满分5 > 高中英语试题 >

Should we allow modern buildings to be b...

Should we allow modern buildings to be built next to older buildings in a historic area of a city? In order to answer this question, we must first examine whether people really want to preserve the historic feel of an area. Not all historical buildings are attractive. However, there may be other reasons — for example, economic reasons — why they should be preserved. So, let us assume that historical buildings are both attractive and important to the majority of people. What should we do then if a new building is needed?

In my view, new architectural styles can exist perfectly well alongside an older style. Indeed, there are many examples in my own hometown of Tours where modern designs have been placed very successfully next to old buildings. As long as the building in question is pleasing and does not dominate (影响) its surroundings too much, it often improves the attractiveness of the area.

It is true that there are examples of new buildings which have spoilt (破坏) the area they are in, but the same can be said of some old buildings too. Yet people still speak against new buildings in historic areas. I think this is simply because people are naturally conservative(保守的) and do not like change.

Although we have to respect people’s feelings as fellow users of the buildings, I believe that it is the duty of the architect and planner to move things forward. If we always reproduced what was there before, we would all still be living in caves. Thus, I would argue against copying previous architectural styles and choose something fresh and different, even though that might be the more risky choice.

1.What does the author say about historical buildings in the first paragraph?

A. Most of them are too expensive to preserve.

B. They are more pleasing than modern buildings.

C. They have nothing to do with the historic feel of an area.

D. Some of them are not attractive.

2.Which of the following is TRUE according to the author?

A. Some old buildings have spoilt the area they are in.

B. We should reproduce the same old buildings.

C. Buildings should not dominate their surroundings.

D. No one understands why people speak against new buildings.

3.By “move things forward” in the last paragraph, the author probably means “________.

A. destroy old buildings

B. put things in a different place

C. choose new architectural style

D. respect people’s feelings for historical buildings

4.What is the main purpose of the passage?

A. To explain why people dislike change.

B. To argue that modern buildings can be built in historic areas.

C. To warn that we could end up living in caves.

D. To admit how new buildings have ruined their surroundings.

 

1.D 2.A 3.C 4.B 【解析】 试题分析:文章对于现在人们经常讨论的问题“是否现代的建筑应该和古老的历史建筑在一起”进行了阐述,在作者看来历史建筑应该保存,但是也应该有新的建筑风格,不能因为历史建筑破坏我们的生活。 1.D 细节理解题。根据第一段的句子:not all historical buildings are attractive.可知,一些历史建筑不够有吸引力,故选D。 2.A 推理判断题。根据第三段的第一句It is true that there are examples of new buildings which have spoilt (破坏) the area they are in, but the same can be said of some old buildings too. 可知,作者认为有些新建筑破坏了它们所在的地区,但是相同的也可以说一些旧建筑将它们在的地方破坏了。故选A。 3.C 句意理解题。根据文章第四段的句子:If we always reproduced what was there before,we would all still be living in caves.(如果建筑师不改变建筑风格,我们现在还住在山洞里面),可知“moving things forward”意思是“选择新的建筑风格”,故选C。 4.B 主旨大意题。根据文章第一段第一句Should we allow modern buildings to be built next to older buildings in a historic area of a city?可知,这篇文章是论证现代的建筑可以建在历史遗迹附近,故选B。 考点:考查历史文化类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

As I drive about the Sois in rural Thailand I catch little glimpses of things that barely register on the mind as the scenery flies by; strange things, beautiful things, sad things, interesting things. I wish I could hold on to these scenes; explore them in detail. I wish that I had the time to stop and investigate further as I’m driving by, but time is a commodity(商品) worth more than all the moneys in the world. I wish I had more.

I once had a guy wave to me as I passed him. He yelled out something, almost in greeting, as if he knew me. I wonder if we knew each other once, in another place, another time, and he recognized my soul as I drove by in the truck, and just had to yell a hello. I wish I had stopped and said hello too.

I saw two young girls, dressed in school uniforms. White blouses, blue skirts, books in hand. They were holding hands, talking, walking down the road, jostling(推,搡) each other with their shoulders and teasing each other as they strolled along. As I passed the one closest to the truck looked up. She was close enough to touch almost. Her smiling face, her clear eyes and golden smooth skin are there in my mind’s eye now. I can see her as if she were standing next to me. Once in a while her face just pops into my head. Why? Why is she still there? Sometimes I think maybe I’m a bit mad.

I stopped at a road stop on a corner one time. An old lady standing by the roadside walked over to the truck and put her hand on my arm and smiled at me. Her palm was so cool. It must have been a hundred degrees out that day. She said something in Thai and giggle (咯咯地笑) and walked away. Who was she? Why did she touch me? Why was her hand so cool? Why did I just sit there and let her touch me? I didn’t flinch (退缩) away. It was almost as if I knew her, and we were just saying a quick hello. Her cool touch almost seemed familiar; like my long dead grandmother’s soothing cool touch remembered from when I was just a little boy.

