满分5 > 高中英语试题 >

There are many older people in the world...

There are many older people in the world and there will be many more. A lime­known fact is that over 60 percent of the older people live in developing countries. According to the World Health Organization,by 2020 there will be 1 billion,with over 700 million living in developing countries.

It is a surprising fact that the population ageing is particularly rapid in developing countries. For example,it took France 115 years for the proportion of older people to double from 7 percent to 14 percent. It is estimated(估计) to take China a mere 27 years to achieve this same increase.

What are the implications(暗指) of these increased numbers of older folk?One of the biggest worries for governments is that the longer people live,the more likelihood there is for diseases and for disability. Attention is being paid to the need to keep people as healthy as possible,including during old age,to lessen the financial burden on the state.

Another significant problem is the need for the younger generations to understand and value the older people in their society. In some African countries,certainly in Asia,older people are respected and regarded as the ones with special knowledge. Yet traditions are fading away daily,which does not ensure the continued high regard of older people. As society changes, attitudes will change.

Much needs to be done to get rid of age discrimination (歧视) in employment. Life­long learning programs need to be provided to enable older people to be active members in a country’s development.

Social security policies need to be established to provide adequate income protection for older people. Both public and private schemes are vital in order to build a suitable safety net.

To achieve equality in such matters will take considerable time and effort. One thing is sure:there is no time to be lost.

1.The proportion(比例)of older people________.

A. is bigger in developed countries than in developing countries

B. is one seventh of the population in developing countries

C. will increase much faster in China than in France

D. will be sixty percent in developing countries by 2020

2.According to the passage,which of the following are governments most worried about?

A.The diseases and disability of older people.

B.The longer life and good health of people.

C.The loss of taxes on older people.

D.The increasing respect for older people.

3.Which of the following measures is NOT mentioned to solve the population ageing problem?

A.Getting rid of age discrimination in employment.

B.Ensuring adequate income protection for older people.

C.Providing free health care for sick older people.

D.Supplying life­long learning programs to older people.

4.The author concludes in the last paragraph that________.

A.governments have spent lots of time in solving the ageing problem

B.population ageing is a hard problem,but it needs to be solved urgently

C.people are too busy to solve the population ageing problem

D.much time and effort will be lost in solving the ageing problem

 

1.C 2.A 3.C 4.B 【解析】 试题分析:本文为一篇说明文。老年人口的比例在发展中国家猛增,这无疑会带来很多问题,尽管这一问题很棘手,但解决这一问题势在必行、刻不容缓。 1.C推理判断题。根据文章第二段内容可知,在法国,115年里老年人口的比例从7%增长到了14%,而在中国仅仅用于23年的时间就达到了这个增长幅度。因此可推知,将来中国老龄人口比例的增长速度要比法国快得多。故选C。 2.A细节理解题。根据第三段的"One of the biggest worries for governments is that the longer people live, the more likeli?hood there is for diseases and for disability.',可知,政府最大的一个担心是人们上了年纪之后,生病和残疾的可能性增大了。故选A。 3.C细节理解题。细节理解题。根据倒数第三段第一句可知,A项表述正确;根据倒数第二段第一句可知,B项表述正确;根据倒数第三段第二句可知,D项表述正确。文中只提到尽可能地保持老人的身体健康,但未提到free health care。因此C项符合题干要求。故选C。 4. 考点:考查社会现象类阅读 【名师点睛】 社会现象类阅读解题技巧: 阅读这类文章时,也应该在整体把握文章结构的前提下,主要注意细节信息。细节题题干都是相应原文的变形(如同义改写、词性转换等),因此要找到答案一定要找到题干在原文中的出处,再把原文和选项相比较。做题时,根据所提问题用寻读、跳读的方法可达到事半功倍的效果。同时,在阅读时也要特别注意文中以粗体、大写、下划线等方式加以提示的文字,因为这很有可能是文章的核心或某一部分内容的概括。具体答题策略如下: 1、先题后文: 先读试题,了解考点;明确目的,快速捕捉,获取信息。 2、题干定向: 根据题干关键词到文中定位答案范围,按照题目顺序依次而下:问题与材料相同:对号入座;问题与原文相同:同义替换、归纳事实等。比如第8小题,题干According to the passage,which of the following are governments most worried about? 政府最大的一个担心是什么?根据第三段的"One of the biggest worries for governments is that the longer people live, the more likeli?hood there is for diseases and for disability.',可知,政府最大的一个担心是人们上了年纪之后,生病和残疾的可能性增大了。故选A。 3、生词模糊: 遇到生词;如无关答题,直接跳过;涉及答题,则根据语境、构词法等猜词。 4、信息补全: 对于影响理解的省略句,可根据语境,将其补全。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Don’t be surprised if you see a group of people dancing or shouting on the square. They are a flash mob (快闪族). Confused by their name? Actually, a flash mob, organized with the help of the Internet or other digital communications networks, is a group of people who gather suddenly in a public place, do something unusual for a period of time, such as exchanging books, coming together to look at the sky, waving their hands and shouting something at the top of their lungs for 30 seconds, and then quickly disappear before the police can arrive.

