满分5 > 高中英语试题 >

If you know exactly what you want, the b...

If you know exactly what you want, the best route to a job is to get specialized training.A recent survey shows that companies like graduates in such fields as business and health care who can go to work immediately with very little on-the-job training.

That’s especially true of booming fields that are challenging for workers.At Cornell’s School of Hotel Administration, for example, bachelor’s degree graduates get an average of four or five job offers with salaries ranging from the high teens to the low 20s and plenty of chances for rapid advancement.Large companies, especially, like a background of formal education coupled with work experience.

But in the long run, too much specialization doesn’t pay off.Business, which has been flooded with MBAs, no longer considers the degree an automatic stamp of approval.The MBA may open doors and command a higher salary initially, but the impact of a degree washes out after five years

As further evidence of the erosion(销蚀)of corporate(公司的)faith in specialized degrees, Michigan State’s Scheetz cites a pattern in corporate hiring practices.Although companies tend to take on specialists as new hires, they often seek out generalists for middle and upper-level management.“They want someone who isn’t constrained(限制)by nuts and bolts to look at the big picture, says Scheetz.

Time and again labor-market analysts mention a need for talents that liberal-arts majors are assumed to have:writing and communication skills, organizational skills, open-mindedness and adaptability, and the ability to analyze and solve problems.David Birch claims he does not hire anybody with an MBA or an engineering degree, “I hire only liberal-arts people because they have a less-than-canned way of doing things, ” says Birch.Liberal-arts means an academically thorough and strict program that includes literature, history, mathematics, economics, science, human behavior-plus a computer course or two.With that under your belt, you can feel free to specialize.“A liberal-arts degree coupled with an MBA or some other technical training is a very good combination in the marketplace, ” says Scheetz.

1. What kinds of people are in high demand on the job market?

A. Students with a bachelor’s degree in humanities.

B. People with an MBA degree from top universities.

C. People with formal schooling plus work experience

D. People with special training in engineering.

2.By saying “…but the impact of a degree washes out after five years”(Line 5, Para.3), the author means ________.

A. most MBA programs fail to provide students with a solid foundation

B. an MBA degree does not help promotion to managerial positions

C. MBA programs will not be as popular in five years’ time as they are now

D. in five people will forget about the degree the MBA graduates have got

3. David Birch claims that he only hires liberal-arts people because ________.

A. they are more capable of handling changing situations

B. they can stick to established ways of solving problems

C. they are thoroughly trained in a variety of specialized fields

D. they have attended special programs in management

4.Which of the following statements does the author support?

A. Specialists are more expensive to hire than generalists.

B. Formal schooling is less important than job training.

C. On-the-job training is, in the long run, less costly.

D. Generalists will outdo specialists in management.

 

1.C 2.B 3.A 4.D 【解析】 试题分析:从全篇来看,市场上需求时的人才是那些接受过正规教育又有工作经验的人。即管理职位应该给那些受过各方面教育的通才。 1.C推理判断题。从全篇来看,市场上需求时的人才是那些接受过正规教育又有工作经验的人。文章第二段最后一句话也明确指出这类人尤其受大公司欢迎。schooling指学校教育。故选C。 2.B推理判断题。本题需要联系上下文来选择。上文说“The MBA may open doors and command a higher salary initially…”工商管理硕士可以找到工作并且开始时要求较高的薪水,但是“学位的影响力在5年后会消失”。后面紧接着说“As further evidence of the erosion(销蚀)ofcorporate(公司的)faith in specialized degrees,Michigan State’s Scheetz cites a pattern in corporate hiring practices.Although companies tend to take on specialists as new hires,they often seek out generalists for middle and upper-levelmanagement.”我们主要看后面一句话:“虽然公司在招募新人时更多地要专才,但对于中层和高层经理岗位,他们更多地要通才。所以工商管理硕士学位能够帮助人们进入公司,但过几年后无法帮助人们进入管理层,与B选项“工商管理硕士学位不能帮助持有者进入管理层”意思一致。故选B。 3.A推理判断题。 从Birch的话可以看出,他认为文科毕业生做事比较灵活。canned指“千篇一律的,刻板的”; less-than-canned指“不那么刻板的,灵活机动的”。故选A。 4. 推理判断题。这道题需要考生排除掉作者不同意的观点,而选出作者支持的观点。通篇来看,作者借别人之口阐述了他的看法:即管理职位应该给那些受过各方面教育的通才。故选D。 【名师点睛】 在做阅读推理判断题时,一定要重视上下文的联系,一味地死抠某一句话,片面地理解某一片段,不能整体把握文章,是永远做不好阅读理解题的。比如第29小题,推理判断题。本题需要联系上下文来选择。上文说“The MBA may open doors and command a higher salary initially…”工商管理硕士可以找到工作并且开始时要求较高的薪水,但是“学位的影响力在5年后会消失”。后面紧接着说“As further evidence of the erosion(销蚀)ofcorporate(公司的)faith in specialized degrees,Michigan State’s Scheetz cites a pattern in corporate hiring practices.Although companies tend to take on specialists as new hires,they often seek out generalists for middle and upper-levelmanagement.”我们主要看后面一句话:“虽然公司在招募新人时更多地要专才,但对于中层和高层经理岗位,他们更多地要通才。所以工商管理硕士学位能够帮助人们进入公司,但过几年后无法帮助人们进入管理层,与B选项“工商管理硕士学位不能帮助持有者进入管理层”意思一致。故选B。 考点:考查教育类阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

