满分5 > 初中英语试题 >

Yu Guangzhong is a popular poet. He was ...

    Yu Guangzhong is a popular poet. He was well-known for his nostalgia he describes in his poems.

On Dec. 14. 2017, the famous Chinese poet Yu Guangzhong lost his life at the age of 89 in Taiwan. Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu. He and his family moved to Taiwan in the1950s. He lived and worked there until his death.

Nostalgia is Yu’s masterpiece, and he expresses his homesickness for the Chinese mainland when he was in Taiwan in it.

Published in1971, the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide. The poem appears in Chinese high school textbooks.

Besides his achievements in poetry, Yu was also a successful essay writer, critic and translator.

Yu spent his whole life writing. “The reason why I stick to writing till today comes down to my passion for the Chinese language, "he once said in a2015 interview with People's Daily. He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.

 

Word Bank:

nostalgia n. 乡愁     critic n. 评论家       passion n.热情     strengthen vt. 加强

1.Yu Guangzhong is especially famous for _______________.

A.the nostalgia in his poems B.his death on Dec. 14

C.his love for Taiwan D.His excellent translations

2.What's the meaning of the underlined word “masterpiece"?

A.论文 B.杰作 C.稿件 D.短板

3.Which of the following is TRUE about Yu Guangzhong?

He was born in Nanjing

He is a successful essay writer

He loves his mother and motherland

He is loved by the readers in China Mainland

Yu Guangzhong doesn't like Taiwan

A.①②③⑤ B.①②④⑤ C.①②③④ D.①③④⑤

4.The passage may come from ________________.

A.a travel magazine B.a news report

C.a collection of poems D.a magazine on pictures

 

1.A 2.B 3.C 4.B 【解析】 本文是一篇记叙文,主要讲述了著名诗人余光中的生平以及他的代表作《乡愁》。在文中,余光中深深地表达了对母亲以及对祖国的思念和热爱之情。 1.细节理解题。根据“He was well-known for his nostalgia he describes in his poems.”可知,余光中因为他在诗中描述的乡愁而出名。be famous for是be well-known for同义转换。故选A。 2.词义猜测题。根据第二段“Nostalgia is Yu’s masterpiece, and he expresses his homesickness for the Chinese mainland when he was in Taiwan in it.”指出,当余光中在台湾时,在诗中表达了对祖国母亲的思念之情。所以,《乡愁》是余的杰作或者代表作。故选B。 3.细节理解题。根据第二段第二句“Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu.”可知余光中出生于南京,故①正确。根据第五段“Yu was also a successful essay writer,”可知余光中也是一位成功的散文家,故②正确。根据文章最后一句“He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.”可知,他热爱他的母亲和祖国,故③正确。根据第四段第一句“the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide.”可知这首诗在世界范围内中国人之间非常流行。故④正确。选项⑤句意为余光中不喜欢台湾,由于文中并没有提及,故⑤不正确。故选C。 4.推理判断题。此篇文章介绍的是余光中的生平以及他的著作《乡愁》,由此判断本文来自于一篇新闻报道。故选B。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

 

Word Bank:

contact vt&n.接触,联系maximum adj.最多的;

1.How much is the writing course?

A.30 B.60 C.95 D.125.

2.On Sunday a student can _________________.

A.take the writing course B.meet the native teachers

C.practice listening              D have a speaking class

3.What time does the school close on Sunday?

A.At 5: 00 pm. B.At 8: 00 pm

C.At 9: 00 am. D.At 10: 00 am

4.What’s the number of the maximum students in the school?

A.30 B.60 C.80 D.90

 

查看答案

听较长的对话,回答下列各个小题。

1.What’s the relationship between the two speakers?

A.Friends. B.Neighbors. C.A couple.

2.When will the woman hold a party?

A.This Saturday evening.

B.This Saturday afternoon.

C.This Sunday afternoon.

3.Where does the woman live?

A.Across the street. B.At the end of the street. C.Next to the man’s house.

4.Why will the woman hold a party?

A.To celebrate Christmas.

B.To thank the new neighbors.

C.To get to know the new neighbors.

 

查看答案

听较长的对话,回答下列各个小题。

1.What time is the man going to get up tomorrow morning?

A.At 6:00. B.At 7:00. C.At 8:00.

2.Where would the man like to have a meal this evening?

A.In the street. B.In his room. C.In the dining hall.

3.What can we get from the conversation?

A.There is a post office near the hotel.

B.The man can get a free dinner in the hotel.

C.The man can use the Internet in the hotel.

 

查看答案

Why is Jane crying?

A.Because she is hungry. B.Because she needs sleep. C.Because her toy is lost.

 

查看答案

What does Mr. Smith mean?

A.Kate works hard at football training.

B.Kate should not stop football training.

C.Kate gives a good reason for her decision.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.