Bill Wasik, senior editor of Harper’s Magazine, organized the first flash mob in Manhattan in May 2003 and the first successful flash mob gathered on June 3, 2003 at Macy’s department store involving 100 people gathering on Macy’s Department Store. Following this, about 200 people flooded the lobby of the Hyatt hotel, applauding in one voice for fifteen seconds, and next participants pretending to be tourists on a trip invaded a shoe shop in Soho. A later mob saw hundreds of people in Central Park making bird noises.

Wasik claimed that he created flash mobs as a social experiment designed to tease hipsters (追逐时尚的人), and highlight the cultural atmosphere of agreement and of being part of “the next big thing”. Many web logs, chat rooms and Web groups are devoted to the craze. Though flash mobs were originally regarded as useless, the concept has already developed for the benefit of political and social events. Flash mobbing takes advantage of the efficiency of communicating information on Websites and by email, and protesters can similarly use the “on and off” concept to be involved in political events. Such flash mob gatherings can sometimes shock or frighten people who are not aware of what is taking place. They also have enormous economic potential, such as using flash mobs to advertise a product.

The flash mob is now becoming more and more popular. People use it to do many things. For example, in 2009, hundreds of Michael Jackson’s fans took part in a flash mob to remember him, gathering outside the railway station in Liverpool, singing and dancing Michael’s famous song, beat it together. In another example, some people took part in a flash mob to warn people against negative words. Flash mobs give people from all walks of life an opportunity to come together to create a memory.

1. A flash mob is most likely to        .

A. give out leaflets of a brand bicycle to the passers-by

B. gather in public places performing and leave quickly

C. plan to go mountaineering on the first day of Horse Year

D. sit for days in front of the city hall for higher wages

2.According to the passage, what contribute(s) most to the popularity of the flash mob?

A. Harper’s Magazine                 B. the government

C. political events                  D. digital networks

3.The purpose of the writing is        .

A. to amuse and interest            B. to argue and advise

C. to describe and introduce         D. to question and comment

 

查看答案

Today, roller skating is easy and fun. But a long time ago, it wasn’t easy at all. Before 1750, the idea of skating didn’t exist. That changed because of a man named Joseph Merlin. Merlin’s work was making musical instruments. In his spare time he liked to play the violin. Joseph Merlin was a man of ideas and dreams. People called him a dreamer.

One day Merlin received an invitation to attend a fancy dress ball. He was very pleased and a little excited. As the day of the party came near, Merlin began to think how to make a grand entrance at the party. He had an idea. He thought he would get a lot of attention if he could skate into the room.

Merlin tried different ways to make himself roll. Finally, he decided to put two wheels under each shoe. These were the first roller skates. Merlin was very proud of his invention and dreamed of arriving at the party on wheels while playing the violin.

On the night of the party Merlin rolled into the room playing his violin. Everyone was greatly surprised to see him. There was just one problem. Merlin had no way to stop his roller skates. He rolled on and on. Suddenly, he ran into a huge mirror that was hanging on the wall. Down fell the mirror, breaking to pieces. Nobody forgot Merlin’s grand entrance for a long time!

1.The text is mainly about __________.

A. a strange man

B. an unusual party

C. how roller skating began

D. how people enjoyed themselves in the 18th century

2.People thought Merlin was a dreamer because he __________.

A. was full of imagination

B. was a gifted musician

C. invented the roller skates

D. often gave others surprises

3.Merlin put wheels under his shoes in order to __________.

A. show his skill in walking on wheels

B. arrive at the party sooner

C. test his invention

D. impress the party guests

 

查看答案

假定你是李华,计划和同学去敬老院(nursing home)陪老人们过重阳节(the Double Ninth Festival)。请给外教露西写封邮件,邀她一同前往,内容包括:

1、出发及返回时间;

2、活动:包饺子、表演节目等。

注意:1、词数100左右;

2、可以适当增加细节,以使行文连贯;

3、结语已为你写好。

Dear Lucy,

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Looking forward to your reply.

Yours,

Li  Hua

 

查看答案

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(满分5 manfen5.com),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词,

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词。

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Li Hua has been living in the city with his parents after he was born. During the past Spring Festival, his parents take him back to their hometown in the countryside for the first time, it made them all happy, especially his grandparents. He enjoyed staying with his grandparents as well as ran in the open air. He took a lot of pictures of the things that seemed strangely and new. He shared his pictures with his friends in the city on Internet. They showed great interest in one of the picture, arguing that he must be about a new kind of hamburger they hadnt tasted yet. Some friends wouldnt wait any longer and called on him for answer. After answered several calls, Li Hua quit their QQ group.

 

查看答案

Mr. Johnson lived in the woods with his wife and children. He owned 1. farm, which looked almost abandoned2. (lucky), he also had a cow which produced milk every day. He sold or exchanged some of the milk in the towns nearby 3.other food and made cheese and butter for the family with what 4.(leave). The cow was their only means of support, in fact. One day, the cow was eating grass 5.it began to rain heavily. While making great efforts to run away, she 6.(fall) over the hill and died. Then the Johnsons had to make a living 7.he cow. In order to support his family, Mr. Johnson began to plant herbs and vegetables. Since the plants took a while to grow, he started cutting down trees8.(sell) the wood. Thinking about his childrens clothes, he started growing cotton too. When harvest came around, he was already selling herbs, vegetables and cotton in the market 9. people from the towns met regularly. Now it occurred to10. that his farm had much potential and that the death of the cow was a bit of luck.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.