. head           D. neck

13.A. life-winner B. fortune-teller C. trouble-maker D. fate-challenger

14.A. in          B. off          C. out            D. over

15.A. regained     B. matched        C. lost         D. deserved

16.A. card         B. gift         C. prize        D. letter

17.A. given       B. passed       C. faded         D. run

18.A. ripe         B. flexible      C. long           D. good

19.A. However     B. But            C. Thus         D. Therefore

20.A. certificate  B. opportunity    C. picture        D. medal

 

1.B 2.C 3.D 4.A 5.A 6.D 7.C 8.B 9.C 10.A 11.B 12.D 13.A 14.B 15.D 16.D 17.B 18.C 19.A 20.D 【解析】 试题分析:作者讲述了他在一个学校演讲期间去看望的一个坚强乐观的少年马修,他虽然身体残疾,但依然微笑对生活充满希望,马修才是真正的人生冠军。 1.B 考查形容词。根据后文可知,马修是一个生病的人。故选B。 2.C 考查固定短语。a great deal大量,许多;此处指的是对马修意味着很多。故选C。 3.D 考查动词。此处指的是马修活不到十岁,make it做到。故选D。 4.A 考查连词。句意:他想见我是因为我是一个举重冠军。故选A。 5.A 考查动词。A. overcoming克服;B. overlooking俯瞰;C. overtaking超车;D. overflowing溢出;句意:我知道如何破除险阻实现自己的理想。故选A。 6.D 考查动词。A. explain解释;B. laugh笑;C. panic恐慌;D. complain抱怨;根据后文可知,此处指的是马修从未抱怨自己残疾。故选D。 7.C 考查句意理解。根据后文他不在乎同学因为他的缺陷取笑他,他只是谈论他的未来,所以此处指的是“为什么是我”。故选C。 8.B 考查副词。A. Strangely奇怪的;B. Obviously显然;C. Abruptly突然地;D. Occasionally偶尔;句意:显然他知道他要说什么。故选B。 9.C 考查固定词组。A. made use of使用;B. made notes of做笔记;C. made fun of 开玩笑,取笑;D. made out of由……做的;此处是指同学们取笑他。故选C。 10.A 考查名词。A. hopes希望;B. fears恐惧;C. standards标准;D. illusions幻想;句意:他只谈论他未来的希望。故选A。 11.B 考查动词。A. carried拿着;B. pulled拉;C. sucked吸;D. wiped擦;句意:我从行李箱中取出我的第一面金牌。故选B。 12.D 考查句意理解。金牌是挂在脖子上的,故作者取出金牌戴在了马修的脖子上。故选D。 13.A 考查名词。A. life-winner人生赢家;B. fortune-teller 算命者;C. trouble-maker麻烦制造者;D. fate-challenger命运挑战者;根据后文作者说马修超过了自己,可知此处是说马修不仅仅是个人生赢家。故选A。 14.B 考查介词。根据后文将它还给我,可知此处是取下脖子上的金牌。take off取下,起飞;take out取出;take over接管。故选B。 15.D 考查动词。A. regained恢复;B. matched匹配;C. lost失去;D. deserved值得,当之无愧。句意:这块金牌,你当之无愧。故选D。 16.D 考查句意理解。根据文章内容可知,这是马修写给作者的一封信。故选D。 17.B 考查固定词组。pass away去世,离开;故选B。 18.C 考查形容词。句意:医生通知我没有多少日子了。故选C。 19.A 考查连词。句意:但是我做不到了,但我知道我是冠军。根据意思此处为转折句,且在句子开头,故选A。 20.D 考查名词。A. certificate证明;B. opportunity机会;C. picture照片;D. medal奖牌;句意:当我到了天堂,上帝会给我奖牌。故选D。 考点:考查人生感悟类阅读 【名师点睛】 人生感悟类的文章就是指能给人心灵以启迪,使人从中受到教育的文章。这类文章的体裁可以是记叙文,如生活中一些感人故事或情感故事,有点类似心灵鸡汤一样的短文。有时故事的结尾会有一句“点睛之笔”,点出全文的中心思想,就像《伊索寓言》里的寓言一样。还可能是夹叙夹议的哲理散文或生活随笔。散文随笔通常会阐述一种朴素易懂、耳熟能详的人生道理或宝贵品质。文章的结构和议论文类似,一般是总分总或总分结构。每段首句或尾句为主题句(论点),其它句子围绕主题展开论述(论据),论证方法多种多样,或举例,或引用名言,或正反对照等。 二、解题技巧: 针对生活感悟类文章的特点,做这类文章的完形填空时,要特别注意以下几点: 1、重点理解全文的首句。如果是记叙文,找出when,where,who,what等基本要素。如果是散文随笔,充分理解文章的中心句—全文的主题。 2、阅读全文的结尾段或结尾句,有助于理解文章所阐述或蕴含的哲理、感悟或忠告等。比如第60题:考查名词。A. certificate 证明,B. opportunity机会,C. picture照片,D. medal奖牌;句意:当我到了天堂,上帝会给我奖牌。故选D。 3、调动自己的背景知识和情感。这类文章不会讲大道理,也不会涉及到一些很专业的知识技术领域,而是谈一些小事和简单的道理,所以如果读者能和作者产生感情上的共鸣,读者会更好地把握作者的意图态度,从而提高做题的准确度。比如第47题:考查句意理解。根据后文他不在乎同学因为他的缺陷取笑他,他只是谈论他的未来,所以此处指的是“为什么是我”。故选C。因此,考生在平时要做一个有心人,即用心去感悟生活中发生的小事,思考人生的一些基本道理,多阅读一些短小精悍的美文,多写写自己的心情故事和对生活学习的感悟。只有平时多用心,做题时才能调动自己的背景知识和情感。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项是多余选项。

