满分5 > 初中英语试题 >

When children are little, we make them r...

When children are little, we make them read aloud, before the teacher and other children, so that

we can be sure they "know" all the words they are reading.  This means that when they don't know a word, they are going to make a mistake, right in front of everyone.  They may lose face in public. After having taught fifth-grade classes for four years, I decided to try at all costs to rid (消除) them of their fear and dislike of books, and to get them to read oftener and more adventurously (冒险地).

One day soon after school had started, I said to them, "Now I would like you to read a lot of books this year, but I want you to read them only for pleasure. ! am not going to ask you questions to find out whether you understand the books or not.  If you understand enough of a book to enjoy it and want to go on reading it, that's enough for me.  Also I'm not going to ask you what words mean."

The children sat amazed and silent. Was this a teacher talking? One girl, who had just come to us from a school where she had had a very hard time, looked at me for a long time after I had finished. Then, still looking at me, she said slowly and seriously,  "Mr Holt, do you really mean that?" I said just as seriously, "I mean every word of it."

During the .spring she really surprised me.  One day, she was reading Moby Dick (白鲸) at her desk.  I said.  "Don't you find parts of it rather heavy going?" She answered,  "Oh, sure, but I just skip over (略过) those parts and go on to the next good part."

This is exactly what reading should be. an exciting, joyous adventure. Find something, dive into it, take the good parts, skip the bad parts, get what you can out of it, go on to something else.

1.According to the passage, children's fear and dislike of books may result from_______

A. reading little and thinking little

B. reading often and adventurously

C. being made to read too much

D. being made to read aloud before others

2.The teacher told his students to read____________

A. for enjoyment

B. for knowledge

C. for a larger vocabulary

D. for higher scores in exams

3.When hearing the teacher's talk, the children probably felt that__________

A. it sounded exciting but stupid

B. it was not surprising at all

C. it sounded too good to be true

D. it was funny but dangerous

4.According to the passage, which of the following statements about the girl is TRUE?

A. She skipped over those easy parts while reading.

B. She had a hard time finishing the required reading tasks.

C. She learned to enjoy some parts of the difficult books. :

D. She turned out to be a top student after coming to this school.

5.From the teacher's point of view,____________.

A. children cannot tell good parts from bad parts while reading

B. children should be left to decide what to read and how to read

C. reading is never a pleasant and exciting experience in school

D. reading means understanding every little piece of information

 

1.D 2.A 3.C 4.C 5.B 【解析】本文题材为校园生活类,讲述如何培养学生们的阅读能力。文中讲述了常见的小学生在校阅读方法的弊端,主张学生自由阅读、快乐阅读、养成经常阅读、自我选择取舍和自由汲取知识的阅读习惯,从而收获意想不到的效果。 1.细节理解题。根据文章第一段"When children are little we make them read aloud before the teacher and other children,so that we can be sure they"know"all the words they are reading.This means that when they don't know a word,they are going to make a mistake,right in front of everyone.",可知孩子们会因害怕在众人面前大声朗读犯错误而害怕甚至讨厌读书,故答案选D。 2.细节理解题。由第二段老师的话"I would like you to read a lot of books this year,but I want you to read them only for pleasure",可见老师是想让学生们为了享受乐趣而读书,故答案选A。 3.推理判断题。由第三段第一句"The children sat stunned and silent."孩子们震惊和沉默地坐着,可见孩子们很吃惊,难以令人置信,故答案选C。 4.推理判断题。根据第四段最后一句话Oh,sure,but I just skip over those parts and go on the next good part(哦,当然,但我只是跳过这些部分,继续读下一个好的部分。)可知,选项A错误;从这里也可以看出小女孩在读一些不易懂的书的时候,学会了欣赏其中的一些段落,故C对;而选项B、D文章中都没有提到,故答案选C。 5.推理判断题。根据全文可知,作者提倡快乐阅读,主旨是让孩子们成为阅读的主体,让孩子自主选择阅读内容和阅读方式,这就提升了他们的阅读兴趣,故答案选B。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

As a little boy, there was nothing I liked better than Sunday afternoons at my grandfather's farm in western Pennsylvania.  Surrounded by miles of winding stonewalls, the house and farm provided endless hours of fun for a city kid like me.

I can still remember one afternoon when I was eight years old.  Since my first visit to the farm, I'd wanted more than anything to be allowed to climb the stonewalls surrounding the farm.  My parents would never agree. The walls were old; some stones were missing, others loose and falling into pieces. Still, my wish to climb across those walls grew so strong that finally, one spring afternoon, I summoned (鼓起) all my courage and entered the living room, where the adults had gathered after Sunday dinner.

"I, uh, I want to climb the stonewalls," I said hesitantly.  Everyone looked up.  "Can I climb the stone walls?" Immediately a chorus went up from the women in the room.  "Heavens, no!" they cried, "You'll hurt yourself!" I wasn't too disappointed; the response was just as I'd expected.  But before I could leave the room, I was stopped by my grandfather's loud voice.  "Now hold on just a minute," I heard him say, "Let the boy climb the stone walls.  He has to learn to do things for himself.'

"Go," he said to me, "and come and see me when you get back. ' For the next two and a half hours I climbed those old walls and had the time of my life.  Later I met with my grandfather to tell him about my adventure.  I'll never forget what he said.  "Fred," he said, smiling widely,  "you made this day a special day just by being yourself.  Always remember: there's only one person in this whole world like you, and I like you as you are."

