满分5 > 初中英语试题 >

Tu Youyou, an 84-year-old Chinese female...

Tu Youyou, an 84-year-old Chinese female scientist, was awarded the 2015 Nobel Prize in Physiology (生理学) or Medicine on Oct. 5. She found a medicine that cures the deadly disease called malaria(疟疾). Tu shared the prize with two scientists from the US and Japan. Tu is the first native Chinese person to get the Nobel Prize in natural science.

Tu found artemisinin (青篙素) in sweet wormwood(青篙) back in 1971. She spent the following years trying to improve the medicine. According to World Health Organization, about 200 million people suffer from malaria around the world, and about half a million die each year. Today, artemisinin is still the most useful medicine that fights against malaria.

When Tu joined the national research team to find the malaria medicine in the 1960s and the 1970s, things were hard. The team didn’t have advanced equipment then. Tu used to medicines by taking them herself. Tu’s team searched old Chinese medicine books by hand and tested over 2,000 traditional recipes (配方).

To do research, Tu also had to travel a lot. Once she returned to her family after six months away from home. Her little daughter didn’t recognize her and hid from the “strange woman”. However, Tu never complained. “ I feel rewarded when I see so many cured patients,” she said.

1.Malaria is a kind of         .

A. food       B. deadly disease       C. cancer

2.How many people shared the 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine?

A. 2            B. 3              C. 4

3.Tu Youyou found artemisinin         .

A. at the age of 40

B. after an American scientist found it

C.When she joined the national research team in the 1960s

4.Why did Tu use to test the medicine by taking them herself?

A. Because she liked to do so.

B. Because someone forced her.

C. Because she didn’t have good equipment.

5.Which is True according to this passage?

A. About 100 million people die from malaria every year.

B. Old Chinese medicine books are useless.

C. Tu’s little daughter didn’t know her after she left home for six months.

 

1.B 2.B 3.A 4.C 5.C 【解析】 试题分析:这篇短文介绍了屠呦呦以及她的成就。 1.B细节理解题。根据“She found a medicine that cures the deadly disease called malaria(疟疾).”这句话可知,屠呦呦发现了能够治愈叫做疟疾的一种致命疾病。所以“Malaria”是一种“deadly disease”。故选B。 2.B细节理解题。根据“Tu shared the prize with two scientists from the US and Japan.”可知,屠呦呦与来自美国和日本的两位科学家共同得的诺贝尔奖,因此一共三人得这项奖。故选B。 3.A细节理解题。根据文中“an 84-year-old ”、“awarded the 2015 Nobel Prize ”以及“Tu found artemisinin (青篙素) in sweet wormwood(青篙) back in 1971.”这三个信息可知,屠呦呦是一位84岁的老人,在2015年获得诺贝尔奖,通过这两个信息可以算出她的出生于1931年,发现青篙素是在1971年,那么应该是在屠呦呦40岁时发现的。故选A。 4.C细节理解题。根据“The team didn’t have advanced equipment then. Tu used to medicines by taking them herself.”可知,他们团队没有先进设备,屠呦呦就在自己身上试验这些药物。故选C。 5.推理判断题。文章第二段中“about 200 million people suffer from malaria around the world”指出全球得疟疾的大约有“200 million people”,并非“100 million people”,A是错的;通过“Tu’s team searched old Chinese medicine books by hand and tested over 2,000 traditional recipes (配方).”可知中国的古医学书是非常有用的,B表述错误;从“Her little daughter didn’t recognize her”这句话可知,屠呦呦由于工作离家六个月,回来后,她的小女儿没有认出她,A是正确的。故选A 考点:人物类短文阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

There is a new sport in America. It’s a game called “Earthball”. “Earthball” is like a huge beach ball. While you are playing the game, you should try to keep the ball in the air if possible. As the ball is so big, lots of people have to play together. A man called Stuart Frand invented the game. There are no winners or losers in the game. The idea is just to enjoy yourself as much as you can.