How can I fight laziness?

Lazy people will never amount to anything in life. However, laziness can be defeated once a few changes have been made in your mind.

____1._____Many people lack sleep constantly, since they stay up too late and get up too early to prepare for work. These people have little motivation once they arrive home. Laziness works hand in hand with a lack of motivation and a tendency to put off things. By adjusting your sleep schedule to provide a few more hours of meaningful rest, you can fight laziness throughout the day.

Another way to fight laziness is to change your mind from passive to active. Some people treat their lives as if they were pushed from task to task. Others take a more proactive approach, viewing each task as a challenge they must overcome alone._____ 2.____

Some people fight laziness by removing the temptations that surround them. A television in the living room may provide entertainment, but watching too much TV often contributes to laziness. ____3._____ Complete a few tasks and reward yourself with what you enjoy, such as a good dinner or a film.

Laziness can also be a lasting problem at home. Couples and children may all have different energy levels, but laziness can be spread if not dealt with immediately. ____4.____ Be the first to collect and wash dishes after a meal. Others in the home may eventually follow your example and perform their own task. It is difficult to practice laziness when you are surrounded by motivated people.

____5.______Enough exercise and a balanced diet can help you to develop a healthy lifestyle, thus enabling you to have more energy and help lift your spirits.

A. To fight family laziness, set an example.

B. Knowing how to fight laziness is important.

C. One way to fight laziness is to get enough sleep.

D. Finally, taking exercise regularly can help you fight laziness.

E. With strong determination, you will be able to achieve your goal.

F. Laziness sets in when you no longer feel in charge of your own life.

G. Create a reward system for yourself, just as parents do for the children.

 

查看答案

No one would much like the idea of eating 61 pounds of tomatoes a day. But if their goodness was put into an easy-to-swallow pill that you were told might prevent strokes(中风) and heart attacks you would probably be putting in an order tomorrow.

Researchers believe they may have come up with just that after trials. The daily pill contains a chemical called lycopene which makes tomatoes red and is known to break down fat in the vessels(血管). A Cambridge University study found taking the pills improved blood flow and the lining of vessels in patients with pre-existing heart conditions. It also increased the flexibility(灵活性) of their vessels by 50 percent. The scientists believe it could limit the damage caused by heart diseaseresponsible for 180,000 deaths a yearand help cut the 49,000 deaths a year from strokes. They also hope it could benefit those with arthritis(关节炎), diabetes(糖尿病) and even slow the progress of cancer.

