满分5 > 初中英语试题 >

Welcome to our charming city, Ningbo an...

 

Welcome to our charming city, Ningbo and you will surely have a great time here. Probably you will come across some culture differences, especially the table manners. While having meals, the main difference on the Chinese dinner table is chopsticks instead of a knife and fork, but that's only superficial(表面的)一Besides, in the more upscale(高级的)restaurants, you can always ask for a knife and fork, if you find the chopsticks unavailable. The real difference is that in the West, you have your own plate of food, while in China the dishes are placed on the table and everyone shares. If you are being treated to a formal dinner and particularly if the host thinks you're in the country for the first time, he will do the best to give you a taste of as many different types of dishes as possible.

The meal usually begins with a set of at least four cold dishes, to be followed by the main courses of hot meat and vegetable dishes. Soup then will be served (unless in Guangdong style restaurants) to be followed by staple food (主食) ranging from rice, noodles to dumplings. If you wish to have your rice to go with other dishes, you should say so beforehand提前),as most of the Chinese prefer to have the staple food at the end of the meal or have none of at all.

Perhaps one of the things that surprises Western visitors most is that some of the Chinese hosts like to put food onto the plates of their guests. At formal dinners, there are always "serving" chopsticks and spoons for this purpose, but some hosts may use their own chopsticks. This should be taken as a sign of true friendship and politeness.

It is always poise to eat the food. If you do not want to eat it, just leave the food on the plate.

People in China tend to over-order food, as it is embarrassing to the host if all the food is finished.

When you have had enough, just say no. Or you will find yourself always overeating!

1.The passage above mainly tells about culture differences in________.

A.table manners B.cooking dishes

C.serving guests D.making friends

2.The food at a Chinese home will be served in the order of _____________.

a. a set of four cold dishes

b. staple food, such as rice noodle or dumplings

c. the main courses of hot meat and vegetable dishes

d. serving soup

A.acbd B.cabd C.acdb D.cadb

3.What may surprise the western visitors most is that __________________.

A.Chinese hosts like to over-order the food

B.there are few serving chopsticks and spoons

C.Chinese hosts like to leave food on the table

D.Chinese hosts often put food onto their guests' plates

4.This article is probably written for _____________________.

A.Chinese hosts B.Ningbo family

C.western visitors D.culture researchers

 

1.A 2.C 3.D 4.C 【解析】 这篇短文是写给外国游客的,来宁波旅行的时候,他们会发现中国文化和西方文化有很多不同,尤其是餐桌礼仪。文章中介绍了在中国餐桌上的一些具体做法和习俗。 1.主旨大意题。根据文意以及短文第一段 “Probably you will come across some culture differences, especially the table manners.”可知,短文中主要介绍的是中国的餐桌礼仪。故选A。 2.细节理解题。根据短文第二段 “The meal usually begins with a set of at least four cold dishes, to be followed by the main courses of hot meat and vegetable dishes. Soup then will be served (unless in Guangdong style restaurants) to be followed by staple food (主食) ranging from rice, noodles to dumplings.”可知,在中国的餐桌上,先上凉菜,然后是热的肉菜或素菜,接下来是汤和主食。故选C。 3.细节理解题。根据短文第三段 “Perhaps one of the things that surprises Western visitors most is that some of the Chinese hosts like to put food onto the plates of their guests.”可知,最让西方人感到吃惊的是中国的主人喜欢把食物放在客人的盘子里。故选D。 4.推理判断题。根据短文开头 “Welcome to our charming city, Ningbo and you will surely have a great time here. Probably you will come across some culture differences, especially the table manners.”,这里提到“欢迎来宁波,也许你会遇到一些文化差异,尤其是餐桌礼仪”,由此可知,文章是写给西方游客的。故选C。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

    The kids in Room 22 used to be afraid of Nick Nelly. Sometimes he was really rude. He pushed kids in line and said, "Get out of the way and let me in front."

One day, a new kid called Jake came to Room 22. He was short and skinny. He had red hair and freckles. When the teacher wasn't looking, Nick made faces at Jake and some kids laughed. Jake was in front of Nick in the line. Again Nick pushed Jake in line and said "Let me in front." But Jake just smiled at Nick and said no. Nick went red and was furious. Kids never said no to him. But he couldn't do anything because the teacher was looking.

When Jake went to the classroom, Nick snatched(抢夺)his pencil. But Jake just smiled and said "You can have it. This is my sister's. She likes pink but I don't." The kids laughed. But Nick didn't. He went red again!

At lunchtime, Jake went to play soccer. Jake could play soccer well. He could stop every ball. Jake kicked the ball to Nick and asked him to stop the ball, but Nick failed and slid over in the mud. The kids laughed but Jake didn't. Instead, he told Nick how to stop the ball very patiently. From then on, Jake showed Nick all he knew about soccer. He showed him how to hit the ball with his head and how to stop a fast ball.