“Earthball” is just one of the games in a “New Game Festival”. The festival was first held in the countryside near San Francisco, in the USA; Perhaps other countries can follow the example of the men from California and have festivals to try out new games-it sounds like a good idea.

1.While playing “Earthball”, people should try to _______.

A. throw the ball into a basketball.

B. make the ball fall to the other side.

C. let the ball stay in the air.

2.To play “Earthball”, _______ people are needed.

A. three       B. a lot of    C. few

3. In the game of “Earthball”, _______.

A. Both sides will win

B. all the players can enjoy it

C. the side with more people will win

4.The underline world “huge” may mean _______ in Chinese.

A. 巨大的        B. 圆的      C. 重的

5.Where was the “New Game Festival” first held?

A. In England.

B. In Japan.

C. In California.

 

查看答案

It was a beautiful day and the children played in the park. Maria flew her kite while Michael played on his skateboard. “Look! I’m going to try something new,” he said. Michael did a difficult jump. Then the skateboard went up and Michael fell down with a cry. The other children ran to him and asked, Are you all right? Are you hurt?”

“Oh, my leg, my arm! I feel terrible!” Michael cried.

“I think you should see a doctor,” said Kangkang, “I’ll call a taxi.” Jane and Maria looked after poor Michael. “My leg really hurts,” he said.

Soon the taxi came and took Michael and his friends to the hospital. The doctor told them, “The X-rays show that it’s not serious. You can take him home. Michael, you need to rest at home for a week. Here are some pills. Take two pills, three times a day.”

The children left the hospital. Kangkang helped Michael to walk. They were glad that the accident wasn’t serious and Michael felt much better.

根据短文内容,判断下列句子是否正确,对的涂(A),错的涂(B)。

1.The children went to the park on a rainy day.

2.Kangkang will try something new.

3.Michael fell down and hurt himself.

4.Michael needs to take six pills a day.

5.Michael will stay in the hospital for a week.

 

查看答案

补全对话

阅读下面对话,从方框中选择适当的句子补全对话。

A: Hi, Maria. How are you today?

B: I'm feeling really bad.

A: 1.       

B: Because I didn't pass the math exam.

A: 2.       

B: What should I do?

A: 3.       

B: I did, but sometimes I can't work out the math problems.

A: You may ask your classmates when you need help.

B: Certainly. 4.       

A: Try your best. You'll do well in it.

B:: 5.       

A. That's a good idea.

B. I think you'd better listen to the teacher carefully in class.

C. Why?

D. Thank you for your advice.

E. I'm sorry to hear that.

 

 

查看答案

完形填空

阅读下面短文, 从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。

Basketball is one of the most popular sports in the United State and other parts of the world. It has a history of over a      . The inventor of basketball, James Naismith, came from Canada. He invented basketball for his students in 1891.      , it was an indoor game so that students could play in bad weather.

Basketball soon became very popular. In 1946 the NBA came      being. There were       great basketball stars in the NBA. For many years they were all Americans. But now many good players come from other countries.

Basketball is both an indoor and outdoor game. It is a team sport with two teams of five players each. The goal is to throw the ball      the other side’s basketball, and to      the other team from doing so. You can throw it from any part of the court with one hand or both hands. You can      pass the ball to your teammates. But you must follow the rules. For example, you      hold the ball and run with it. To win basketball games, you should have good      . But it is more important for you and the other players to play as a team. You are sure to enjoy      this popular sport.

1.A. year          B. month        C. century

2.A. At last        B. At first    C. At least

3.A. into         B. to           C. in

4.A. many           B. few          C. much

5.A. across         B. over         C. through

6.A. make         B. stop         C. let

7.A. also          B. either     C. too

8.A. needn’t      B. can’t     C. may

9.A. skills         B. chances     C. looks

10.A. played        B. plays        C. playing

 

查看答案

-Peter, don’t pick flowers in the park !

-__________.

A. Sorry, I won’t

B. Sorry, I don’t

C. It’s nothing

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.