Each pill is equal to eating around 61 pounds of ripe tomatoes. Studies have shown eating a Mediterranean-style diet rich in tomatoes fish, vegetables, nuts and olive oil can significantly reduce cholesterol(胆固醇) and help prevent cardiovascular disease.

Preliminary results from a two-month trial, in which the pill was given to 36 heart disease patients and 36 healthy volunteers with an average age of 67, were presented at a meeting of the American Heart Association. It was shown to improve the function of the endotheliumthe layer of cells lining blood vessels. It also improved their sensitivity to nitric oxide, the gas which causes the enlargement of the vessels in response to exercise.

Ian Wilkinson, head of Cambridge University’s clinical trials unit, said “These results are potentially very significant and it meets the goal, but we need more trials to see if they translate into fewer heart attacks and strokes.”

Further studies are planned, with researchers hoping it could offer a choice for heart disease sufferers who can not take the cholesterol-lowing drugs.

Mike Knapton, head of the British Heart Foundation, said, “Although this showed lycopene improved blood flow in people with heart disease, that’s a long way from demonstrating that taking it could improve outcomes for people with heart disease. The best way to get the benefits of a good diet is to eat plenty of fresh fruit and vegetables.”

1.What can we infer from Paragraph 1?

A. We can eat too much tomato food.

B. Tomatoes are helpful to strokes and heart attacks.

C. Tomatoes will lose healthy elements were put into pills.

D. We had better not eat tomatoes.

2.We can learn from the passage that the pills ________.

A. are at the experiment stage

B. can cure all the disease

C. are widely used among patients

D. cost patients so little money

3.Who were the volunteers by taking part in the trial?

A. Children.            B. Youth.

C. Working people.      D. Old healthy people.

4.What was Ian Wilkinsons opinion on the trial?

A. Disappointing.       B. Surprising.

C. Satisfactory.        D. Terrible.

 

查看答案

Should we allow modern buildings to be built next to older buildings in a historic area of a city? In order to answer this question, we must first examine whether people really want to preserve the historic feel of an area. Not all historical buildings are attractive. However, there may be other reasons — for example, economic reasons — why they should be preserved. So, let us assume that historical buildings are both attractive and important to the majority of people. What should we do then if a new building is needed?

In my view, new architectural styles can exist perfectly well alongside an older style. Indeed, there are many examples in my own hometown of Tours where modern designs have been placed very successfully next to old buildings. As long as the building in question is pleasing and does not dominate (影响) its surroundings too much, it often improves the attractiveness of the area.

It is true that there are examples of new buildings which have spoilt (破坏) the area they are in, but the same can be said of some old buildings too. Yet people still speak against new buildings in historic areas. I think this is simply because people are naturally conservative(保守的) and do not like change.

Although we have to respect people’s feelings as fellow users of the buildings, I believe that it is the duty of the architect and planner to move things forward. If we always reproduced what was there before, we would all still be living in caves. Thus, I would argue against copying previous architectural styles and choose something fresh and different, even though that might be the more risky choice.

1.What does the author say about historical buildings in the first paragraph?

A. Most of them are too expensive to preserve.

B. They are more pleasing than modern buildings.

C. They have nothing to do with the historic feel of an area.

D. Some of them are not attractive.

2.Which of the following is TRUE according to the author?

A. Some old buildings have spoilt the area they are in.

B. We should reproduce the same old buildings.

C. Buildings should not dominate their surroundings.

D. No one understands why people speak against new buildings.

3.By “move things forward” in the last paragraph, the author probably means “________.

A. destroy old buildings

B. put things in a different place

C. choose new architectural style

D. respect people’s feelings for historical buildings

4.What is the main purpose of the passage?

A. To explain why people dislike change.

B. To argue that modern buildings can be built in historic areas.

C. To warn that we could end up living in caves.

D. To admit how new buildings have ruined their surroundings.

 

查看答案

As I drive about the Sois in rural Thailand I catch little glimpses of things that barely register on the mind as the scenery flies by; strange things, beautiful things, sad things, interesting things. I wish I could hold on to these scenes; explore them in detail. I wish that I had the time to stop and investigate further as I’m driving by, but time is a commodity(商品) worth more than all the moneys in the world. I wish I had more.

