满分5 > 高中英语试题 >

Japanese high school students either wal...

Japanese high school students either walk or ride bicycles if the distance is not too great. In other cases, students must take public buses and trains. After junior high school, students attend schools based on their high school entrance examination scores. So some students travel a great distance to attend the school.

At School

The school day begins at 8:30. Then students assemble in their homeroom classes for the day's studies. Each homeroom has an average of 40-45 students. Students stay in their homeroom classrooms for most of the school day. Only for physical education, laboratory classes, or other subjects requiring special facilities(设备) do students move to different parts of the school. Between classes and at lunchtime, classrooms can be noisy, lively places. Some schools may have a cafeteria(自助餐厅), but most do not. In most schools, students bring a box lunch from home, prepared by the mother in the early morning hours.

Japanese students spend 240 days a year at school, 60 days more than American students. Students in high schools take three years' each of the following subjects mathematics, social studies, Japanese, science, and English. Other subjects include physical education, music, art, and moral(道德的) studies. All the students in one grade level study the same subjects. Given the number of required subjects, electives(选修科目) are few.

Afterschool Activities

Club activities take place after school every day. Students can join only one club, and they rarely change clubs from year to year, so the clubs are relatively stable. Clubs are made up of sports clubs (baseball, soccer, judo, kendo, etc.) and culture clubs(English, broadcasting, science, etc.). New students usually are encouraged to select a club shortly after the school year begins in April. Clubs meet for two hours after school each day and many clubs continue to meet during school vacations.

1.Most Japanese high school students often have their lunch________.

A. in restaurants     B. in school cafeterias

C. at home            D. in homeroom classrooms

2.Students in the USA go to school________days a year.

A. 180    B. 200    C. 240    D. 300

3.The underlined word "rarely" in the fourth paragraph means "________".

A. always   B. never   C. seldom   D. often

4.From the passage we know that________.

A. there are less than 40 students in each class in Japanese high schools

B. students must stay in homeroom classrooms for physical education

C. there are few subjects for students to choose except the required ones

D. there will not be any club activities during school vacations

 

1.D 2.A 3.C 4.C 【解析】 试题分析:本文属于说明文,主要说明了日本的中学教育情况,重点介绍了学生在校生活和课外活动情况。 1.D 推理判断题。根据第三段倒数第二句Some schools may have a cafeteria(自助餐厅), but most do not.可知大部分学校没有自助餐厅,学生只好在教室里用餐。故D正确。 2.A 数字计算题。根据第四段第一句Japanese students spend 240 days a year at school, 60 days more than American students.可知日本学生一年在校240天,比美国学生多60天。可知美国学生一年在校180天。故A正确。 3.C 词义猜测题。根据本句Students can join only one club, and they rarely change clubs from year to year, so the clubs are relatively stable.后半句the clubs are relatively stable俱乐部相对稳定。说明日本学生很少换俱乐部。所以该词意为“很少”。故C正确。 4.Given the number of required subjects, electives(选修科目) are few.与必修科目相比,选修科目很少。故C项正确。 【名师点睛】 本文5.the clubs are relatively stable俱乐部相对稳定。说明日本学生很少换俱乐部。说明C项正确。根据已知事实猜测词义是猜测词义题中考查较多的一种 例如: The family had just moved and the young woman was feeling a little melancholy on that Sunday in May. After all, it was Mother’s day and 800 miles separated her from her parents in another state far away. 解析:根据上下文的陈述,“刚刚搬家,远离父母,正好是星期天,又是母亲节,而两代人却天各一方”等事实,可以推断出年轻妻子当时忧郁、伤感的心情,并由此猜测出生词melancholy意为“忧郁的;悲伤的;凄凉的”。 此外我们还可以根据语法知识和标点符号来猜测生词。例如: They will be on the night shift---from midnight to 6 a. m. ---next week. 解析:此句两个破折号之间的部分表明night shift是“夜班”的意思。 考点:考查说明文阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Bill McIntosh and Royce Wedding had been the best friends for 30 years. Now, living alone 12 miles east of the town, Bill earned his living by hunting foxes and rabbits.

"Coming to the football match this afternoon?" Bill McIntosh asked 54-year-old Royce Wedding as they drank beer at the Eureka Hotel. Royce shook his head, "I promised Mom I’d burn off the weeds in one of our fields." “I’ll give you a hand," Bill said.

Driving slowly from the southern edge of the field, they worked their way upwind, leaving a line of burning weeds in their wake. Suddenly the fire was on them. Bill pushed open his door only to find himself thrown through the air, the gasoline tank exploded and the car jumped three feet off the ground. When it crashed back down Royce found himself unable to move. Bill lay where he fell. “Royce!" he cried, struggling to his feet and heading for the car. Pulling open the door, he seized Royce’s arms through the smoke. "I’m stuck," Royce said. “Get yourself away!" The fire bit at Bill’s arms, face and legs, but he said, "I'm not leaving you here.” Now Bill pulled as hard as he could. Suddenly he fell backward. Royce was free and out of the car.