After that, Nick and Jake were friends. Now, no one is afraid of Nick. Because Jake showed Nick how to be a friend.

1.Why were the kids in Room 22 afraid of Nick?

A.Because he used to be rude to others. B.Because he behaved so foolish.

C.Because he often played jokes on them. D.Because he pushed kids to the ground.

2.What does the underlined word furious probably mean?

A.Silent. B.Angry. C.Shy. D.Afraid.

3.How did Jake show Nick to be a friend?

A.By laughing at him in class. B.By staying out of the line

C.By presenting him' with a pink pencil. D.By helping him play soccer well.

4.Which one could be the best title for the story?

A.How to Play Soccer B.How to Make Friends

C.Nick and Jake D.Two Friendly Kids

 

查看答案

 

 

Dec 11th

Dear Morey,

I just got your letter with the picture of you riding your e-bike to work. From the smile on your face, I can tell how much you' enjoy that. I still remember when you could hardly ride a bicycle. You've come a long way!

Now here's some advice. I'm sure you're a good rider. But it is dangerous to ride without a helmet(头盔). So please get yourself a helmet. Wear it every time you ride. A helmet will help protect you from a head injury.

No, I'm not trying to be a bossy(多管事的)know-it-all. I just don't want a bad fall to: take that smile away from your face. When you visit me this summer, bring your helmet. Let's enjoy some great rides together!

Your cousin,

Vera

 

1.Who is Morey?

A.Vera's doctor. B.Vera's cousin.

C.Vera's classmate. D.Vera's friend.

2.What can you learn from Morey' s picture?

A.He is not a good rider. B.He is afraid of riding his e-bike.

C.He spent little time learning riding. D.He is not wearing a helmet on riding.

3.Why does Vera write this letter to Morey?

A.Because she is very bossy. B.Because she doesn't have an e-bike.

C.Because she cares a lot about safety. D.Because she wants to look up to him.

 

查看答案

    Once there was a tree, and a little boy. Every day, the boy would come and gather her leaves, make _____ into crowns, and play king of the forest. He would _____ up her trunk(树干),swing from her branches, and eat apples. When he was _____,he would sleep in her shade. And the boy loved the tree very much. And the tree was happy.

But time went by, and the boy grew older, the tree was _____ alone.

Then one day, the boy came to the _____and the tree said, "come, boy, come and climb my truck and swing from my branches and eat apples, play _____ my shade and be happy." "I am too big to climb and play," said the boy, "I want to _____ things and have fun. I need some money. Can you give me some money?" "I am so sorry," said the tree, "I don't have money. I have only, leaves and apples. Take my apples and _____ them, so you'll have money and be happy. " _____ the boy gathered her apples and carried them away. The tree was happy.

______ a long time, the boy came back and the tree shook with ______. She shouted, "come, boy, come and climb my truck and swing from my branches and be happy." "I am too ______ to climb trees," said the boy, "I want a wife and I want children, so I need a house. Can you give me a house?" "I have ______ houses" said the tree, "But you can ______ my branches and build a house. Then you will be happy." So the boy cut off her branches and carried them away. And The tree was happy.

Year after year, the boy came back only for ______ he needs from the tree. But the tree was happy to give the boy anything that she could give him, leaving her stump(树桩)in the end.

1.A.her B.him C.them D.it

2.A.climb B.stay C.get D.cut

3.A.happy B.tired C.excited D.surprised

4.A.never B.ever C.seldom D.often

5.A.apples B.tree C.shade D.branch

6.A.in B.with C.for D.above

7.A.review B.steal C.buy D.list

8.A.repeat B.spread C.protect D.sell

9.A.But B.So C.Or D.However

10.A.With B.For C.After D.Before

11.A.sadness B.happiness C.coldness D.kindness

12.A.busy B.free C.afraid D.small

13.A.many B.some C.any D.no

14.A.take down B.put off C.cut off D.burn down

15.A.whatever B.wherever C.whenever D.however

 

查看答案

书面表达。

作为英语学习者,我们都有自己的学习体会和经验,请根据以下提示内容以“How to be a good English learner”为题写一篇短文。

1.记忆单词,短语和有用的句子;

2. 认真听课,记笔记,尝试用英语写日记;

3. 听英语歌曲,看英文电影,阅读英语故事,通过小组学习提高自己;

4. 词数控制在80词左右,可适当自由发挥,文中不能出现真实姓名和学校。

How to be a good English learner?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

查看答案

根据提示,完成句子,每空一词。(包括缩写词)

1.拥有健康的生活方式很重要。

It’s important to have a ________ ________.

2.作为中国人,我们应该为一带一路感到自豪。

As Chinese, we should be ________ ________ the Belt and Road.

3.She wants to join the art club. (对画线部分提问)

________ club ________ she want to join?

4.She usually takes the bus to school. (改为同义句)

She usually goes to school ________ ________.

5.You can’t run in the hallways. (改为祈使句)

________ ________ in the hallways!

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.