满分5 > 初中英语试题 >

Hina Matsuri is the Japanese festival fo...

   Hina Matsuri is the Japanese festival for young girls. On this day, families with girls wish their daughters a happy life. This festival is also called "Doll Festival". On March 3rd every year, parents will display(陈列)dolls inside their house, usually in the sitting room. People always cover the doll shrine(神龛) with red cloth. Some families display them for one day only, but many display them as early as mid-February. The children put Japanese-rice cakes and beautiful flowers in the shrine.

During Hina Matsuri, girls wear kimonos(和服) and eat special food such as sweets, sushi and shirozake. Shirozake is a sweet drink and doesn't have alcohol(酒精), so it is OK for children to have. Family members also sing the Hina Matsuri Song to celebrate. This festival lets us know parents' wish for their children's happiness is for ever.

1.On March 3rd, girls in Japan usually_______.

A. wear kimonos and eat special food

B. wear red clothes and have some sweet drink

C. wear kimonos and have some alcohol

D. wear red clothes and eat sweets

2. Which of the following is TRUE?

A. Parents display dolls in every room.

B. All families in Japan celebrate this festival.

C. People sing different kinds of songs to celebrate it.

D. Parents wish their children happy for ever.

3.The passage tells us about_______.

A. some Japanese food    B. Japanese dolls

C. a Japanese festival    D. parents' love for children

 

1.A 2.D 3.C 【解析】 试题分析:本篇文章主要讲的是日本的女儿节。在三月三,是日本年轻女孩的节日,女孩们要穿和服,吃特别的食物。父母们希望通过这个节日能让自己的女儿们永远幸福。 1.细节理解题。句意:在三月三号,日本的女孩通常做什么?根据文章第二段第一句:During Hina Matsuri, girls wear kimonos(和服) and eat special food。在女儿节期间,女孩子们要穿和服,吃特别的食物。故选A。 2.细节理解题。句意:下面哪一项是正确的?根据文章最后一句:This festival lets us know parents' wish for their children's happiness is for ever.这个节日让我们知道父母们希望他们的孩子永远幸福。故选D。 3.主旨大意题。句意:这篇文章主要告诉我们什么?根据文章中第一句Hina Matsuri is the Japanese festival for young girls.女儿节是日本年轻女孩的节日。以及最后一句This festival lets us know parents' wish for their children's happiness is for ever.这个节日让我们知道父母们希望他们的孩子永远幸福。可知这篇文章只要是讲这个日本的节日,故选C。 考点:社会现象类短文。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

Ted likes fish very much. His father buys him         small fish on his birthday. Then they        a pond(池塘)in the garden for the fish. His father puts lots of rocks(石块)and plants near the pond,     the fish can't get too hot in summer. Ted puts all the fish in the pond and gives them      every two days. Soon the small fish get     .

One day, Ted goes to the pond and      there are only five fish. He says to himself, "A fish is lost.      can it get out of the pond?" Then he calls his father out. His father comes out of the

house and check(检查)the pond first, then the garden. He sees a black cat run away.“    fish is in the cat's stomach(胃),”Dad tells Ted.

Ted is sad, "What can we do now?" he asks. Dad goes to the house and then comes back with a net(网).He puts it    the pond. "Now the fish will not get   ," Dad says.

1.A. four    B. five    C. six    D. seven

2.A. make    B. take    C. show    D. knock

3.A. or    B. because C. but    D. if

4.A. ice    B. food    C. dinner   D. fruit

5.A. lazy       B. clever   C. happy    D. big

6.A. looks for  B. looks   C. finds    D. finds for

7.A. How       B. What   C. Where    D. Which

8.A. His    B. Its    C. Your    D. Her

9.A. among    B. under    C. on    D. beside

10.A. busy    B. thirsty    C. hungry    D. lost

 

查看答案

- Dad, I'm going for Jim's birthday party. I'II be back before 10:00.

-_______.

A. Be careful.    B. Come home early.

C. Have great fun.    D. Really?

 

查看答案

The twins were born_______ a Friday evening.

A.in    B.at    C.on  D.of

 

查看答案

The designer asks some models to_______ his newly designed clothes to see if they are ——a party.

A. try in; fit for    B. try on; fit for

C. try for; fit on    D. try on; fit on

 

查看答案

He is quite_______, he doesn't want to eat rice or vegetables any more.

A. thirsty    B. hungry

C. tired    D. full

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.