满分5 > 初中英语试题 >

阅读短文,根据短文内容,从下面各小题所给的四个备选项中,选出最佳选项。 Many...

阅读短文,根据短文内容,从下面各小题所给的四个备选项中,选出最佳选项。

Many Chinese students may want to study abroad after high school. But at the same time, more and more foreign students are coming to study in China.

According to a report from www.the Students.com, 397635 international students came to China in 2015. China is now the third most popular country for international students behind the United States and the United Kingdom.

In the summer of 2016, 55 students and teachers from Germany came to China and joined a summer camp. They were interested in traditional Chinese culture; they visited several schools in Beijing. They learned to make dumplings, play Chinese kung fu and do paper cutting. If they like Chinese handwriting, they can learn calligraphy. By communicating with Chinese people, they could have a close relationship with their new friends they could know more about China.

In 2018, especially young people in Germany, have become more interested in learning Chinese. There are more cultural exchanges between Germany and China. German students have had chances to learn more about Chinese culture, history and its life today. Almost 400 German schools have Chinese classes. Over 8000 German students study in China.

1.According to a report,__________is the third most popular country for international students in 2015.

A.Germany B.the United Kingdom C.China D.the United States

2.The German students learned to do the following things in China except_________.

A.playing ping-pong B.making dumplings

C.paying Chinese kung fu D.doing paper cutting

3.What does the underlined word calligraphy mean in Chinese?

A.豫剧 B.书法 C.太极 D.油画

4.How many German schools have Chinese classes in 2018?

A.40. B.55. C.Almost 400. D.Over 8000.

5.Which of the following is TRUE?

A.55 students and teachers from Germany came to China in 2015.

B.German students have become interested in learning modern Chinese culture.

C.There are fewer cultural exchanges between China and Germany.

D.More and more foreign students come to study in China now.

 

1.C 2.A 3.B 4.C 5.D 【解析】 本文讲越来越多的国际留学生开始学习中文,并来到中国交流学习,他们对中国的传统文化很感兴趣,包括包饺子、学中国功夫、剪纸和书法等。 1.细节理解题。根据第二段“…397635 international students came to China in 2015. China is now the third most popular country for international students”可知,2015年最受国际学生欢迎的第三位国家是中国,故选C。 2.细节理解题。根据第三段第三句“They learned to make dumplings, play Chinese kung fu and do paper cutting.”可知,德国学生在中国学习包饺子、学中国功夫、剪纸,没有提到打乒乓球,故选A。 3.词义猜测题。根据第三段第四句“If they like Chinese handwriting, they can learn calligraphy.”可知,喜欢中国书法的人可以学习calligraphy,所以calligraphy应该与书法类似,故选B。 4.细节理解题。根据最后一段“In 2018…Almost 400 German schools have Chinese classes.”可知,2018年上中文课的德国学校大约有400所,故选C。 5.推理判断题。根据第三段第一句“In the summer of 2016, 55 students and teachers from Germany came to China…”可知,55名学生和老师去中国是在2016年,而不是2015年,A项错误;根据第三段第二句“They were interested in traditional Chinese culture”可知,德国学生对中国传统文化感兴趣,而不是现代文化,B项错误;根据第四段第二句“There are more cultural exchanges between Germany and China.”可知,中德之间产生了更多文化交流,而不是更少,C项错误;根据第四段最后一句“Over 8000 German students study in China.”可知,来中国学习的德国学生比以前更多了,D项正确。故选D。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

阅读短文,根据短文内容,从下面各小题所给的四个备选项中,选出最佳选项。

The well-known “new great inventions” of modern China have made our daily lives more convenient.

High-speed trains

China created its first high-speed railway line in 2008. Since then, the number of passenger trips has grown by over 30 percent every year. By 2016, more than 5 billion trips had been taken on the trains. By 2020, one-fifth of the country’s 150000-km railway network will be used by the trains. This network will link more than 80 percent of major cities across China.

Mobile payment

Mobile payment is turning China into a “cashless society”. Instead of paying by cash(现金) customers now pay for their goods and some kinds of bills simply by typing a short password into the Alipay(支付宝) or Wechat Pay app on their mobile phone.

Shared bikes

China has surprised the world with how quickly shared bikes are widely used. Nowadays, bike users can simply pick up or park the bike on the street through GPS and smart phone apps. China's two leading bike-sharing companies, Mobike and Ofo, have been opening their overseas markets in Singapore, the UK and the United States.

Online shopping

With around 751 million Internet users, China has been the world's largest and fastest growing online shopping market. Because of lower costs and fewer licensing requirements(执照要求), it’s easier for sellers to open an online shop in China. In 2016, more than 20 million jobs of rural areas were created, with over 8.1 million running their own online shops.

