满分5 > 初中英语试题 >

Students aiming to enter Tsinghua Unive...

 

Students aiming to enter Tsinghua University(清华大学) this year had better have the ability to swim or prepare to learn swimming and pass a swim test since the well-known university will not present the certificate(证书) to their students if they cannot swim.

On Monday March 27th Beijing Daily News reported that new students at Tsinghua University will have to take swimming courses. If they fail in the swimming test during their study, they won't receive their degrees if they cannot swim before their graduation(毕业).

Why does the university relate the swimming ability with degrees? Liu Bo, the head of the Sports Science and Physical Education, said, "As a survival skill, students can keep themselves safe from danger when they are in water. Students can also benefit a lot from swimming, since it is helpful in improving students' physical abilities as a water sport."

Whether it's summer or not, swimming can keep yourself up, energetic, and active. Regular swimming is a good way to keep people healthy. Swimming also does the job of making your skin soft, younger, and healthier. Playing with water makes people feel young, and it washes away all the negative feelings that you have. People can also get pleasure from swimming.

Moreover, it also relaxes people’s mind in some ways. Now a great deal of people suffer from stress coming from study, work, family, and other aspects of life. According to surveys, 74% of people say that the feeling of stress has greatly reduced, and in fact, some of them did not feel the pressure(压力)when they are in the water.

1.If students aim to enter Tsinghua University this year, what should they do?

A.They must work hard to get high marks. B.It is a good idea to get a certificate on their own.

C.They had better make themselves able to swim. D.They should ask for help from Liu Bo.

2.What does the underlined word “it” in Paragraph 4 mean?

A.improving students' physical abilities B.keeping people healthy

C.making your skin soft D.playing with water

3.How may most of people feel when they are in the water?

A.Tired. B.Relaxed. C.Surprised. D.Confident.

4.What do we know about swimming from the passage?

A.Liu Bo thinks having the skill of swimming is unimportant.

B.Swimming reduces students' physical abilities while swimming.

C.People can achieve pleasure from swimming.

D.Students in Tsinghua University can receive their degrees if they cannot swim.

5.This passage is probably from _________.

A.a novel B.a newspaper C.a science report D.a fashion magazine

 

1.C 2.D 3.B 4.C 5.B 【解析】 文章大意:清华大学要求学生在毕业前必须通过游泳测试引出话题,向我们介绍了学校为何将游泳与学位证书联系在一起,进而讲了游泳的诸多好处。 1.细节理解题。根据第1段内容“Students aiming to enter Tsinghua University(清华大学) this year had better have the ability to swim or prepare to learn swimming and pass a swim test since the well-known university will not present the certificate(证书) to their students if they cannot swim.”可知学生想要进入清华大学,最好学会游泳。故选C。 2.词义猜测题。根据it所在语境“Playing with water makes people feel young, and it washes away all the negative feelings that you have.”可知it指代playing with water。故选D。 3.细节理解题。根据最后一段中“According to surveys, 74% of people say that the feeling of stress has greatly reduced, and in fact, some of them did not feel the pressure(压力)when they are in the water.”可知大多数人在水中觉得很轻松。故选B。 4.细节理解题。根据第4段中“People can also get pleasure from swimming.”可知C项正确。故选C。 5.推理判断题。本文主要讲清华大学要求学生在毕业前必须通过游泳测试及游泳的诸多好处。不选自小说、科学报告和时尚杂志中,应是选自一份报纸。故选B。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

In January, 2016, a three-episode TV documentary, Masters in Forbidden City, was broadcast on China Central Television. It soon became popular – the first episode alone has been watched nearly 1 million times so far on the video website bilibili.com.

Now the documentary has been made into a film, and came out on Dec 16, 2016. It is about how professional antiquity restorers (文物修复者) in the Forbidden City repair ancient paintings, calligraphy, clocks and bronze pieces. It may not sound exciting, but the restorers’ patience and their 100 percent focus on even the smallest things is enough to impress people.

In fact, many of the restorers are young people. It has also made the documentary popular among their peers(同龄人), as it has shown them possibility of a different lifestyle. After Masters in Forbidden City was broadcast, about 20,000 people applied to work in the Forbidden City. Most of them were new college graduates.

