满分5 > 高中英语试题 >

Teachers’ Day is, interestingly, not cel...

Teachers’ Day is, interestingly, not celebrated on the same day all over the world. In some countries it is marked by a holiday, in others it is a working day.

International Teachers’ Day is celebrated on October 5. Being held ever since 1994, it is in honor of teachers' organizations worldwide. Its aim is to encourage supports for teachers and to meet the needs of students.

China―In 1939, Teachers’ Day was set for August 27, Confucius' birthday. In1951, the celebration was stopped. However, it was founded again in 1985, and the day was changed to September 10.

India―Teachers’ Day is celebrated on September 5 in honour of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, the second president of India, whose birthday falls on that day.

Russia―In Russia, Teachers’ Day was celebrated on the first Sunday of October between 1965 and 1994. Since 1994, the day is observed on the October 5, just the same day as World Teachers Day.

The US―In the US, Teachers’ Day is non-official holiday. It is celebrated on the Tuesday of the first full week of May. A number of activities are organized in schools to honor teachers. The celebrations can continue for the whole week of May.

Thailand―In Thailand, National Teachers’ Day is celebrated every year on January 16. The first Teachers’ Day was held in 1957. The day is a holiday in schools.

1.What country celebrates Teachers’ Day in October?

A. India.         B. The US.         C. China.         D. Russia.

2.Which of the following has the same meaning as the underlined word “observed”?

A. stopped?      B. celebrated?       C. held?         D. fell

3.Which of the following is possibly true?

A. China has celebrated Teachers’ Day since the year 1931.

B. Teachers’ Day is an official holiday in the United States.

C. Dr Sarvepalli Radhakrishnan’s birthday is in September.

D. Teachers’ Day is a working day in schools of Thailand.

4.From the passage we can learn that ________.

A. The first Teachers’ Day was held in 1965 in Thailand

B. Teachers’ Day falls on Confucius' birthday in China

C. International Teachers’ Day aims to benefit the students

D. A lot of activities are held on Teachers’ Day across the world

 

1.D 2.B 3.C 4.C 【解析】 试题分析:本文介绍国际教师节日,以及列举了几个国家的教师节日。 1.D细节理解题。根据Russia―In Russia, Teachers’ Day was celebrated on the first Sunday of October between 1965 and 1994.可知俄罗斯教师节在10月。故选D。 2.B词义猜测题。根据In Russia, Teachers’ Day was celebrated on the first Sunday of October between 1965 and 1994. Since 1994, the day is observed on the October 5, just the same day as World Teachers Day. 俄罗斯教师节在10月庆祝,根据句意可知下句划线部分也应该是“庆祝”,故选B。 3.C推理判断题。India―Teachers’ Day is celebrated on September 5 in honour of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, the second president of India, whose birthday falls on that day.为了纪念印度第二任总统Dr. Sarvepalli Radhakrishnan,印度把教师节定在九月五日。因此可推知Dr. Sarvepalli Radhakrishnan,的生日在九月,故选C。 4.C推理判断题。根据第二段第二句Its aim is to encourage supports for teachers and to meet the needs of students.教师节的目标就是鼓励支持教师,满足学生的需要。可知有利于学生,故选C。 【名师点睛】 猜测词义题解题技巧在阅读中我们经常会遇到许多生词。事实上,阅读材料中的每个词与它前后的词语或句子甚至段落都有联系。我们可以利用语境(各种已知信息)推测、判断某些生词的词义。做这种类型的题,要根据词、词组、句子所在的语境来判断其意义。我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义。比如第22小题,B词义猜测题。根据In Russia, Teachers’ Day was celebrated on the first Sunday of October between 1965 and 1994. Since 1994, the day is observed on the October 5, just the same day as World Teachers Day. 俄罗斯教师节在10月庆祝,根据句意可知下句划线部分也应该是“庆祝”,故选B。 考点:考查教育类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

书面表达

随着网络的普及和生活各方面压力的增大,很多人喜欢通过网络与人交流,而忽略了面对面的沟通.其实,培养与人沟通的能力是非常重要的.最近,你校即将举办一次以Good communication is very important为题的英语征文比赛,请你根据以下提示写一篇英语短文参加此次比赛.内容包括:

1.有效沟通的重要性;

2.如何有效地与人沟通.

注意:1.词数:100词左右;

2. 开头已经给出,但不计入总词数.

Good communication is very important

Nowadays communication is becoming more and more important . _________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

 

查看答案

短文改错

假定英语课上,老师要求同桌同学相互修改作文。假设以下小作文为你同桌所写,请你对其进行修改。文中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏词符号(^),并在此符号下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词。

2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

3. 必须按答题要求做题,否则不给分。

My father took me out camping for the first time when I was seven. He wanted teach me about animals, insects and trees. My uncles all come along with bows and arrows for hunting.

