满分5 > 初中英语试题 >

Enjoying a better life at school, with s...

Enjoying a better life at school, with shorter class hours, greater privacy(隐私)and more rights is all you dream of, right?

For students in Shanghai, they are no longer just dreams. This week experts(行家)and law-makers in Shanghai had a meeting to talk about a new law(法律). It is called the “Shanghai Underage Protection Law(上海未成年人保护法)”.

The law says students’ diaries and letters are their secrets and “Nobody can read them if they don’t agree.”

Do your teachers sometimes say something bad to you? Maybe they send you out of the classroom because you fail to finish doing your homework. If this happens in Shanghai, you can stand up and say “No”.

Shanghai students may have less homework because of the law. Class hours may become shorter for juniors next year, down from 45 minutes to 40 minutes in some schools.

The law also talks about students’ health. According to the rules,Smoking in these places full of kids is not allowed.That means you can ask your teacher to stop if he smokes in a classroom.

The law makes schools safer for students. “No dancing halls, Internet bars or computer game bars are allowed within(在……以内)200 meters of a school gate.” the law says.

The law is great, right? Many students like it.

My mom reads my diaries sometimes. I think she will be afraid if I tell her she is doing something against the law.” said Luo Jia, 13, at Shanghai Fuxing Junior School.

If you want to know more about the law, go to “www.spcsc.sh.cn”.

根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。

1.The students’ diaries and letters are their secrets and_______.

A. only their parents can read them

B. only their teacher can read them

C. Nobody can read them

D. Their teacher can read them

2.Shanghai students may have _____homework, because of the law.

A. less  B. more  C. many  D much more

3.If your teacher smokes in a classroom, you can _____.

A. stop her   B. agree her

C. leave     D. smile

4. Internet bars or computer game bars _______within 200 meters of a school gate.

A. are allowed       B. are important

C. aren’t allowed   D. are necessary

5.According to the passage, we know the new law is _______for the students.

A. good        B. wrong

C. not useful   D. impossible

 

1.C 2.A 3.A 4.C 5.A 【解析】 试题分析:这篇短文讲述的是上海颁布了新的未成年人保护法,这个法律对学生的学习、隐私和安全都有了明确的规定,有了这个法律,学生们的隐私将会受到法律的保护,学习的时间会更短、也会更安全。 1.细节理解题。根据短文第三段中The law says students’ diaries and letters are their secrets and “Nobody can read them if they don’t agree.”可知,上海颁布了新的未成年人保护法,里面规定学生们的日记和信件都是他们的秘密,不经他们的允许,谁也不能看。故选C。 2.细节理解题。根据短文中Shanghai students may have less homework because of the law可知,在上海颁布了新的未成年人保护法之后,上海的学生家庭作业会减少。故选A。 3.细节理解题。根据短文中According to the rules,“Smoking in these places full of kids is not allowed.”That means you can ask your teacher to stop if he smokes in a classroom.可知,根据新的未成年人保护法,如果你的老师在上课的时候吸烟,那么你可以让他不要那么做。故选A。 4.细节理解题。根据短文中The law makes schools safer for students. “No dancing halls, Internet bars or computer game bars are allowed within(在……以内)200 meters of a school gate.”可知,新的未成年人保护法让学校变得更安全,它规定在学校大门口200米以内,不允许有舞厅、网吧或游戏厅。故选C。 5.推理判断题。这篇短文讲述的是上海颁布了新的未成年人保护法,这个法律对学生的学习、隐私和安全都有了明确的规定,有了这个法律,学生们的隐私将会受到法律的保护,学习的时间会更短、也会更安全。因此这项法律对学生们来说是有很大的好处的。故选A。 考点:新闻类短文阅读。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

An earthquake may happen at any time. It’s best for us to know what to do, where to safe and who to contact during the earthquake. The following information will help you.

Remember: Prepare your personal earthquake bag. Collect these items and keep them somewhere near you. Water, food, medicine, mobile, phone, torch(手电筒),personal washing things, blanket, money.

Remember: Drop, Hide, Hold and contact. Drop to the floor and protect your head and neck with your arms. Hide yourself beside something like a table, a bed and so on. Hold the furniture so that you won’t move away during the earthquake. Contact family friends to tell them where you are.

Remember: Never do these things. Stand to the close to the buildings stand under the trees or signs because it’s better for you to stand in an open space. Go too close to the power lines(电线) because you may be badly hurt by electricity.

根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。

1.What does the under line word “contact” mean in the passage?

A.求救        B. 联络          C. 接触       D. 帮助

2.Where should we drop to protect our head and neck with our arms?

A. on the table  B. behind the door

C. on the floor  D. beside the furniture

3.It is safer for you to stand_______ during the earthquake.

A. close to a building.    B. beside power lines.

C. under a tree            D. in an open space.

4.According to the passage, how many main items should we remember during the earthquake?

A. three        B. two            C. four       D. five

5.Which is the best title of the passage?

A. The Personal Earthquake Bag.

B. The reasons of the Earthquake.

C. Different Kinds of Earthquakes.

D. It’s Better to be Safe than Sorry.

 

查看答案

完形填空(10小题,每小题1分,共10分)

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案,并将其标号填入题前括号内。

Do you hate exams? If you do, you aren’t ____. Students in many other countries. hate them, too.

_____ for them, British students have less exam than Chinese students. They only have them once year. Every summer they have a test on each _____. Each test____about an hour.

These exam don’t count much. Even if a student does really____he still can progress to the next grade.

When the ____come out they are then placed in an end-of –year report. The report is sent to the student’s parents. It describes____the student performed and behaved through the year.

This report is private ,so ___the teacher, the student and his parents see it. This means that a student doesn’t know how other students scored in the text. Some students choose to tell each other, but others ___ .

Parents’ meeting are held____a year, at the end of the winter term and then at the end of the summer term. Children along with their parents to meet their teachers privates and discuss their performance at school.

1.A. lonely    B. silent    C. alone        D. quietly

2.A. Luckily   B. Luck    C. Luckly       D. Unluck

3.A. lesson    B. lessons   C. subjects      D. subject

4.A. lasts     B. spends    C. pays         D. shows

5.A. well     B. bad       C. badly        D. fast

6.A. pictures  B. results    C. textbooks  D. information

7.A. how     B. when     C. why        D. whether

8.A. all      B. any     C. only        D. none

9.A. tell their parentsB. tell their teacherC. tell their friendsD. tell nobody

10.A. once    B. twice    C. three times   D. four times

 

查看答案

They really don’t know ______ tomorrow afternoon.

A. where they will go to  B. where to go

C. where will they go    D. where to go to

 

查看答案

The first thing ______ we should do is to tell him the news.

A. who       B. which      C. that       D. whom

 

查看答案

Do you remember_____ yesterday?

A. what is your mother saying   B. what your mother said

C. what did your mother say    D. what your mother says

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.