满分5 > 初中英语试题 >

People have seen the colorful shared bik...

    People have seen the colorful shared bikes (共享单车) in the city streets around China for two years. People can rent (租用) them with a smart phone app and then park anywhere they choose. To relieve (减少) traffic jams and air pollution, many cities have introduced bike-sharing services. But sometimes, dreams are not so perfect.

  

It is true that it is convenient for people to go out by shared bike. As shared bikes become more popular, problems showed up. According to news reports, users treated shared bikes badly. After people used the bikes, some of them just threw them onto streets and even into the ditches (水沟). Some people stole the bikes or locked them up in chains (链条). A month ago, the police fined a man in Shanghai 1,000 yuan, because he stole a shared bike.

Besides, the damage to the QR codes (二维码) on the bikes has brought huge losses to bike-sharing companies, like Mobike (摩拜单车). If the QR code is bad, people cannot use the bike anymore. It can take several hundred yuan for the company workers to find a lost bike and repair it. Mobike has 100 credit scores for each user. Once the score drops to below 80, bike rental (租金) will go up five yuan per 30 minutes.

However, punishment may not be the best way to stop shared bikes from being stolen or damaged. Bike-sharing services will work better only if people follow the rules and show respect for the bikes.

1.People can easily rent a shared bike with _________.

A.a map B.a card C.a bike key D.a smart phone app

2.Why did a man in shanghai get fined 1000 yuan?

A.He threw the bike onto street. B.He stole a shared bike.

C.He damaged the QR codes on the bike. D.He found a lost bike.

3.Many problems appeared after people used the bikes. Some people ________.

       Which one is NOT mentioned (提到)?

A.damaged the QR codes. B.stole the shared bikes.

C.sold the shared bikes online. D.threw the bikes onto streets or into ditches.

4.The underlines word “credit” in the last second paragraph refers to(指的是)_____.

A.信用 B.免费单 C.兑换券 D.积分

5.What can we infer (猜测) from the passage?

A.It is unnecessary to have shared bike in the city.

B.The best way to relieve traffic jam to is have more undergrounds.

C.If people follow the rules, the bike-sharing services will work better.

D.Punishment can stop shared bikes from being stolen or damaged.

 

1.D 2.B 3.C 4.A 5.C 【解析】 短文大意:短文介绍了共享单车的优点和在使用过程中出现的问题,告诉人们,只有人们遵守规则,尊重自行车,共享单车服务才能更好地运行。 1.题意:人们可以通过一款智能手机应用轻松租到共享单车。考查细节理解。a map一张地图;a card一张卡片;a bike key一把自行车钥匙;a smart phone app一部智能手机app。根据“People can rent them with a smart phone app and then park anywhere they choose人们可以通过智能手机应用租用它们”,可知选D。 2.题意:为什么上海一名男子被罚款1000元?考查细节理解。根据“A month ago, the police fined a man in Shanghai 1,000 yuan, because he stole a shared bike一个月前,上海警方对一名男子罚款1000元,因为他偷了一辆共享单车”,可知He stole a shared bike符合题意,故选B。 3.题意:人们使用自行车后出现了很多问题。一些人在网上出售共享单车。哪一个没有提到?考查细节判断。A. 损坏二维码。B. 偷共享单车。C. 在网上出售共享单车。D. 把自行车扔到街上或沟里。根据“the damage to the QR codes on the bikes has brought huge losses to bike-sharing companies, like Mobike”可知A说法正确;根据“Some people stole the bikes or locked them up in chains”可知B说法正确;根据“After people used the bikes, some of them just threw them onto streets and even into the ditches”可知D说法正确。没有提及sold the shared bikes online,故选C。 4.题意:在倒数第二段中用下划线标出“credit”一词指的是_____。考查词义理解。根据下文“Once the score drops to below 80, bike rental will go up five yuan per 30 minutes一旦分数降至80分以下,自行车租赁价格每30分钟将上涨5元”,可知信用积分是100分;“credit”表示信用,故选A。 5.题意:我们能从这篇文章中推断出什么?考查推理判断。A. 在城市里共用自行车是不必要的。B. 缓解交通堵塞的最好办法是多建一些地铁。C. 如果人们遵守规则,共享单车服务将会更好。D. 惩罚可以阻止共享单车被盗或损坏。根据最后的主题句“Bike-sharing services will work better only if people follow the rules and show respect for the bikes只有人们遵守规则,尊重自行车,共享单车服务才能更好地运行”,可知呼吁人们遵守规则,更坏地共享单车服务。ABD三项不合文意,故选C。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Rewrite the following sentences as required.(按要求改写句子,每空格限填一词)

1.Jack used to have a cup of tea after dinner.(改为否定句)

Jack _______ _______ to have a cup of tea after dinner.

2.My grandparents have never tried shopping on the Internet.(改为反意疑问句)

My grandparents have never tried shopping on the Internet, ______ ______?

3.Mr. Robert will be back in two weeks.(对划线部分提问)

_______ _______ will Mr. Robert be back?

4.I spend two hours doing my homework every day.(保持原意不变)

It _______ ________ two hours to do my homework every day.

5.new neighbourhood, to, convenient, in, go shopping, it, is, your(连词成句)

__________________________________________________________?

 

查看答案

--My sister has got a bad cold yesterday.    --___________.

A.You’d better go to see the doctor. B.That’s all right.

C.I’m sorry to hear that. D.What’s the matter with you?

 

查看答案

They _______ the rest of the money on books and clothes.

A.cost B.paid C.spent D.took

 

查看答案

May _____ hot dogs and apple pie from America yesterday.

A.sells B.selling C.sell D.sold

 

查看答案

If he ____ next week, he will attend my birthday party.

A.will come B.come C.comes D.coming

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.