Many years have passed since then, and today I host the television program Mister Rogers'

Neighborhood, seen by millions of children throughout America.  There have been changes over the years, but one thing remains the same: my message to children at the end of almost every visit.

"There's only one person in this whole world like you," the kids can count on hearing my say,  "and people can like you as you are."

1.Which of the statements is TRUE according to the passage?

A. As a city kid, Fred was unwilling to go to his grandfather's farm.

B. Fred helped his grandfather build the stonewalls to protect the farm.

C. Fred was sure that his parents would agree with his climbing the stonewalls.

D. Fred' grandfather encouraged him to do things for himself.

2.Why wasn't Fred allowed to climb the stonewalls at first?

A. Because he was too young to climb the stonewalls on his own.

B. Because his parents were very strict with him.

C. Because his family thought it was dangerous to climb the stonewalls.

D. Because his grandpa didn't like him going out.

3.What can we infer from the passage?

A. The TV program Mister Rogers' Neighborhood is popular with children in America.

B. Fred's grandpa wanted Fred to be a host of the TV program.

C. There's only one person in this whole world that likes Fred as he is.

D. When Fred was young, he didn't take his parents' opinions seriously.

 

查看答案

 

 

Like reading?

Want an interesting book to read?

Here are our books. Just pick the one that you like best.

 

The Best of the Song Books: By Harlan Coben

List Price:  $28.00  Price:  $21.00  You save:  $7.00 (25%)

Customer (顾客) Review: ★★★

 

Bookmarks by Phillips: Magazine by Patricia Cornwell

List Price:  $24.00  Price:  $18.00  You save:  $6.00 (25%)

Customer Review: ★★★

 

The Mystery of Breathing: A novel by Peril Klaus

List Price:  $15.00  Price:  $12.00  You save:  $ 3.00 (20%)

Customer Review: ★★★

 

Ten Little Fingers: Books for babies by Annie Keble

List Price:  $25.00  Price:  $15.00  You save:  $10.00 (40%)

Customer Review: ★★★★★

 

For further information, please click here: www.  book  ....  .  com.

 

1.Which book is the most popular one, according to customer reviews?

A. Ten Little Fingers    B. Bookmarks by Phillips

C. The Mystery of Breathing    D. The Best of the Song Books

2.You read this advertisement most probably

A. in a novel    B. in a magazine

C. on the internet    D. in a newspaper

3.Which of the following books helps you save the least money?

A. Ten Little Fingers    B. Bookmarks by Phillips

C. The Mystery of Breathing    D. The Best of Song Books

4.If you buy every one of the four books, how much would you spend?

A. $92.00    B. $66.00

C. $26.00    D. $110.00

 

查看答案

When I was in Grade Three, I was chosen to play the lead role in the school play.

For weeks my mother helped me_______ my lines (台词), but once on stage, every word disappeared ______ my head. Then my teacher asked me to change_______ and be the narrator.

Although I didn't tell my ______ what had happened that day, she ______ my unhappiness and asked if I wanted to take a walk in the yard.

It was a lovely ____ day.  It was warm.  In the yard all the flowers came out. We could see lots of dandelions (蒲公英) dancing among the colorful flowers.  How beautiful they were! I watched my mother carelessly bend down by some flowers.  "I think I am going to _____  all the useless grass." She said.

"But I like dandelions," I said, "All flowers are ______ --even dandelions".

My mother looked at me ______  "Yes, every flower shines in its own way, doesn't it?" she said. I nodded. "So that is ______  of people, too." She added.

She had guessed my _______  I started to cry and told her the truth.

"You will be a great narrator." She said,  Then she told me ______ I loved to read stories to her when I was in Grade One.

Over the next few________ I learned to take pride in the role. The big day finally ________A few minutes before the play, my teacher came over to me.  "Your mother asked me to give this to you," she said, passing me a dandelion.  After the play, I took the flower home, laughing that I was perhaps _______ person who would keep such a common dandelion.

1.A. write    B. practice    C. train    D. provide

2.A. from    B. in    C. on    D. over

3.A. names    B. character    C. roles    D. lines

4.A. cousin    B. aunt    C. sister    D. mother

5.A. sensed    B. touched    C. reached    D. heard

6.A. spring    B. summer    C. autumn    D. winter

7.A. use up    B. eat up    C. dig up    D. drink up

8.A. perfect    B. lively    C. attractive    D. natural

9.A. sadly    B. carelessly    C. surprisingly    D. happily

10.A. kind    B. good    C. true    D. suitable

11.A. worry    B. stress    C. nervous ness    D. pain

12.A. how    B. how much    C. how many    D. how long

13.A. days    B. weeks    C. months    D. years

14.A. went    B. came    C. ran    D. appeared

15.A. the only    B. the best    C. the last    D. the worst

 

查看答案

--It shouldn't take long to clear up after the party if we all volunteer to help.

--That's right.

A. Something is better than nothing

B. Many hands make light work

C. It never rains but pours

D. The early bird catches the worm

 

查看答案

—Rose isn’t here today. Is she ill?

— ________. I saw her at the doctor’s this morning.

A. I hope so    B. I don’t mind

C. I am afraid so    D. I don’t think so

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.