I need more time. I need to stop the truck more often, and just say hello. Things glimpsed along the road are often far more interesting and wonderful than that which seems to consume our daily lives. Slow down. Stop the truck. Get out, and say hello.

1.What kind of life does the writer normally lead?

A. Busy.               B. Tiring.

C. Meaningless.        D. Boring.

2.The man (in Paragraph Two) yelled out because he ________.

A. had met the writer before

B. recognized the writer’s soul

C. wanted to show friendliness

D. mistook me as one of his friends

3.The writer describes the two school girls in great details to show ________.

A. his liking for them

B. that he was kind of crazy

C. his interest in observing people

D. the deep impression they left on him

4.Why does the author compare the old lady with his grandmother?

A. The old lady behaved like his grandmother.

B. He suggests the old lady had very cold hands.

C. He suggests the old lady’s touch was comforting.

D. The old lady reminded the writer of his entire childhood.

 

查看答案

Hands-on experience is still attractive to many buyers, although online ordering is popular in the UK today.

Oxford Street

London is shoppers’ paradise, and most visitors head for Oxford Street. Halfway along is Sel-fridges, one of the world’s first department stores where the architecture and window dressing impress even before you go in. There are at least four other major stores on this street, plus Europe’s largest music shop. In December the atmosphere is especially festive because of the Christmas lights which are always lighted by a politician, a great sportsman, or a super star.

Kensington High Street

A fashionable area for shopping is Kensington High Street. One of its department stores even has a roof gardengood for relaxing between purchases. There’s also an organic food superstore.

Borough Market

You can’t visit London and not go to a supermarket. One of the oldest and best for food is probably Borough Market on the south bank of the Thames. Get off the underground at London Bridge and wander among fresh fish stalls, bakeries, and fruit and vegetable sellers. You can also buy specialist food to take away, like cheeses, pork pies, mustard and chutney.

More places for bargains

Portobello Road on a Saturday is your best choice for jewelry or collector’s items. It’s a short walk from the subway station at Notting Hill Gate and you never know what you will find. For clothes, Camden Market is the place. It gets a little crowded at the weekends, though. Convent Garden offers great experience for the simple pleasure of looking at jewelry and gifts.

1.Oxford Street becomes special in December for ________.

A. the wonderful window dressing

B. the Europe’s largest music shop

C. the lights lit by a famous person

D. many bargains to choose from

2.To enjoy food, you can go to ________.

A. Borough Market                     B. Camden Market

C. Kensington High Street             D. Portobello Road

3.Where is this passage probably taken from?

A. A science book.      B. A traveler’s journal.

C. A trip guide.       D. A news report.

 

查看答案

书面表达

假如你是某英文报社编辑Linda你收到了中学生David的来信。请阅读这封信后给他回信。

Dear Ms Linda,

Though I am living in a wealthy family, I dont feel as happy as other boys because I’m forbidden to do what I want to, such as surfing the Internet, playing with my friends, buying what I want, and so on. My parents ask me to study all day. I feel they are too hard on me. I often feel upset as I have no freedom. What shall I do? I will greatly appreciate it if you could give me some advice.

Yours,

回信应包含以下两个要点:1. 简述自己的类似经历;2. 提出至少两条建议。

Dear David,

I can understand how you feel. When I was young,

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Yours,

Linda

 

查看答案

短文改错

注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;

2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

After travelling many times with my family members, I went alone to Italy for a long weekend. I traveled by a train and checked into my hotel before exploring the beautiful town. I went out for dinner alone, that meant I could watch people and took in the atmosphere. The next day I went to Lake Garda and took some lovely picture. I then read a book and sat under the sun for a few hours! I had a really amazed time. I think the best thing about traveling alone is you can be selfish and do exactly what you want to. You are in control of your day and fun, but my advice is to take the opportunity to travelling alone. As long as you stay safely, you will have a wonderful time!

 

查看答案

语法填空

Airplane travel is obviously one of the most efficient ways to travel around the world. More and more people choose it ___1.__ the way of travelling. We all know that our lives have been changed by air travel. It is much ___2.___ (fast) to travel by plane, and air travel makes it possible to get to the other side of the world in less than one day.

In terms of ___3.__ (safe), air travel is one of the ___4.___ (option) transportation methods if you are looking for a safe way to travel. It is considered to be the safest way to travel. Whats more, it is now possible to get to destinations all over the world at __5.___ affordable price since there are cheap flights available.

There are still some __6.___ (weak) of air travel these days. Bad weather can delay flights by hours, even days. This may waste passengers precious time, and may even leave you ___7.__ (abandon) at the airport. ___8.___, unfortunately, your flight is canceled, there will be much more unexpected troubles __9.___ (wait) for you ahead. Besides, most airports are built far away from the downtown, so it often takes passengers quite a long time ___10.___ (get) to the airport.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.