满分5 > 初中英语试题 >

Li Shizhen (李时珍) was one of the most fam...

    Li Shizhen (李时珍) was one of the most famous doctors in Chinese history.  He was born in Qichun, Hubei in 1518.

Both of Li Shizhen’s father and grandfather were doctors.  Li Shizhen’s grandfather was a country doctor who traveled in the countryside with a bag of herbs (药草) and medications and cured (治愈) people. His father was doctor who wrote several books.

     Li Shizhen used to help his father in his medical practice when he was young.  Li Shizhen’s father wanted him to enter politics (从政).  Li Shizhen studied for the exams and passed the country-level examination, but he was never able to pass the imperial (帝国的) examination.

      When he was 38, he cured the son of the Prince of Chu and was invited to be an official in that court (宫廷) A few years later,  he became an official at the Imperial Medical Institute.

      Even though he fulfilled his father’s dream, he didn't want to continue working for the court.

One year later, he left the court and returned to be a doctor again.

      Li Shizhen. was famous for his book, Compendium of Materia Medica 《本草纲日 ).  He spent 27 years writing the book. Unluckily, Li Shizhen died before the book was officially published. It is such a successful book.  Now it is still one of the most important medical books in China.

1.What was Li Shizhe’ s grandfather?

A.An official. B.A prince. C.A country doctor. D.A writer.

2.What did Li Shizhen’s father want Li Shizhen to do?

A.To be a doctor. B.To write a book. C.To be a prince. D.To enter politics.

3.When he was 38, Li Shizhen cured _     .

A.his grandfather B.the son of the Prince of Chu

C.an official in that country D.a famous doctor

4.According to the passage, what was Li Shizhen famous for?

A.Working for the court. B.The book, Compendium of Materia Medica.

C.His long traveling. D.Curing a lot of people.

5.What does the passage mainly talk about?

A.Li Shizhen’s life. B.Li Shizhen’s grandfather’s life.

C.Li Shizhen’s father’s life. D.Li Shizhen’s book.

 

1.C 2.D 3.B 4.B 5.A 【解析】 本文介绍了李时珍的生活。李时珍的父亲和祖父都是医生。但是李时珍的父亲想让他从政。于是李时珍就为考试而学习,并通过了国家级考试,但他永远无法通过帝王考试。当他38岁时,他治好了楚王的儿子,几年后被邀请到朝廷做官。尽管他实现了他父亲的梦想,但他不想继续为医院工作。一年后,他离开了朝庭,重新当了医生。他花了27年写了闻名的《本草经》这本书。这是一本非常成功的书。现在它仍然是中国最重要的医学书籍之一。 1.细节理解题。A. An official. 一位官员;B. A prince. 一位王子;C. A country doctor. 一位乡村医生;D. A writer. 一位作家。根据Li Shizhen’s grandfather was a country doctor who traveled in the countryside with a bag of herbs (药草) and medications and cured (治愈) people. 可知,李时珍的祖父是一位乡村医生,他带着一袋药草和药物到农村行医,治好了很多人。故选C。 2.细节理解题。A. To be a doctor. 做一名医生。B. To write a book. 写一本书。C. To be a prince. 做一名王子。D. To enter politics. 进入政界。根据Li Shizhen’s father wanted him to enter politics (从政).可知,李时珍的父亲想让他从政。故选D。 3.细节理解题。根据When he was 38, he cured the son of the Prince of Chu and was invited to be an official in that court (宫廷). 可知,当他38岁时,他治好了楚王的儿子,几年后被邀请到朝廷做官。故选B。 4.细节理解题。由句子Li Shizhen, was famous for his book, Compendium of Materia Medica 《本草纲日 》. 可知,李时珍,以其著作《本草经》而闻名。故选B。 5.主旨大意题。A. Li Shizhen’s life. 李时珍的生活。B. Li Shizhen’s grandfather’s life. 李时珍的祖父的生活。C. Li Shizhen’s father’s life. 李时珍的父亲的生活。D. Li Shizhen’s book. 李时珍的书。根据短文的第一段Li Shizhen (李时珍) was one of the most famous doctors in Chinese history. He was born in Qichun, Hubei in 1518. 李时珍是中国历史上最著名的医生之一。1518年出生于湖北启春。可知,本文介绍了李时珍的生活。故选A。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

My best friend Ally and I spare a few hours of our time every week as volunteers for BuddyBall. It’s a _________________  that helps disabled kids do sports and make new friends.

So what does a buddy ( 伙 伴 ) do?   _______________________, I am a buddy for an eleven-year-old boy Tom. He is in a wheelchair and is a good basketball player, but just like any kid, it upsets him ___________  he misses a shot or makes a bad pass. He starts to cry and doesn’t want to play. Sometimes he even wants to _______. So, as his buddy, I encourage him. Now we’re working on our basketball skills together. It’s great to see how he has   _________________  and he doesn’t get upset so easily.

Ally is a buddy for Clara, a kid with very few language skills. She is also a bit_________! She likes running away. Ally has learned how to work with Clara and to get her to join in the_______. Now she loves baseball and has more friends. Next week she’s playing in a team. Her parents are _______ happy about BuddyBall and they say that Clara is more confident ( 自 信 的 ) and _________________ after her BuddyBall sessions.

BuddyBall is a great chance for everyone! Differences ________________  and we realize that we’re all just kids loving sports. I love doing BuddyBall because I know I’m doing something meaningful!

1.A. decision B. subject C. program

2.A. In the end B. On the way C. At the moment

3.A. when B. until C. before

4.A. keep on B. get down C. give up

5.A. dreamed B. improved C. prepared

6.A. wild B. friendly C. easy-going

7.A. games B. discussions C. lessons

8.A. hardly B. truly C. possibly

9.A. careful B. sociable C. creative

10.A. increase B. remain C. disappear

 

查看答案

—Could you tell me           ? —Certainly. In half an hour.

A.when will the train to Beijing leave

B.when the train to Beijing would leave

C.when the train to Beijing left

D.when the train to Beijing leaves

 

查看答案

The two best friends promise each other that they will never ________. They will be the best friends forever.

A.give up B.break up C.set up D.wake up

 

查看答案

–Mum, may I go to see a film with my cousin?

- You _______ go if you have finished your homework.

A.must B.need C.should D.can

 

查看答案

Wu Dajing, a _________Chinese skater, set a new world record at the Short Track World Cup

last year.

A.25-years-old B.25 year old C.25-year-old D.25 years old

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.