One evening at sunset, we sat by the fire, have our barbecue. Just then a bird was flying over us. My uncles immediate jumped up and shot their arrows on the bird. Neither of the arrows hit the target. Suddenly the arrows was flying down at us from the sky—they were looked like rain! We ran to escape but fortunately no one was injured.

That day I didn't learn much about animals, insects or trees, but I learnt a impressive lesson about gravity!

 

查看答案

在下面短文的空白处填上适当的词或用所给词的适当形式填空

Some people live in the world for body while   1.  for dignity(尊严).

I once took a walk along the street on a Saturday dusk, with a Pepsi can in my hand. An old woman in ragged clothes,    2. was living on collecting _3.__(use) cans, jars and tins, moved slowly towards me, with a bag on the back!   4.  (walk) nearer, she looked up at me and then fixed her eyes on my can. At that time, I hadn’t finished my cola, so I gave   5.  several coins instead.

She stared at me for a few seconds   6.   handed back the money. Quite confused, I asked: “Why not? Isn’t that 7.   you want?” “I am not a beggar,” she said     8.  (serious), word by word.

Instantly, I felt so sorry. I had intended to help her, completely misunderstanding her. Thus I hurt her. What I could do at that moment was only to drink up the cola and handed her     9.  emptied can. This time, she gave me a smile   10.  satisfaction and gratitude in her eyes. The woman is poor in material life but is so respectable as a man. I am not only moved but also have learned a good lesson.

 

查看答案

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

An old man who lived in a small back street of my hometown had to tolerate the nuisance of boys playing football and making a lot of noise outside his house at night.

One evening when the boys were particularly _____,he went out to talk to them. He explained that he had just retired and was___when he could see or hear boys playing his____game,football. He would____give them ¥25 each week to play in the street at night. The boys got____,for they could hardly believe____they were being paid to do something they____.

The first two weeks had passed,the boys came to the old man’s house,and went away____with their 25 yuan. The third week when they came back,____,the old man said he hadn’t had much money____himself and sent them away with only 15 yuan. The fourth week,the man said he had not yet received his____from the government and gave them only 10 yuan. The boys were very disappointed,but there was____much that they could do about it.

At the____of the fifth week,the boys came back and____at the old man’s door,waiting for their____.Slowly,the door opened and the old man appeared.He____that he could not afford to pay them 25 yuan____he had promised,but said he would give them five yuan each week without____.

This was really too much for the boys. “You expect us to play seven days a week for merely five yuan!” they yelled.“____!”

They____away and never played on the street again.

1.A. hot            B.noisy            C.troublesome           D.naughty

2.A. happiest      B.excited          C.encouraged            D.bored

3.A. interesting    B.amusing         C.acceptable            D.favorite

4.A. more ever     B.therefore       C.willingly             D.forever

5.A. shouted      B.cried            C.thrilled              D.smiled

6.A. how            B.when            C.that                 D.what

7.A. expected      B.enjoyed        C.admired             D.respected

8.A. happily        B.thankfully       C.gratefully            D.tearfully

9.A. but            B.in addition      C.however               D.besides

10.A.earned       B.saved            C.remained              D.left

11.A. paycheck    B.insurance        C.food tickets        D.salary

12.A. not          B.no               C.so                    D.very

13.A. final         B.end              C.start                 D.beginning

14.A. kicked        B.hit              C.beat                  D.knocked

15.A. rewards       B.awards           C.checks               D.wages

16.A. expressed    B.apologized      C.stated               D.expected

17.A .as          B.like            C.when                  D.though

18.A. fail         B.hesitation      C.joke                  D.problem

19.A. No way        B.No possible    C.No problem            D.No play

20.A. walked      B.stormed         C.broke                 D.backed

 

查看答案

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

It all comes back to attitude!

If you want to be happy you must take responsibility and stop expecting things or people to make you happy.You are the source of your own happiness, so stop looking elsewhere 1.________Here are a few ways for you to follow:

Be thankful to others. 2.______ It is too easy to take those around us for granted.Show them the same consideration you would like shown to you.

3.________ This goes beyond politeness; It is a form of giving.Treat everyone you meet as if they have a big sign on their body saying “Make me feel important.” If you do this you will discover a hidden source of joy.

Perform acts of kindness. Don’t wait to be asked. 4._______ It doesn’t need to be a big thing, hold the door for a stranger, or smile at anyone you meet. Look for opportunities to make others feel good.

Make a decision to be happy. This is the most important step on the road to a happy life. 5. ________ You are the key to your own happiness, so go ahead and unlock it .

A. Respect other people.

B. Be polite to other people.

C. Instead of looking for happiness,start creating it.

D. You can change your feelings by acting the way you want to feel.

E. If you see an opportunity to do something nice for someone else, do it!

F. Simply make up your mind to be the happiest person you know and you will be.

G. Appreciate the people in your life, and say thank you for any politeness they show you

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.