The job has become popular. So have the restorers. But was it difficult to be part of a documentary? “It was only supposed to be difficult for the director, not for us. We simply did our jobs, paying no attention to anyone else around.” said Shi Liancang, one of the restorers, when asked during the film’s premiere(首映) in Shanghai. To make the documentary, the production team also did five years of pre-research and four months of uninterrupted(连续的) filming in the Forbidden City.

Indeed, these restorers keep this peaceful state of mind and devote themselves to doing the same thing they deeply love day after day. As the poster for the documentary says, “Choose a career and do it for a lifetime.”

1.What does the documentary Masters in Forbidden City mainly talk about?

A.Detailed introductions of things in the Forbidden City.

B.How restorers in the Forbidden City repair things.

C.Life of professional antiquity restorers in the Forbidden City.

D.Different kinds of workers working in the Forbidden City.

2.From what Shi Liancang said in paragraph 4, the most important quality of the restorers should be _______.

A.curiosity B.creativity C.imagination D.attention

3.What does the documentary want to tell people?

A.Choose a job you love and do it well.

B.Working as an antiquity restorer is great.

C.Young people should live a different life.

D.Shooting a film in the Forbidden City requires hard work.

 

查看答案

    Job Application Form

Name

Alice Miller

Phone

(862)732-7869

Address

22 Oak Street, Atizona 793E7

Email

Alicemiller@gmail.com

Education

Rampoo College, Arlington, Virginia

Computer skills

Good at office software, such as Microsoft, Excel and PowerPoint.

Experience

Title

Company

Time

Manager

Charles Worth

July 2015 - Present

Assistant manager

Montblanc

April 2013 - June 2015

Saleswoman

Nordstrom

April 2009 – April 2013

 

 

 

1.What computer skills is Alice Miller good at?

A.Microsoft, Excel and Photoshop. B.Microsoft, Photoshop and PowerPoint.

C.Microsoft, Excel and PowerPoint. D.Photoshop, Excel and PowerPoint.

2.How long did Alice Miller work at Nordstrom?

A.One year. B.Two years. C.Three years. D.Four years.

 

查看答案

二、完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)

In the early hours of 7 September 1838, one of the worst storms in history was roaring(咆哮)along the coast of England. The lighthouse keeper________at a ship. “It will be gone in a few more minutes,” he said sadly. His daughter, Grace Darling, looking from an upstairs window, found the great ship had ____________ against the rocks and broken into halves.

“Can’t we save them?” Grace asked when she saw the_______people on the ship. “Isn’t there any way to help them?”

“No one can take a lifeboat out in that water,” her father answered. “The waves(浪)are too large.”

Grace had great__________.She simply did not know how to give up. Filled with pity, she ran to the lifeboat quickly. Her father_________. With tears running down his face, he begged his daughter not to get into the boat, ________ she would not listen. Her father could not let her go alone. He climbed in too. The two of them rowed in a great hurry. Each wave seemed ________to throw them into the sea at any time.

Suddenly there was a terrible roar. The storm had _______the ship in two. People were holding on to each half tightly(紧紧地).They had to be saved soon.

Grace and her father rowed faster. Soon they reached the ship and began filling the lifeboat with _________ . Then  father and daughter brought their lifeboat safely to shore.

As news of her brave saving action reached the public, the whole country considered her as a national hero. Grace and her father received the Silver Medal____________from the British government. To this day a small statue stands above the grave(墓)of Grace Darling. People still respect the young woman who refused to give up.

1.A. looked out    B. looked up    C. looked around    D. looked down

2.A. ran    B. knocked    C. crashed    D. rushed

3.A. worried    B. scared    C. excited    D. mixed

4.A. pride    B. attention    C. confidence    D. courage

5.A. stayed    B. pushed    C. followed    D. returned

6.A. but    B. and    C. so    D. then

7.A. mad    B. close    C. awful    D. ready

8.A. divided    B. cut    C. lifted    D. attacked

9.A. adults    B. tourists    C. victims    D. survivors

10.A. award    B. gift    C. prize    D. reward

 

查看答案

—Hello! My computer has caught a virus and it no longer works properly now.

—Don’t worry.        What’s your telephone number?

A.What can I do for you then? B.I am sorry to hear that.

C.Please take care of your computer. D.Our worker will contact you soon.

 

查看答案

—Miss White, I am afraid I have got low marks in the exam.

—_______, dear! Take it easy. I am sure if you try your best, you will pass it easily next time.

A.You’re welcome B.Come on C.All right D.Well done

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.