One mile long runway can take people across the oceans, to reach every corner of the world.

That’s the magic power of airplanes as well as airports. Similar as most airports are, some do have their unique features.

Lukla Airport

Lukla Airport, is a small airport in the town of in the town of Lukla, eastern Nepal. A program titled Most Extreme Airports, rated the airport as the most dangerous airport in the world. The airport is popular because Lukla is the place where most people start the climb to Mount Everest Base Camp. High wind, cloud cover, and changing visibility often mean flights can be delayed or the airport closed. The airport’s runway is accessible only to helicopters and small, fixed-wing, short-takeoff-and-landing aircraft. The runway is only 527m with an elevation of 2,845m.

Princess Juliana International Airport

Princess Juliana International Airport is in the country of Saint Maarten. The airport is perhaps best known for very low-altitude flyover landing approaches due to one end of its runway being extremely close to the shore and Maho Beach. The thrilling approaches and ease of access for shooting spectacular images make the airport one of the world’s favorite places among plane spotters.

Gibraltar Airport

Gibraltar Airport serves the British overseas territory of Gibraltar, a tiny peninsula with an area of only 6.8 square kilometers. The lack of flat space there means the peninsula’s only runway is bisected by its busiest road, the Winston Churchill Avenue that heads towards the land border with Spain. It is really scary that there is a four lane highway passing through the middle of the runway!

Kai Tak Airport

Kai Tak Airport was officially known as Hong Kong International Airport from 1954 to 6 July 1998, when it was closed and replaced by the new one at Chek Lap Kok, 30 kms to the west. With numerous skyscrapers and mountains located to the north and its only runway jutting out into Victoria Harbour, landing at the airport were dramatic to experience and technically demanding for pilots. The low altitude manoeuvre required to line up with the runway was so spectacular that some passengers claimed to have glimpsed the television through apartment windows along the final approach.

1.Which of the following pictures can be a scene of Princess Juliana International Airport

满分5 manfen5.com

2.All of the following can be inferred from this passage Except ________.

A. The transportation of Winston Churchill Avenue might be affected by planes.

B. Lukla airport is the most dangerous airport because of extremely harsh weather

C. An inexperienced pilot might have difficulty landing on Kai Tak Airport

D. People on Maho Beach may have a good chance to view the plane flying overhead

3.Which of these airports is out of business now?

A. Lukla Airport

B. Princess Juliana International Airport

C. Gibraltar Airport

D. Kai Tak Airport

 

查看答案

It’s so difficult to follow the ups and downs of a 2-year-old. One moment he’s beaming and friendly; the next he’s sullen(愠怒的)and weepy, often for no apparent reason. These mood swings, however, are just part of growing up. They are signs of the emotional changes taking place as your child struggles to take control of actions, impulses, feelings and his body.

