满分5 > 高中英语试题 >

There are many older people in the world...

There are many older people in the world and there will be many more.A lime­known fact is that over 60 percent of the older people live in developing countries.According to the World Health Organization,by 2020 there will be 1 billion,with over 700 million living in developing countries.

It is a surprising fact that the population ageing is particularly rapid in developing countries.For example,it took France 115 years for the proportion of older people to double from 7 percent to 14 percent.It is estimated to take China a mere 27 years to achieve this same increase.

What are the implications of these increased numbers of older folk?One of the biggest worries for governments is that the longer people live,the more likelihood there is for diseases and for disability.Attention is being paid to the need to keep people as healthy as possible,including during old age,to lessen the financial burden on the state.

Another significant problem is the need for the younger generations to understand and value  the older people in their society.In some African countries,certainly in Asia,older people are  respected and regarded as the ones with special knowledge.Yet traditions are fading away daily,which does not ensure the continued high regard of older people.As society changes,attitudes will change.

Much needs to be done to get rid of age discrimination (歧视) in employment.Life­long learning programs need to be provided to enable older people to be active members in a country’s development.

Social security policies need to be established to provide adequate income protection for older people.Both public and private schemes are vital in order to build a suitable safety net.

To achieve equality in such matters will take considerable time and effort.One thing is sure:there is no time to be lost.

1.The proportion of older people________.

A.is bigger in developed countries than in developing countries

B.is one­seventh of the population in developing countries

C.will increase much faster in China than in France

D.will be sixty percent in developing countries by 2020

2.According to the passage,which of the following are governments most worried about?

A.The diseases and disability of older people.

B.The longer life and good health of people.

C.The loss of taxes on older people.

D.The increasing respect for older people.

3.It is stated directly in the passage that older people should________.

A.be treated differently in different cultures

B.enjoy a similar lifestyle

C.be ignored as society changes

D.be valued by the younger generations

4.Which of the following measures is NOT mentioned to solve the population ageing problem?

A.Getting rid of age discrimination in employment.

B.Ensuring adequate income protection for older people.

C.Providing free health care for sick older people.

D.Supplying life­long learning programs to older people.

5.The author concludes in the last paragraph that________.

A.governments have spent lots of time in solving the ageing problem

B.population ageing is a hard problem,but it needs to be solved urgently

C.people are too busy to solve the population ageing problem

D.much time and effort will be lost in solving the ageing problem

 

1.C 2.A 3.D 4.C 5.B 【解析】 语篇解读 本文为一篇说明文。老年人口的比例在发展中国家猛增,这无疑会带来很多问题,尽管这一问题很棘手,但解决这一问题势在必行、刻不容缓。 1.解析: 推理判断题。根据文章第二段内容可知,在法国,115年里老年人口的比例从7%增长到了14%,而在中国仅仅用于23年的时间就达到了这个增长幅度。因此可推知,将来中国老龄人口比例的增长速度要比法国快得多。 答案: C 2.2】解析: 细节理解题。根据第三段第二句“One of the biggest worries for governments is that the longer people live,the more likelihood there is for diseases and for disability.”可知,政府担心,人们活的寿命越长,人们的健康压力会越大。 答案: A 3.3】解析: 细节理解题。根据第四段第一句“Another significant problem is the need for the younger generations...society.”可知,年轻人应该理解和尊重老年人,D项为文章中直接陈述的观点。 答案: D 4.4】解析: 细节理解题。根据倒数第三段第一句可知,A项表述正确;根据倒数第二段第一句可知,B项表述正确;根据倒数第三段第二句可知,D项表述正确。 答案: C 5.5】解析: 段落大意题。根据最后一段中“there is no time to be lost”可知,作者认为,尽管人口老龄化这一问题很棘手,但解决它已经是刻不容缓了。 答案: B
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Mother used to ask me what the most important part of the body is.Through the years I would ____a guess at what I thought was the correct____.When I was younger,I thought sound was very important to us as humans,____I said,“My ears,Mommy.” She said,“No,many people are ___.”

Since making my first attempt,I had considered the correct answer carefully.So several____later,I told her,“Mommy,____is very important to everybody,so it must be our___.”She looked at me and told me,“You are learning fast,but the answer is not correct because there are many people who are blind.”

Over the years,Mother asked me a couple more times and always her answer was____.Then last year,my grandpa died.Everybody was____.When it was our turn to say our final____to Grandpa,my Mom asked me,“Have you found the answer to my usual question—what is the most important body part____,my son?”

I was____when she asked me this now.I always thought this was a game between her and me.She saw the____on my face and told me,“This question is very important.It shows that you have really lived your life.For every part you gave me____,I have told you were wrong and I have given you an example____.But today is the day you need to learn this important lesson.” She looked down at me as only a mother can.I saw her eyes well up with tears.She said,“Son,the most important body part is your____.” I asked,“Is it because it holds up my head?”

She replied,“No,it is because it can hold the head of a friend or a loved one when they cry.Everybody needs a shoulder to____on sometime in life,my son.I only hope that you have enough love and friends that you will always have a shoulder to cry on when you ____ it.”

Then and there I knew the most important body part is not a selfish one—it is sympathetic to the___of others.People will forget what you said.People will forget what you did.But people will____forget how you made them feel.

1.A.make    B.reply

C.think D.contribute

2.A.guess  B.answer 

C.part D.choice

3.A.anyhow   B.otherwise

C.therefore D.however

4.A.deaf   B.blind 

C.dumb    D.disabled

5.A.days   B.minutes

C.months            D.years

6.A. hearing  B.touching

C.sight  D.taste

7.A.eyes  B.ears

C.hands   D.legs

8.A.right B.wrong

C.the same   D.different

9.A.injured   B.hurt 

C.wounded    D.damaged

10.A.sorry    B.hello

C.good­bye   D.yes

11..A.already   B.still

C.though   D.yet

12.A.pleased   B.shocked 

C.disappointed   D.satisfied

13.A.confusion   B.smile 

C.question   D.excitement

14.A.in the future  B.at present 

C.in the past    D.for the moment

15.A.how    B.why 

C.what    D.where

16.A.back   B.head 

C.neck   D.shoulder

17.A.cry   B.rest 

C.put   D.carry

18.A.accept   B.get 

C.need    D.have

19.A.embarrassment   B.pain 

C.anger   D.awareness

20.A.never   B.ever 

C.completely  D.forever

 

查看答案

(2014·河北保定模拟)The authorities will________the case further before they can come to a conclusion about it.

A.look out B.look up

C.look through D.look into

 

查看答案

(2014·日照模拟)What I value most for a holiday is________I relax myself after the heavy work.

A.that B.how

C.when D.what

 

查看答案

(2014·福建龙岩一中月考)The author of the article believes that it is the test system,________teachers,that is responsible for the heavy burden of the middle school students nowadays.

A.rather than B.or rather

C.other than D.more than

 

查看答案

(2014·临川一中检测)Hurry up!The train________.You know it________at 800 am.

A.leaves;leaves B.is leaving;leaves

C.leaves;is leaving D.is leaving;is leaving

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.