I once had a guy wave to me as I passed him. He yelled out something, almost in greeting, as if he knew me. I wonder if we knew each other once, in another place, another time, and he recognized my soul as I drove by in the truck, and just had to yell a hello. I wish I had stopped and said hello too.

I saw two young girls, dressed in school uniforms. White blouses, blue skirts, books in hand. They were holding hands, talking, walking down the road, jostling(推,搡) each other with their shoulders and teasing each other as they strolled along. As I passed the one closest to the truck looked up. She was close enough to touch almost. Her smiling face, her clear eyes and golden smooth skin are there in my mind’s eye now. I can see her as if she were standing next to me. Once in a while her face just pops into my head. Why? Why is she still there? Sometimes I think maybe I’m a bit mad.

I stopped at a road stop on a corner one time. An old lady standing by the roadside walked over to the truck and put her hand on my arm and smiled at me. Her palm was so cool. It must have been a hundred degrees out that day. She said something in Thai and giggle (咯咯地笑) and walked away. Who was she? Why did she touch me? Why was her hand so cool? Why did I just sit there and let her touch me? I didn’t flinch (退缩) away. It was almost as if I knew her, and we were just saying a quick hello. Her cool touch almost seemed familiar; like my long dead grandmother’s soothing cool touch remembered from when I was just a little boy.

I need more time. I need to stop the truck more often, and just say hello. Things glimpsed along the road are often far more interesting and wonderful than that which seems to consume our daily lives. Slow down. Stop the truck. Get out, and say hello.

1.What kind of life does the writer normally lead?

A. Busy.               B. Tiring.

C. Meaningless.        D. Boring.

2.The man (in Paragraph Two) yelled out because he ________.

A. had met the writer before

B. recognized the writer’s soul

C. wanted to show friendliness

D. mistook me as one of his friends

3.The writer describes the two school girls in great details to show ________.

A. his liking for them

B. that he was kind of crazy

C. his interest in observing people

D. the deep impression they left on him

4.Why does the author compare the old lady with his grandmother?

A. The old lady behaved like his grandmother.

B. He suggests the old lady had very cold hands.

C. He suggests the old lady’s touch was comforting.

D. The old lady reminded the writer of his entire childhood.

 

查看答案

Hands-on experience is still attractive to many buyers, although online ordering is popular in the UK today.

Oxford Street

London is shoppers’ paradise, and most visitors head for Oxford Street. Halfway along is Sel-fridges, one of the world’s first department stores where the architecture and window dressing impress even before you go in. There are at least four other major stores on this street, plus Europe’s largest music shop. In December the atmosphere is especially festive because of the Christmas lights which are always lighted by a politician, a great sportsman, or a super star.

Kensington High Street

A fashionable area for shopping is Kensington High Street. One of its department stores even has a roof gardengood for relaxing between purchases. There’s also an organic food superstore.

Borough Market

You can’t visit London and not go to a supermarket. One of the oldest and best for food is probably Borough Market on the south bank of the Thames. Get off the underground at London Bridge and wander among fresh fish stalls, bakeries, and fruit and vegetable sellers. You can also buy specialist food to take away, like cheeses, pork pies, mustard and chutney.

More places for bargains

Portobello Road on a Saturday is your best choice for jewelry or collector’s items. It’s a short walk from the subway station at Notting Hill Gate and you never know what you will find. For clothes, Camden Market is the place. It gets a little crowded at the weekends, though. Convent Garden offers great experience for the simple pleasure of looking at jewelry and gifts.

1.Oxford Street becomes special in December for ________.

A. the wonderful window dressing

B. the Europe’s largest music shop

C. the lights lit by a famous person

D. many bargains to choose from

2.To enjoy food, you can go to ________.

A. Borough Market                     B. Camden Market

C. Kensington High Street             D. Portobello Road

3.Where is this passage probably taken from?

A. A science book.      B. A traveler’s journal.

C. A trip guide.       D. A news report.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.