1.What is the passage mainly about?

A.The fast-developing technology. B.Modern China.

C.China’s new great inventions. D.Convenient daily lives in China.

2.By 2020_________of major cities across China will be linked by high-speed trains network.

A.20% B.40% C.60% D.80%

3.Mobile payment makes shopping more convenient in China because customers_________.

A.can go shopping without mobile phone B.needn’t take cash

C.don’t have to use a password D.needn’t pay for the bills

4.Shared bikes can be picked up or parked_________.

A.on the street B.in mobike and Ofo

C.in park D.in markets

5._________can make online shopping develop so fast in China.

A.Lower costs B.Fewer licensing requirements

C.More job chances D.A, B, and C

 

查看答案

阅读短文,根据短文内容,从下面各小题所给的四个备选项中,选出最佳选项。

My interest in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didn’t really like cooking and when she did cook, I didn’t like her food. Once I was watching something about cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find.

During a year, I had produced most of its recipes (食谱)and was ready for a bigger challenge. I wanted to create my own dishes and I started cooking for more people than just my family. To my joy, my parents allowed me to build a test kitchen. I did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. Later, my mom and I set up a dinner club that organized monthly events inside my home. Now as a teen chef(主厨), I have also cooked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for the money, but because I love cooking.

Now I know that when you stop caring whether you'll be famous or do well. Your dream will come to you.

1.The writer is now_________.

A.a TV star B.a news reporter

C.a well-known bookseller D.a good chef

2.What made the writer begin to cook?

A.His parents' wish. B.The customers' advice.

C.His mother’s delicious food. D.The information about cooking on TV.

3.After producing most of the recipes in the cookbook, the writer wanted to_________.

A.take cooking lessons B.write his cookbook

C.make new dishes of his own D.open a restaurant

4.The underlined word “it” in Paragraph 2 refers to(指代) “_________”.

A.the books B.a test kitchen C.a dinner club D.the country

5.What is important for the writer?

A.Finding a good job. B.Making lots of money.

C.Doing what he loves. D.Becoming famous.

 

查看答案

阅读短文,判断短文后句子的意思是否与短文内容相符。用“T”表示相符,“F”表示不相符。

Basketball is a much-loved and active sport that is enjoyed by many for fun and exercise. It is over 100 years old and is played by more than 100 million people in over 200 countries. In China,you can sometimes see people playing basketball in parks, schools and even in factories.

Basketball was invented by a Canadian doctor named James Naismith, who was born in 1861. When he was at college, his teacher asked the class to think of a game that can be played in the winter. Dr. Naismith created a game to be played inside on a hard floor. Dr Naismith divided the men in his class into two teams and taught them to play his new game. The purpose of the game is for players to get a ball into the “basket”. Players on the same team must work together to help each other get the ball in the other team's basket. At the same time, they need to stop the competing team from getting the ball into their own basket. That is basketball game.

1.Basketball is now played by more than 100 million people in over 200 countries.

2.James Naismith was born in 1681 and he was a Canadian doctor.

3.Dr Naismith created a game to be played outside in winter.

4.The game which James Naismith invented is played between two teams.

5.In China, basketball is a much-loved and active sport that is enjoyed by many for fun and exercise

 

查看答案

    Riding a Mobike on the street, you might hear some people speaking Chinese aloud. urning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store you see that Huawei smartphones are  _____ .

But you’re not in China—you’re in Manchester in Britain. In fact, you might see _____ things in many other cities. Chinese products have been  _____ worldwide.

Chinese food has been enjoyed in western countries for a long time. To  _____ local peoples tastes, Chinese restaurants have made some changes to the  _____. Unlike Chinese, Australian people don’t like to eat meat with the bone _____ .So Chinese restaurants there provide big pieces of meat without bones, _____ for fish.

Some Chinese brands(品牌)are also becoming more ______ In many cities in Europe stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers. And more than half of US-owned drones (无人机 are Chinese models. They’re not simply made in China, but designed and developed in the _____ .

In the past, most western people thought Chinese products were cheap and not dependable. But now, things have changed greatly. Made in China becomes cool. More and more people  _____ Chinese brands.

1.A.for fun B.at work C.on sale D.in use

2.A.similar B.different C.common D.unusual

3.A.stored B.collected C.received D.accepted

4.A.meet B.copy C.spread D.answer

5.A.kitchens B.drink C.dishes D.services

6.A.up B.out C.on D.in

7.A.just B.even C.yet D.still

8.A.traditional B.expensive C.practical D.popular

9.A.country B.circle C.field D.town

10.A.sell B.trust C.improve D.question

 

查看答案

—What a heavy rain! Will it last long?  —________.The rain season has come.

A.I think so B.I'm afraid not C.Of course not D.Don’t worry

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.