满分5 > 初中英语试题 >

Confucius() is the greatest teacher in C...

Confucius() is the greatest teacher in Chinese history. He was born on September 28, 551BC() in the Kindom of Lu, in today’s Shangdong Province. When he was young, he and his mother had a hard life. At the age of fifteen, he began to learn music, and he did well in it. Then he went on learning other subjects. When he was thirty, he became a teacher. He started his own school. He believed everyone should have a chance to get education whether they were rich or poor. He had about 3,000 students and many of them became famous.

Chinese see Confucius as the greatest thinker and also the greatest teacher. His most important ideas are kindness and good manners. He said young people should take care of old. People should stop thinking of themselves and work for others. His ideas are around in people’s everyday life. Today people can still hear them, and they go far into east and south Asia.

阅读短文,根据短文内容判断下列句子的正(T)误(F)。(每小题1 分,共5分)

1.Confucius is the greatest teacher in Chinese history.

2.Confucius and his mother had a comfortable life when he was young.

3.Confucius was good at music when he was fifteen.

4.As a teacher, Confucius thought that only the rich could get education.

5.Being kind and having good manners are Confucius’ most important ideas.

 

1.T 2.F 3.F 4.F 5.T 【解析】 试题分析:这篇短文主要介绍了中国历史上最伟大的思想家,教育家---孔子。孔子出身贫寒,十五岁开始学习音乐,之后继续学习其他科目,三十岁开始收学讲课。他博爱礼仪的思想直到现在还影响着人们。 1.T细节理解题。根据短文Confucius() is the greatest teacher in Chinese history.可知孔子是中国历史上最伟大的老师,故选T。 2.F细节理解题。根据短文When he was young, he and his mother had a hard life.可知在他小的时候,他们过着艰苦的生活,故填F。 3.F推理判断题。根据短文At the age of fifteen, he began to learn music, and he did well in it.可知他十五岁时开始学习音乐,在这方面做的很好,而不是十五岁就擅长,故填F。 4.F细节理解题。根据短文He believed everyone should have a chance to get education whether they were rich or poor.可知孔子认为人们无论贫富都有受教育的机会。故填F。 5.His most important ideas are kindness and good manners.可以知道善良和懂礼仪是孔子的最重要的思想。故选T。 【考点定位】人物介绍类短文阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Yesterday evening, when I went to town with my ____, we met a strange old man. It was raining ____ and we had no umbrella. We were trying to get into a taxi when he came up to us. He was carrying a nice ____ and he said he would give it to ____ for only one pound. He said he had ____ his wallet and he needed taxi fare(费用) to go back home. My mother didn’t believe ____ he said at first, and asked him a lot questions. but she finally believed the man and gave him a pound. She was ____ to buy a good umbrella for so little. but the old man didn’t get into a taxi. We followed him and found he went into a pub(酒吧) and bought ____ a glass of whiskey(威士忌) with a pound. ____ he drank it, he put on his hat and took one of the many wet umbrellas there and went off with the new one. Soon after that, he ____ it again.

1.A. sister  B. brother    C. father D. mother

2.A. big     B. hardly     C. heavily  D. small

3.A. hat     B. umbrella C. shirt    D. ball

4.A. us    B. him       C. her     D. you

5.A. lost B. seen      C. found   D. got

6.A. that   B. what       C. when    D. how

7.A. angry B. sad       C. happy    D. kind

8.A. myself  B. herself   C. himself D. yourself

9.A. Because B. After     C. Though  D. If

10.A. sold  B. bought    C. threw    D. lent

 

查看答案

–How is it going these days?

--________.

A. Not bad.        B. Not at all

C. That’s right.  D. You’re welcome.

 

查看答案

I will never forget the song ________ she sang last night.

A. who  B. what  C. when  D. that

 

查看答案

–Can you tell me ________ from here?

--About five miles.

A. how far is it      B. how far it is

C. how much it is     D. how much is it

 

查看答案

________ quiet, please. My baby is sleeping.

A. Be   B. Being  C. Is  C. Are

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.