满分5 > 初中英语试题 >

On the way back from work every evening,...

On the way back from work every evening, more often than not there would be a homeless man standing at the exit of the freeway (快车道). He looked to be in his late 40s but was probably a lot younger. He had shoulder length straight black hair and a short beard.

Every day after work I would remember to gather any spare change, and put it aside to give to him if I saw him. A feeling of joy would come over me every time I saw him, while coming off the ramp (坡道). So did he. Sometimes the red light would be on for a minute and we would ask each other about our day. His answer would always be the same, “I’m blessed!”

Then one day I was called into my boss’s office and was told that I was being laid off. For the rest of that day all I could think of was “how am I going to provide for my kids as a mother, how am I going to pay rent?”

Needless to say that on my way home that day I was very sad and upset. I didn’t remember to look for my spare change and keep it ready like I usually did. Yet there he was as always, as I turned the ramp. He set his eyes on me, while still smiling and waving at others as usual.

While I was waiting for the red light to turn, he strolled (闲逛) over to my car. He had a big smile. He looked at me straight in the eyes and said, “Today I will give you a dollar.” He then reached into his pocket and pulled out a dollar bill.

You see that day he taught me a valuable lesson more than a dollar bill. No matter what material things are taken from you, no one can take away your choice to be joyful. Every time I’m faced with challenges, I think of the homeless man’s valuable lesson and remember that I am blessed.

1. The writer would have a short conversation with the homeless man when                 .

A. she waited for the red light to turn

B. she gave spare change to him

C. she had a good time that day      

D. she wanted to know how he lived

2. Why did the writer feel sad and upset after out of the boss’s office?

A. Because she was criticized by the boss.

B. Because a new job was offered to her.

C. Because she was laid off by the boss.

D. Because there was something wrong with her job.

3. What is NOT true about the homeless man from the passage?

A. He would be seen at the exit of the freeway.

B. He usually smiled and waved at others.

C. He had a deep impression on the writer.

D. He felt joyful only when money was offered to him.

4.The homeless man gave the writer a dollar because                     .

A. he had collected a lot of money

B. he wanted to pay back her

C. he knew what she experienced

D. he wanted her to be happy

5. The writer learned from the story that                        .

A. a dollar bill will be enough to make you happy

B. each of us has been blessed all the time

C. whenever it is, we should choose to help others

D. it is more than money that brings us happiness

 

1.A 2.C 3.D 4.D 5.B 【解析】 试题分析:本文作者通过和一个无家可归的人之间的经历明白了一个道理:不管从你身边拿走什么样的物质的东西,没有人能拿走你选择快乐的权利,要始终记住自己是幸运的。 1. 2. 3.细节理解题。根据全文所提供的信息,这位无家可归的人始终有一种乐观,积极的生活态度,并不是只有别人给他钱时他才感到快乐,所以D的描述是错误的。 4.推理判断题。作者被辞退后心情不好,这位无家可归的人看到后给她一美元是为了让她高兴起来,故选D。 5.推理判断题。根据文中最后一自然段的描述,每个人都有选择快乐的权利,每个人都是幸运的,这是一种生活的态度,故选B。 考点:人生百味类短文阅读
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

A businessman sent his son to learn the secret of happiness from the wisest man. The boy walked through the desert for forty days     he reached a beautiful castle at the top of a mountain where the Sage (圣人) lived.

When he     a room, he saw lots of strange views: businessmen coming and going, a small music group     sweet music, and all kinds of delicious dishes on a large table.

The Sage     everyone. The young man had to wait for two hours until it was his     .

       enough patience, the Sage listened to the boy, but he was too     to explain to him the secret of happiness.     he suggested that the boy would walk around his palace and come back in two hours.

    “However,” he added, handing the boy a teaspoon with two drops of oil in it, “while you walk,     this spoon and don’t let the oil spill.”

The boy began to walk around the palace,     keeping his eyes fixed on the spoon. At last he returned to the Sage.

“So,” asked the Sage, “did you notice anything amazing in my palace?”     , the boy said that he had seen nothing. He was only concentrating on the     .

    “OK. Now go back and see the wonders of my world,” said the Sage. Now more     , the boy took the spoon and walked again through the palace. Returning to the Sage, he exactly reported all     he had seen.

“But where is the oil?” asked the Sage. Looking down at the spoon, the boy realized that he had spilled it all.

“Well, the secret of happiness lies in looking at all the wonders of the world and never     the two drops of oil in the spoon,” the Sage said with a smile. They were both important. Then the boy realized what happiness was.

1.A. untilB. unlessC. afterD. while

2.A. saw B. leftC. enteredD. lived

3.A. hearingB. writingC. enjoyingD. playing

4.A. looked for  B. conversed withC. heard fromD. knew about

5.A. timeB. wayC. turnD. duty

6.A. ToB. ForC. InD. With

7.A. busyB. angryC. happyD. funny

8.A. Though    B. WhileC. BecauseD. Since

9.A. catchB. fetchC. grabD. take

10.A. neverB. nearlyC. alwaysD. sometimes

11.A. Interested  B. TerrifiedC. EmbarrassedD. Excited

12.A. spoonB. manC. castleD. palace

13.A. carefully  B. freelyC. luckilyD. difficultly

14.A. whatB. whichC. whoD. that

15.A. forgetting  B. mindingC. realizingD. considering

 

查看答案

— Give me a minute to check out, and I’ll meet you outside the hotel.

          , Mike. I am not in a hurry.

A. Enjoy yourselfB. Don’t mention it

C. Leave me aloneD. Take your time

 

查看答案

— Excuse me, Michael. Do you know           ?

— I’m not sure. Maybe she’ll have it in her house next Sunday.

A. why does Sally want to have a party  

B. where will Sally have the party

C. when Sally will have the party

D. who wants to have a party

 

查看答案

— Both David and his sister left school when they were only 11.

— No wonder           of them is poor –educated.

A. either B. both

C. neitherD. none

 

查看答案

I took out my notebook and wrote down my teacher’s new phone number           I forgot it.

A. until      B. before

C. when      D. since

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.