At this age, your child wants to explore the world and seek adventure. As a result, he’ll spend most of his time testing limits, his own, yours and his environments. Unfortunately, he still lacks many of the skills required for the safe accomplishment of everything he needs to do, and he often will need you to protect him.

When he oversteps a limit and is pulled back, he often reacts with anger and frustration, possibly with a temper tantrum (发脾气). He may even strike back by hitting, biting and kicking. At this age, he doesn’t have much control over his emotional impulse (冲动). So his anger and frustration tend to erupt suddenly in the form of crying, hitting or screaming. It’s his only way of dealing with the difficult realities of life. He may even act out in ways that unintentionally harm himself or others. It’s all part of being 2.

It’s not uncommon for toddlers to be angels when you’re not around, because they don’t trust people enough to test their limits. But with you, your toddler will be willing to try things that may be dangerous or difficult, because he knows you’ll rescue him if he gets into trouble.

Whatever protest pattern he has developed around the end of his first year will probably persist for some time. For instance, when you’re about to leave him with a sitter, he may become angry and throw a tantrum in anticipation (预想) of the separation. Or he may cry and cling to you. Or he could simply become subdued and silent. Whatever his behavior, try not to overreact by scolding or punishing him. The best tactic(策略) is to reassure him before you leave that you will be back and, when you return, to praise him for being so patient while you are gone. Take comfort in the fact that separations should be much easier by the time he’s 3 years old.

1.The “ups and downs” (Para. 1) of a 2-year-old refers to ________.

A. his falling down and standing up

B. his successes and failures in doing things

C. his good and bad traits

D. his mood swings

2.A 2-year-old still lacks all of the following EXCEPT _____________.

A. signs that express his emotional changes

B. skills necessary for accomplishing certain things

C. control over his emotional impulses

D. good methods of dealing with the difficult realities of life

3.Which of the following is true?

A. A 2-year-old doesn’t know how to express his anger and frustration.

B. A 2-year-old often intentionally harms himself or others.

C. A 2-year-old depends on his parents to do everything new and challenging.

D. A 2-year-old trusts his parents more than other people

4.When a mother is about to separate with her baby, she’d better __________.

A. leave without the baby’s knowledge

B. make the baby subdued and silent

C. comfort the baby that she’ll be back soon

D. ignore the baby’s reactions

 

查看答案

书面表达

在英语课堂上,你喜欢你的老师上课时只用英语,还是英语汉语兼用?请你围绕“How do you prefer your English classes to be taught? In English only, or in both English and Chinese?”这个话题,写一篇100-120词的英语短文。

注意:1.只选择一种授课形式;2.请以具体事例阐述你选择的理由。

命题、校对 高三备课组

 

查看答案

短文改错

During the summer holidays, I thought I should do anything meaningful instead of touring. So I got a job at fast food restaurant and worked there for a cleaner. I worked 7 hours a day for three week. The job was hard and boring and seemed endless, it made me so tired that I nearly left it halfway. Therefore, I stuck to it with determination. Every day I start off for work early in the morning and got to home late in the evening. Finally, I finished the job before the new school term began. Now, I understand that labor means. I consider it a successful experience, which is worth remembered forever.

 

查看答案

单词拼写

1.While there is no r______ on foreign entries at the film festival, those that win are in the minority.

2.Having been away from home for one and a half years, she was d______ to see her little girl, hoping she could be home in no time.

3.Jin Mao Tower has fire and life systems that allow people to save themselves rather than waiting for others to come to their r______.

4.If you want to improve your spoken English, you need to s______ every opportunity to speak.

5.It is u______ acknowledged that people cannot succeed or achieve their targets without a strong will and persistence.

6. After seeing children die of malaria(疟疾) in Hainan Island, Tu Youyou decided to c______ her life to the research.

7.The weather is c______ in London and rain is probable at any moment.

8.R______ from nearly 200 countries have gathered in South Africa for a U.N. conference on climate change.

9.Investigators have a______ enough evidence to put that thief in jail for many years.

10.Sally d______ stayed behind after work so as to spend some time alone with him, even though she had finished all her work.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.