满分5 > 初中英语试题 >

Students learn their lessons in class. I...

    Students learn their lessons in class. In class, teachers teach them. Students sit in the classroom, listening to the teacher. This is a way of learning. Is this the only way for students to learn something? Of course not, there is another way to learn. That is — students can teach themselves. For example, if you cannot remember something when you are doing homework, you can look at your book to find the answer. This is a way to teach yourself. And it is not a difficult thing. We can do this at any place and at any time.

How do you teach yourself? The first thing you must do is reading. Read something you are interested in, or you have to read. The second is that you must ask yourself questions. The question is something you don't understand, or you want to know more about. You can write down these questions. A clever student is usually good at asking questions. The third is to answer the questions by yourself by thinking hard, by reading the text or other books, and sometimes by asking other people. This is the way of teaching yourself. And you must do this all by yourself. If you keep doing like this for a long time, you are sure to succeed(成功) in your study.

1.Listening to the teacher is ________for students to learn something.

A.the best way B.the only way C.not the only way D.the simplest way

2.Which of the following is RIGHT?

A.A student can teach himself only in class. B.It is a bad way to learn from the teacher.

C.A student can learn to teach himself if he wants to. D.Listening to the teacher is the only way of learning.

3.In teaching yourself, the first thing you must do is________.

A.writing B.reading C.asking D.listening

4.Clever students usually like________.

A.asking questions B.answering questions C.teaching others D.reading books

5.If you want to succeed, you'd better learn________.

A.how to teach yourself B.to read and write carefully

C.how to ask questions D.to remember new words

 

1.C 2.C 3.B 4.A 5.A 【解析】 本文是一篇说明文。本文主要介绍了教师在课堂上教学生是一种学习方式,另一种学习方式是自学。作者还就如何自学给出了一些建议。 1.细节理解题。根据第一段“Is this the only way for students to learn something? Of course not, there is another way to learn”可知,听老师讲课并不是学生学习的唯一方式。故选C。 2.推理判断题。A选项,学生只能在课堂上自学。根据第一段最后一句话“We can do this at any place and at any time”可知,我们可以在任何地点学习,故A错误;B选项,听老师讲课是一个不好的方式。根据“listening to the teacher. This is a way of learning”可知,听老师讲课是学习的一种方式,故B项错误;C选项,如果学生想的话,他可以学着自学。根据“That is — students can teach themselves”可知,学生可以学习自学的方式,C项正确;D选项,听老师讲课是惟一的学习方式,根据“Of course not, there is another way to learn”可知,听老师讲课并不是惟一的学习方式,故D项错误。故选C。 3.细节理解题。根据第二段“The first thing you must do is reading”可知,要自学,第一件事情就是阅读。故选B。 4.细节理解题。根据第二段“A clever student is usually good at asking questions”可知,聪明的学生通常喜欢问问题。故选A。 5.主旨大意题。根据第二段“If you keep doing like this for a long time, you are sure to succeed in your study”及全文大意可知,如果你想要成功,你最好学会如何自学。故选A。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

    My name is Chi for short and I am a 27-year-old girl. I am now working in a place that is about 400 km away from my______.If you ask me, working and living away from my parents is______ or not, my answer is: It's not very difficult for me. ______ I am used to it. I have been living here______two years ago. I studied in a place 15,000km away from my family.

I think that it doesn't______ where you stay in the world. The most important thing is that you learn how to control your mind and your______. We are all humans; we always reach out to______ every moment of life with us.

One more idea, ______ will help you become more independent(独立的) in your life. If you didn't know about it, please do not hesitate (犹豫) to read books. I strongly ______ that reading can help you find yourself.

Since I like reading, I have felt very happy and really______ with my life. Wish you guys the same feeling of happiness that I feel.

1.A.wife B.family C.country D.village

2.A.difficult B.easy C.happy D.sad

3.A.so B.but C.because D.though

4.A.from B.since C.until D.by

5.A.matter B.make C.work D.mean

6.A.bodies B.jobs C.suggestions D.feelings

7.A.bring B.collect C.leave D.share

8.A.watching B.reading C.riding D.working

9.A.believe B.suppose C.advise D.find

10.A.worried B.full C.pleased D.empty

 

查看答案

—Oh, I'm sorry. I'm late for the dinner.

—________There is still a little time.

A.Bad luck! B.Never mind. C.Thanks a lot. D.Pretty good.

 

查看答案

We went to Hainan on May Day and had fun________in the sea.

A.swimming B.swims C.to swim D.swim

 

查看答案

Our teacher didn't come to the classroom as________.What happened?

A.usually B.common C.never D.usual

 

查看答案

Now Tom works ____ than before .

A.more carefully B.more careful

C.very careful D.very carefully

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.