"What's the matter with that dog?" said Vicky Wedding, Royce’s mom. Shocked by noise behind her, she turned to see Bill leaning against the door.

Six months after the fire, when Royce went out of hospital, he walked into the Eureka Hotel and bought Bill a beer.

1.Bill and Royce became the best friends when _______.

A. Bill was in his thirties.

B. Bill was in his sixties

C. Royce was a teenager

D. Royce was in his twenties

2.The explosion of the gasoline tank _______.

A. threw Royce from the car

B. brought Bill to his senses

C. left Royce trapped

D. blew open the car doors

3.Why did Royce tell Bill to leave?

A. It was dangerous for Bill to save Royce.

B. Royce was injured badly.

C. Royce hated Bill.

D. Royce asked Bill to find rescuers.

 

查看答案

A famous teacher was speaking to the students at our school. He began his lesson by holding up a £100 bill. Then he said to the three hundred students, "Who would like to have this £100 bill?" The students began to put up their hands at once.

Then he said, "I am going to give this bill to one of you, but first, let me do this." He then made this bill into a ball. Then he said, "Who wants it?" Hands went into the air.

"Well," he said, "What if I do this?" and he dropped it on the floor and stepped on it. He picked up the dirty, crumpled bill and said, "Who still wants it?" Hands went back into the air.

"My friends," he said, "You've learned a valuable lesson today. No matter what I did to the money, you still wanted it because it didn't go down in value. It was still worth £100.”

“Many times in our lives, we're dropped, crumpled, and stepped on by the chances we take and the things that happen to us. We feel as if we are worth nothing. But remember, no matter what has happened to you, you will never lose your value: you are always valuable to those who love you. Your value doesn't come from what you drop or whom you know, but WHO YOU ARE.”

You are special and valuable. Don't ever forget it!

1.Even though the money was dirty, it _______.

A. went up in value        B. was worth much

C. didn't reduce in value  D. was still ours

2.The underlined sentence in the third paragraph means_______.

A. the students put up their hands again.

B. the students put down their hands.

C. the students agreed to what the teacher said

D. the students put their hands in front of them

3.Why did the famous teacher use a £100 at his lesson?

A. Because he wanted to give a lecture about money.

B. Because he was used to dropping a bill on the floor and stepping on it.

C. Because he was going to give the bill to one of the students.

D. Because he wanted to make the students know what the value was.

4.What lesson can you learn from the passage?

A.£100 bill is worth the same no matter what you do with it .

B. All people love money most.

C. Your value doesn't change no matter what happens to you.

D. The value of money changes when it is made dirty.

 

查看答案

书面表达

进入湖州中学以来,学生第一次接触了社团。作为校报记者,你对学生进行了问卷调查,调查结果显示,社团深受学生欢迎。请以Students Like Associations 为题,写一篇120词左右的英语报道。调查结果如下:

1. 简介:

社团种类:音乐、美术、文学、漫画、摄影等十几个

活动时间:每周五下午4:00-5:00

活动方式:同一个社团的学生集中在一起活动

2. 收获: 有利于发展自己的特长; 学到很多课外知识;  ……

3. 建议: 增加社团的种类;有老师的指导;……

注:可适当增加细节

参考词汇:社团association  文学literature   漫画manga   特长speciality

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

 

查看答案

用所给单词或词组翻译句子。

1.正是那场地震几乎毁了唐山。 (it is… that…)

_________________________________________________________________________

2.像往常一样,我坚持要求他和我们一起组织这次会议。(insist)

_________________________________________________________________________

3.王坤迫不及待地要告诉我们他的湄公河之旅的细节。(can hardly wait to do)

_________________________________________________________________________

4.世界似乎到了末日。 然而,并非所有的希望都破灭了。(as if)

_________________________________________________________________________

5.救援人员组成小分队将受困的人员挖出来并将死者掩埋。(who 引导的定语从句 )

_________________________________________________________________________

 

查看答案

单词拼写

1.If one holds a p_______ attitude to failure, he will overcome difficulties to win victory.

2.The old man s______ from heart disease ten years ago.

3.The man was born in Germany and his n________ language is German.

4.An interpreter (口译员) must be f__________ in at least two languages.

5.Water pipes are likely to b______ when the temperature is below 0 degree.

6.Laughter is one of the best e___________ of happiness and pleasure.

7.My father is a r__________ person, for he always keeps his word.

8.Unfortunately, few firefighters trapped in the fire were r___________

9.Now there are so many natural d__________, such as droughts, earthquakes, thunderstorms and some new ones.

10.As an old saying goes, “It is not wise to j_________ a book by its cover.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.